Mideye Hitap Eden Güneydogu Anadolu Mutfagi, Göz Sagligina Olumsuz Etki Ediyor

Diyarbakir’da, Memorial Hastanesinde görevli Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, diyabet hastaligiyla birlikte gözlerde olusan hasara dikkat çekerek, “Maalesef bu bölgede dolmalarimiz, kebaplarimiz, ekmegimiz çok agir ve o yüzden de hastalarimiz diyetlerine dikkat edemiyorlar. Bölgesele olarak daha çok bu hastalara Akdeniz iklimi seklinde beslenmelerini öneriyoruz” uyarisinda bulundu.

Mideye Hitap Eden Güneydogu Anadolu Mutfagi, Göz Sagligina Olumsuz Etki Ediyor
Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, seker hastaliginin, böbrekten sonra etkiledigi ikinci organin göz oldugunu söyledi.

Seker hastaliginin tip1 ve tip2 oldugunu hatirlatan Dr. Ekmekçiler, “Tip1 özellikle genç yaslarda basliyor ve insüline bagimli hastalarimiz. Tip2 ise en sik gördügümüz grup ve özelikle ilerleyen yaslarda kilo alimina bagli ve genetik egilimle 40’tan sonra baslayan bir hastalik. Bizi en çok yoranda tip2, hasta sayisi çok fazla ve çok seker hastaliklarinin farkinda degiller. Seker hemen göze vurmuyor aslinda. Zaman içinde ve uzun süre sonra göze hasra vermeye basliyor” dedi.



“Seker hastalarina sebze agirlikli beslenmelerini öneriyoruz”

“Özelikle sekerin besinci yilindan sonra yavas yavas göz retina dokularinda kan damarlarinda önce patlamalar anevrizmalara daha sonrada sizintilar ve ödemler yapiyor” diyen Dr. Ekmekçiler, “Hasta seker tanisi aldiysa mutlaka hiçbir sikayeti olmazsa bile senede bir defa göz doktoru kontrolünü istiyoruz bütün hastalarimizdan. Bölgede pirinç, ekmek agirlikli besleniliyor. Seker hastalarina sebze agirlikli beslenmelerini öneriyoruz. Bol salata, sik ögün sekliyle beslenmeyi öneriyoruz. Maalesef bu bölgede dolmalarimiz, kebaplarimiz, ekmegimiz çok agir ve o yüzden de hastalarimiz diyetlerine dikkat edemiyorlar. Bölgesel olarak daha çok bu hastalara Akdeniz iklimi seklinde beslenmelerini öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bölge insanin hareket etmeyi çok sevmedigini aktaran Dr. Ekmekçiler, sözlerini söyle sürdürdü:

“Hele de bayan hastalarimiz hiç sevmiyor. Mutlaka günde sabah bir saat yürüyüs. Hastalarimizdan agir spor istemiyoruz. Bunlarla sekerlerini düzenleyebiliyorlar. Son yillarda kilo alimina bagli olarak diyabet oldukça artti. Çocuklarimizda, bu yasta kilo aldigi zaman çocukluk kilolari ileriki yaslarina da tasiniyor ve obezite arttigi içinde daha erken yasta tip2 dedigimiz diyabetlerle karsilasabiliyoruz.”

Kanama ve hasar yillar içinde olustugunu kaydeden Dr. Ekmekçiler, “Hasta ne kadar erken sekere yakalanirsa o kadar uzun süre sekere maruz kaliyor ve diyabet tip2 dedigimiz olaya daha çok rastliyoruz ileriki yaslarda. 40’li yaslarda hastalarimiz mutlaka kilolarina çok dikkat etmelerine, obeziteden kaçmalarina talep ediyoruz. Seker, adi gibi tatli bir hastalik degil, tam tersine çok ciddiye alinmasi gereken, önemsenmesi gereken bir hastalik. Ve yasam sartlarimizi degistirip uzun dönem sürdürmemiz gereken bir hastalik. Multidisiplinel dedigimiz tek tip doktor ile degil, endokrin doktoru, göz doktoru, böbrek doktoru kalp doktoru hepsiyle beraber gitmesi gereken bir durum. Çünkü her organi etkiliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA