Popocatepetl Yanardagi'nda Son 1 Ayda 13 Patlama

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saatte 2, 14 Ekim’den bu yana 13 patlama yasandi.



Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda patlamalar devam ediyor. Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi’nin (CENAPRED) yayinladigi günlük rapora göre, Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saat içerisinde yasanan 2 patlamanin yani sira 92 kez duman ve kül çikisi meydana geldi. Yanardagdan çikarak havaya karisan küllerin rüzgarin etkisiyle güneydogu yönüne dogru ilerledigi bildirilerek, Puebla eyaletinde yasayan vatandaslarin sagliga zararli olabilecek kül yagisi ve yagmurla birlikte olusabilecek çamur akintilarina karsi önlem almalari tavsiye edildi. Yetkililer ayrica, her an patlama gerçeklesme ihtimali bulunan yanardagin agzindan çevreye düsebilecek tas ve çakillar nedeniyle de vatandaslarin bölgeden uzak durmalari gerektigini ifade etti.



Son 1 ayda 13 patlama

Son bir yilda faaliyetlerinde artis görülen Popocatepetl Yanardagi, Manchester üniversitesi bilim adamlarina göre önümüzdeki bir kaç yil içinde büyük bir patlama gerçeklesmesi beklenen yanardaglar arasinda besinci sirada yer aliyor. Son olarak 12 Kasim’da 4 patlamanin yasandigi yanardagda bugün gerçeklesen 2 patlama ile birlikte 14 Ekim’den bu yana 13 ve 2022 yili içerisinde ise toplam 49 patlama kaydedilmis oldu. Popocatepetl Yanardagi’nda 2021 yili boyunca ise 8 kez patlama meydana gelmisti.

Aztek dili olan Nahuatl’da “Duman çikaran dag” anlamina gelen Popocatepetl 5 bin 452 metre yüksekligiyle Kuzey Amerika’nin ikinci büyük yanardagi konumunda yer aliyor. Kraterinin çapi 900 metre ve derinligi 150 metre olan Popocatepetl’in 16 kilometre kuzeyinde ise ikizi olan Iztaccihuatl Yanardagi bulunuyor.
Kaynak: İHA