Edirnelilerin Korkulu Rüyalarini Tarihe Karistiran 'Kanal Edirne' Nehirlerde Taskin Kabusunu Önledi

Edirne’de nehir taskinlarinda mahsur kalan binlerce kisinin askeri araçlarla tahliye edildigi ve evlerin sular altinda kayboldugu kabus gibi görüntüleri tarihe karistiran Meriç Nehrinin kardesi ’Kanal Edirne’ projesi, bu yil da taskinlari önledi.

Edirnelilerin Korkulu Rüyalarini Tarihe Karistiran 'Kanal Edirne' Nehirlerde Taskin Kabusunu Önledi


Kaynagini Bulgaristan’dan alan Edirne’den de geçerek Ege Denizine dökülen Meriç Nehri havzasinda siddetli yagislar yillardir taskinlari beraberinde getiriyordu. Meriç Nehri’nin yanina yapilan 8 bin metre uzunlugunda 500 metre genisligindeki ’Kanal Edirne’ projesi, taskinlarin önüne geçmede büyük öneme sahip oldu. Meriç Nehri’nin debisi kritik seviyeye ulasinca devreye giren kanal, suyu tahliye ederek farkli noktadan yine nehre geri birakiyor.

Kanal yapilmadan önce, yagan kar yagislarinin erimesi ve siddetli saganaklar nedeniyle basta merkezdeki Karaagaç Mahallesi ve Bosnaköy Köyü olmak üzere pek çok yerlesim yeri, tarihi köprüler, yollar ve tarim alanlari sular altinda kaliyordu. Kanalin tamamlanmasiyla birlikte taskin kabusunun sona erdigini söyleyen Bosnaköy halki, kanal tamamlanmadan önce yasadiklarini IHA’ya anlatmisti.

Bosnaköy Muhtari Recai Kararmisbuga, “Kanal Edirne yapilmadan önce taskinlar yasaniyordu. Nehir kenarinda bulunan tarim arazileri ve çiftlikler sular altinda kaliyordu” dedi.

Köy halkindan Refik Karaman da, “Sellerden dolayi su an bulundugumuz yerler bile su altinda kaliyordu. Millet nereye gidecegini sasirdi. Kanal Edirne’nin hayata geçmesiyle taskin felaketleri tarihe karisti” açiklamasinda bulundu.

Bir dizi ziyaret için Edirne’ye gelen Eski Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu’da Kanal Edirne hakkinda açiklamalarda bulundu. Eroglu, “Cumhurbaskanimiz ‘Edirne’ye ne gerekiyorsa yapin’ diye bize söyledi.

Kanal Edirne’den önce Meriç Nehri’nde çok taskin oluyordu. Kanal Edirne projesini hayata geçirdik. Projenin hayata geçmesiyle taskinlarin sayisi azaldi. Su ana kadar hükümetimiz Edirne’ye 25 Milyar TL yatirim yapti. Bu Edirne’de görülmemis bir sey” dedi.

Kaynak: İHA