ADÜ Veteriner Fakültesi Hastanesi Yilda 7 Bin Hasta Hayvana Bakiyor

Aydin Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi Arastirma ve Uygulama Hayvan Hastanesi 4 Anabilim Dali’nda verdigi hizmetle yilda ortalama 7 bin hasta hayvani sagligina kavusturuyor.

ADÜ Veteriner Fakültesi Hastanesi Yilda 7 Bin Hasta Hayvana Bakiyor


Cerrahi, Suni Tohumlama, Iç Hastaliklari, Dogum ile Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dallarinda hizmet veren Hayvan Hastanesi, Aydin ili ile birlikte tüm bölgeye hizmet veriyor. Hayvan hastaliklarinin teshis ve tedavisinde yüksek kalitede hizmet veren Hayvan Hastanesi, bununla beraber çok sayida lisans ve yüksek lisans ögrencisinin de egitim almasina olanak sagliyor. Ögrencilerin uygulama derslerinin klinik kisimlarini ADÜ Veteriner Fakültesi Arastirma ve Uygulama Hayvan Hastanesi’nde yaptigini ifade eden Hastane Idari Sorumlusu Özkan Balaban, "Lisans ve lisansüstü olmak üzere 2 grup ögrencimiz var. Lisans ögrencilerimiz teori derslerini dersliklerde, uygulama derslerinin klinik kisimlarini burada yapiyorlar. Egitim-ögretim bazinda burada hasta kabul ediyoruz. Böylece ögrenciye pratik yapmak için alanlar olusturuyoruz" dedi.



"Gelen her hastanin kaydi tutuluyor"

ADÜ Veteriner Fakültesi Arastirma ve Uygulama Hayvan Hastanesi’ne gelen her hayvanin bir kaydinin tutuldugunu belirten Balaban, "Hem egitim-ögretimimizi devam ettirmek hem de can dostlarimiza yardimci olmak adina aynen disarida oldugu gibi burada da hizmetlerimiz ve bu hizmetler karsisinda bir ücretlendirmemiz var. Genellikle randevu usulü çalisiyoruz. Pandemi zamaninda talep daha çok oldu, hasta sayimiz arttigi için randevusuz hasta alamadik. Veteriner hekimlerin hepsi de bizim yetistirdigimiz paydaslar. Pandemi bitince onlar da can dostlarimizla tekrar ilgilenmeye basladi.

Can dostlarimiz bizlere geldiginde birer hasta kaydini olusturuyoruz. Daha sonrasinda bizim ilk muayene hekimlerimiz tarafindan kontrol ediliyorlar ve uygun bölümlere sevklerini yapiyorlar. Sistem üzerinden hastanin sevki yapilir ve ilgili poliklinikteki ögretim üyelerimiz hastalarla ilgilenirler. Laboratuvar, görüntüleme gibi hizmetlerimiz de var. Öte yandan dört tane de anabilim dalimiz var. Bunlar; Cerrahi, Suni Tohumlama, Iç Hastaliklari, Dogum ile Dölerme ve Sunu Tohumlama. Genelde bunlarin ilk 3 tanesi çok aktif olarak çalisiyor. Hastamiz için eger ameliyata karar verilirse, bunun için de bir randevu veriliyor. Randevu dahilinde ameliyatlarimiz sürüyor. 3 adet aktif ameliyat salonumuz var. Bu salonlari da genelde cerrahi ve dogum bölümü kullaniyor" diye konustu.



"Aylik 500-600 hastanin tedavisi yapiliyor"

ADÜ Veteriner Fakültesi Arastirma ve Uygulama Hayvan Hastanesi’nde günlük ortalama olarak 20, aylik 600, yillik da 7 binleri bulan hastaya baktiklarini kaydeden Balaban su ifadeleri kullandi;

"Günlük ortalama olarak 20 hastamiz geliyor. Bu rakam tabi zaman zaman degisebiliyor. Bazen 30-40’a kadar çikiyor. Hastane bünyemiz 40-50 kadar hastayi kaldirabilecek durumda. Bu rakam aylik olarak da 500-600, yilda da ortalama 7 bin hastayi buluyor. Burada birçok hayvan türüne bakiliyor. Genelde kedi ve köpek daha da agir basiyor. Büyük hayvan tarafinda da buzagi daha çok geliyor. Bu da dogumdan kaynakli olarak büyük hayvan kategorisinde buzagi daha çok gelir. Kus grubu geliyor. O da genelde evlerde bakisan kafes kuslari oluyor. Onlarin sayisi da çok fazla olmuyor. Üniversitelerde merakli ögrencilerimiz oluyor, onlarin olusturduklari topluluklar bulunuyor. Bu topluluklarin baslarinda da bir ögretim üyesi olur. Bizim de Kanatger Toplulugumuz var. Bu toplulugumuz ögrenci odakli ve faal bir topluluk. Milli Parklar ile protokolümüz var. Buna istinaden yabani hayvanlar da geliyor. Bu tür yabani hayvanlar Milli Parklar sorumlulugunda oldugu için ancak bir protokol ile bakilabiliyor. Bu hayvanlar digerleri gibi acile gelir burada ilk muayenesi yapilir ve durumuna göre diger bölümlerimize ve Kanatger Toplulugumuza sevki yapilir. Buradaki ögrenciler gerekli planlamayi yaparak yabani kuslarin bakimlarini gerçeklestirirler. Bazen Milli Parklardan da kus grubu haricinde de baska türler geliyor. Bunlari hastaneye sokma kisminda da biraz daha dikkatli olunmasi gerekiyor. Dogadan geldigi için bir çok hastalik tasiyabiliyor. Biz diger hastalari tedavi etmeye çalisirken, bulasici hastaliklara maruz birakabiliriz. Burada bir çok can baktigimiz için bu konuya maksimum dikkat etmemiz gerekiyor."
Kaynak: İHA