KKTC'de Ilk Kez Kök Hücre Tedavisine Baslandi

Birçok hastaliga umut olan kök hücre tedavisi “Hücre Doku ve Rejeneratif Uygulamalar ve Arastirma Merkezi” ile KKTC’de ilk kez uygulanmaya baslandi. Merkezde ilk etapta 6 hastaya kök hücre tedavisi yapildi.

KKTC'de Ilk Kez Kök Hücre Tedavisine Baslandi
Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi, Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi ve Türkiye’de kordon kani, hücre ve doku teknolojileri alaninda faaliyet gösteren yeni nesil biyoteknoloji sirketi Stembio is birliginde “Hücre Doku ve Rejeneratif Uygulamalar ve Arastirma Merkezi” kuruldu. KKTC’de bu alanda ilk ve tek olan merkezde, doku ve hücresel tedaviler gerçeklestirilmeye baslandi. Merkezde ilk etapta ortopedi, plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi, üroloji, kadin hastaliklari ve dogum ile fiziksel tip ve rehabilitasyon branslarinda 6 hastaya kök hücre tedavisi uygulandi.

Günümüzde literatüre “Rejeneratif” ya da “Yenileyici” tip adiyla girmis olan tedavi uygulamalari, yaralanma ve kronik hastaliklarin doku ve organlarda neden oldugu hasarlari iyilestirerek hastalara umut oluyor. Rejeneratif tiptaki ilerlemeler, yaralanma ve hastaliklara bagli sonradan gelisen hasarlarin tedavisi yani sira koruyucu tip alaninda da hasar olusumunu önlemede büyük rol oynuyor. Tedavi uygulamalarinda kisinin kendi vücudundaki kan, kemik iligi ya da yag dokusu gibi kaynaklardan elde edilen hücreler, hasarli doku ve organlara enjekte edilebildigi gibi, yeni dogmus bebeklerin kordon dokusundan alinan kök hücreler de uygun hastalarda hücresel tedavi için kullanilabiliyor. Böylece vücuttaki hasarli doku ve organ fonksiyonlarinin yenilenmesi saglaniyor.

Ilk etapta 6 hastaya uygulandi

Hücresel ve moleküler düzeyde gelisen saglik teknolojileri tibbin gelecegini sekillendiriyor. Kök hücre tedavileri uygulamak ve bu alanda yeni teknolojiler gelistirmek için kurulan “Hücre Doku ve Rejeneratif Uygulamalar ve Arastirma Merkezi” kordon kani bankaciligi, doku bankaciligi, kök hücre üretimi ve bankaciligi ile klinik uygulamalari alanlarinda hizmet verecek.

Insan sagligini tehdit eden pek çok hastalikta tedaviye destek imkani saglayan Rejeneratif Tip tedavileri, Yakin Dogu Olusum Hastaneleri tarafindan KKTC’de de uygulanabiliyor. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Eray Copcu, Stembio Kurucusu ve Genel Medikal Direktörü Prof. Dr. Utku Ates ile Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi ve Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi hekimlerinin birlikte gerçeklestirdigi ilk uygulamalarda 6 hastanin tedavileri basari ile gerçeklestirildi.



Kök hücre tedavisi pek çok hastaliga umut oluyor

Rejeneratif tibbin ilave tedavi sansi saglayabilecegi hastaliklar oldukça genis bir yelpazeye sahip. Kadin hastaliklari ve dogum alaninda; yumurta rezervi yetersizligi, endometriumun (dölyatagi) gelismedigi durumlarda ve genital estetik ihtiyacinda uygulanabiliyor. Ortopedide ise kikirdak doku problemleri, kas ve tendon benzeri yumusak doku yaralanmalari ile erken evre dejeneratif eklem hastaliklari da kök hücre tedavisinin en sik kullanildigi sorunlar.

Tedavi ayrica ürolojide, cinsel yetersizlik (ereksiyon) problemi, peyronie (peniste sertlik) hastaligi ve idrar kaçirma sikayetlerinde; plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi alaninda yanik izlerinin tedavisinde, meme rekonstrüksiyonunda (memenin yeniden yapilandirilmasi), diyabetik ayak yaralarinin, kapanmayan yaralarin, beslenmesi bozulmus doku ve organlardaki iyilesmeyen yaralarin tedavisinde de kullaniliyor. Dermatoloji alaninda ise yaslanma karsiti tedaviler, yüz ve vücut dolgu tedavileri ve yara izlerinin tedavisinde güçlü bir alternatif olusturuluyor.

“Etkili ve güvenilir yardimci tedavi yöntemleri sunuyoruz”

“Konvansiyonel tibbin yetersiz kaldigi hastaliklarin tedavisinde hastalarimiz için etkili ve güvenilir yardimci tedavi alternatifleri sunmak istiyoruz” diyen Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Müfit C. Yenen, “Dünyada hücresel ve moleküler düzeyde gelisen saglik teknolojilerini ülkemize getirmek ve bu alanda yenilikçi teknolojilere öncülük etmek hedeflerimiz arasinda yer almaktadir” ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Nail Bulakbasi: “Birçok alanda klinik kullanim saglamayi hedefliyoruz”

Kibris’ta tibbin gelecegine yatirim yaptiklarini ifade eden Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi bashekimi Prof. Dr. Nail Bulakbasi ise saglik alanindaki en güncel hücresel uygulamalari gerçeklestirerek hastalara umut isigi olacaklarini belirtti.

Kaynak: İHA