Nanoteknoloji Ilaç Sektöründe Büyük Umutlar Dogurdu

DÜZCE – Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Farmakoloji Anabilim Dali Dr. Ögretim Üyesi Nuri Cenk Coskun, nanoilaçlarin geleneksel ilaçlar gibi vücuda yayilmadigini ve vücuda yayilmadigi için de diger organlara etki etmeden, ilaç yan etkisi olusturmadan, güdümlü füze gibi direk ihtiyaç duyulan yerde islem görmeye basladigini söyledi.

Nanoteknoloji Ilaç Sektöründe Büyük Umutlar Dogurdu
Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi’nin hayata geçirdigi “Tip Fakültesi Konferanslar Serisi” etkinliklerinde “Ilaç ve Akil” basligi altinda sektördeki yenilikler ve ilaç kullaniminda dikkat edilmesi gerekenler anlatildi.

Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Farmakoloji Anabilim Dali Dr. Ögretim Üyesi Nuri Cenk Coskun, akilli ilaçlari özellikle kanser tedavisinde hedefe yönelik; küçük moleküllü ve makro (büyük) moleküllü ilaçlar olarak açikladi.

Küçük moleküllü ilaçlarin avantajli boyutlarini kullanarak kolayca hücre içerisindeki hedefine ulastigini söyleyen Coskun, kanser hücresinin çogalma, göç, damarlanma için önemli olan moleküllerine etki ettigini ifade etti.

Nanoteknolojinin ilaç sektöründe büyük umutlar dogurdugunu vurgulayan Dr. Coskun, nanoilaçlarin geleneksel ilaçlar gibi vücuda yayilmadigini ve vücuda yayilmadigi için de diger organlara etki etmeden, ilaç yan etkisi olusturmadan, güdümlü füze gibi direk ihtiyaç duyulan yerde islem görmeye basladiginin altini çizdi.

Yapay zeka ilaç üretimini hizlandirdi

Ilaç ve yapay zeka iliskisi arasinda da duran Nuri Cenk Coskun, geleneksel anlamda ilaç üretirken zaman araliginin 10-12 yil gibi oldukça uzun bir zamana ihtiyaç duyuldugunu, yapay zeka ile benzer moleküllerdeki ilaçlarin kolaylikla degistirilerek, kullanima sunuldugunu söyledi.

Coskun, akilli ilaç kullanimini; “Kisilerin klinik bulgularina ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaci, uygun süre ve dozda, en uygun maliyetle ve kolayca ulasabilmeleridir” seklinde tanimladi.

Akilci olmayan ilaç kullanim sekilleri

“Çoklu ilaç kullanimi, ilaçlarin gereksiz ve asiri kullanimi, gereksiz veya asiri antibiyotik kullanimi, piyasaya yeni çikan ilaçlarin uygunsuz tercihi, klinik rehberlere uyumsuz tedavi seçimi, ilaç kullaniminda özensiz davranilmasi, gereksiz ve uygunsuz vitamin kullanimi, ilaç-ilaç etkilesimleri ve besin-ilaç etkilesimlerinin ihmal edilmesi, bilinçsiz gida takviyesi ve bitkisel ürünlerin tüketimi gibi kullanimlarin ise akilci olmayan ilaç kullanimi oldugunu vurgulayan Dr. Coskun, olusan bu uygunsuz ilaç kullanim sonucunda tedavi kalitesinin de düstügünün altini çizdi.

“Antibiyotik kullanimina dikkat etmeliyiz”

Konusmasinin sonunda antibiyotik kullanimi hakkinda uyarilarda bulunan Nuri Cenk Coskun, ülkemiz antibiyotik kullaniminda Avrupa ülkeleri ve Avrupa’ya üye olmayan ülkeler arasinda ilk sirada yer aldigini hatirlatarak, antibiyotik kullanim asiriliginin durdurulmasi gerektigini, aksi taktirde çocuklar ve gelecek nesiller için antibiyotik üretiminin yapilamayacagini kaydetti.

Konferans sonunda yaptigi basarili çalismalari ve sunumu için Dr. Ögretim Üyesi Nuri Cenk Coskun’a, Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Idris Sahin tarafindan tesekkür belgesi takdim edildi.
Kaynak: İHA