BM'den Rusya'nin Ukrayna'ya Tazminat Ödemesi Karari

Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapilan oylamada, Rusya’yi tazminat ödemek de dahil olmak üzere Ukrayna’yi isgal ederek uluslararasi hukuku ihlal etmekten sorumlu tutmaya çagiran karar, 73’e karsi 94 “lehte” oy ile kabul edildi.

BM'den Rusya'nin Ukrayna'ya Tazminat Ödemesi Karari
BM Genel Kurulu’nda Rusya aleyhine bir karar daha oy çokluguyla alindi. Genel Kurul’da yapilan oylamada, Rusya’yi tazminat ödemek de dahil olmak üzere Ukrayna’yi isgal ederek uluslararasi hukuku ihlal etmekten sorumlu tutmaya çagiran karar, 73’e karsi 94 “lehte” oy ile kabul edildi. Oylamada 14 ülke çekimser kaldi.

Kararda, Rusya’nin Ukrayna’ya karsi “yanlis eylemlerinden” kaynaklanan “zarar, kayip veya yaralanma için uluslararasi bir tazminat mekanizmasi” kurulmasi ihtiyaci kabul edilerek, BM üyesi ülkelerin Ukrayna ile isbirligi içinde Rusya’nin Ukraynalilar ve hükümete verdigi hasar, kayip veya yaralanmalara iliskin iddialari ve bilgileri belgelemek için “uluslararasi bir kayit” olusturmasi tavsiye edildi.

BM Genel Kurul’unda alinan kararlarin baglayiciligi bulunmazken, siyasi baski özelligi tasiyor. Genel Kurul tarafindan kabul edilen son kararda lehte verilen oy sayisi, Ukrayna ile ilgili alinan 5 karara kiyasla su ana kadarki en düsük destegi gördü.
Kaynak: İHA