'Çin Halkinin Sofrasinin Vazgeçilmezi Olacagiz'

Türkiye Gida ve Içecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Yönetim Kurulu Baskani Demir Sarman, Çin’in resmi devlet haber ajansi Xinhua’nin sorularini yanitladi. Sarman, ülkenin benimsedigi uluslararasi ticaret politikalarinin bölge ve dünyanin gelecegi için çok degerli oldugunu kaydetti.

'Çin Halkinin Sofrasinin Vazgeçilmezi Olacagiz'


Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi yayin organi Xinhua’ya (Sin-va), Kasim ayinda düzenlenecek Çin Uluslararasi Ithalat Fuari CIIE’ye katilim çerçevesinde Türkiye gida ve içecek sektörünü temsilen TGDF Baskani Demir Sarman’la bir röportaj gerçeklestirdi. Sarman ajansin sitesinde de yayinlanan röportajda Çin’in dis ticaret politikalarinin Türkiye’ye ve dünyaya etkilerini degerlendirdi.

Sarman sözlerine Türkiye’nin 60 bine yakin gida isletmesi ve 600 bine yakin çalisaniyla bölgenin en büyük gida üreticilerinden ve tedarikçilerinden biri oldugunu belirterek basladi.

Avrupa, Asya ve Afrika kitalarinin bulusma noktasinda yer alan Türkiye’nin bu sayede yakin zamana kadar dis ticaret olanaklari açisindan sikinti çekmedigini söyleyen Sarman, pandemi ve bölgesel çatismalar sonrasinda ham madde ve ihracat pazarlarinin genisletilmesi geregi dogdugunu vurguladi.

“CIIE gida ticaretinin gelistirilmesi için çok önemli”

Çin ve merkezinde bulundugu bölgenin bazi ürünler disinda gida alaninda ticaretin çok az oldugu bir pazar oldugunu ifade eden Sarman, Çin’in sektör ticareti için görülmemis büyüklükte bir potansiyel tasidigini, Türkiye’nin odagini içinde bulundugu bölgeden ayirip dünyaya daha genis bir perspektiften bakmaya yeni yeni basladigi için bunu net bir sekilde görebildigini belirtti.



Her iki ülke halkinin yararina olacak sekilde bu potansiyeli degerlendirmek istediklerinin altini çizen Demir Sarman, sunlari söyledi: “CIIE Çin’deki potansiyeli degerlendirebilmemiz açisindan benzeri olmayan bir organizasyon, iki ülke arasindaki gida ticaretinin gelistirilmesi yönünde adimlarin atilmasi için en uygun platform. Bu konuda çalismalarimiz bir süredir devam ediyor. Nihayet bu süreci deneyimleyebilecegimiz için çok mutluyuz. Bu baglamda CIIE yetkililerine ve Çin Hükümetine yönlendirmeleri ve destekleri için sonsuz tesekkürü borç biliriz.”

“Dünyanin degisimine hizla ayak uydurmak gerek”

Çin’in disa açilma politikasini pandemi süresince sürdürmesinin dünya için nasil bir anlam tasidigina dair soruyu degerlendiren Sarman su ifadeleri kullandi: “Pandemi ilk degildi, son da olmayacak. Bunun kaynagi bir gün Asya, bir gün Afrika, bir gün Avrupa ya da Amerika olacak. Bu süreç bize ögretti ki, pandemi gibi küresel krizlerin etkileriyle basa çikmak için yapilmasi gereken içe kapanmak degil, küresel anlamda birlik içerisinde çalisarak krizlerden en fazla etkilenen gruplari ve toplumlari koruyabilmek üzere küresel gida tedarik zincirinin sürekliligini saglamak."

“Çin halkinin sofrasinin vazgeçilmezi olacagiz”

Sarman, röportaj sirasinda Çin ekonomisinin gelismesi ve bunun Türk gida ve içecek sektörü için anlamiyla ilgili degerlendirmelerde de bulundu. Sarman, “Çin ülkemizin 12 kati yüzölçümüne, 17 kati nüfusa, nominal degerlerle 20 kati GSYIH’ya sahip bir ülke. Pandemi öncesi 40 yila bakildiginda yilda ortalama yüzde 10 gibi bir büyüme sagladi ve bunu halkiyla paylasarak toplumun gelir düzeyinin yükselmesini sagladi. Son dönemde ihracata yönelik ucuz tekstil ve ev tüketim malzemelerinin üretiminden agir sanayi ve teknoloji üretimine dogru kayildigini görüyoruz. Bu da ülke refahinin artmaya devam edecegi öngörüsünü doguruyor. Konuya gida ve beslenme açisindan yaklasirsak; ülkede refahin artmasi daha saglikli ve dengeli beslenmeye yönelik talep artisini beraberinde getiriyor. Diger yandan insanlarin damak tadi çesitleniyor, halk dünyanin farkli noktalarinda tüketilen ve daha önce tatmamis oldugu yeni gidalari deneyimlemek istiyor. Bu faktörler ülkedeki gida pazarinin günden güne büyümesinin önünü açiyor. Biz bu potansiyelin artarak devam edecegini görüyor; dünyaca kabul edilen kalite standartlarina uygun, çok çesitli, besleyici ve saglikli ürünlerimizle Çin halkinin sofrasinin vazgeçilmezi olacagimiz günler için sabirsizlaniyoruz."

“Kazan-kazan anlayisi bölgenin gelisimine katki sagliyor”

Çin’in uyguladigi kazan-kazan anlayisi ve Çin Devlet Baskani Xi Jingpin’in baslattigi Kusak ve Yol Inisiyatifi konusunda da degerlendirmelerde bulunan Sarman sunlari söyledi: "Tek yönlü kazancin sürdürülebilir olmadigi tarih boyunca çesitli dönemlerde kanitlanmistir. Çin büyüme egilimine bakildiginda bölgede en önemli ekonomik aktördür denilebilir. Ülkenin uyguladigi model sonucu bu ekonomik büyümeyi halka yansitabildigi de görülmektedir. Benzer sekilde, kazan-kazan anlayisi ile ülkelerin de birbirine fayda saglamasi mümkün ve günümüz dünyasinin bir geregi. Bu sayede en azindan bölgedeki gelismekte olan ülkelerin kalkinmasinin hizlanacagini, bunun yaninda Çin’in büyümesinin sürdürülebilirliginin de artacagini degerlendiriyoruz.”

“Kusak ve yol inisiyatifi gida dolasimini hizlandirdi”

Sarman, "Devlet Baskani Xi Jinping’in uluslararasi iliskiler politikasinin merkezinde yer alan kusak ve yol inisiyatifi devreye alindigindan beri ciddi sayida anlasma yapildigini biliyoruz. Projenin basladigi 2013 yilindan beri toplam 930 milyar dolardan fazla tutara karsilik gelen sözlesmeler imzalandigi ifade ediliyor. Anlasmalarda en büyük payi enerji alirken bunu lojistik girisimleri takip ediyor. Lojistik dünya ticaretinin sürdürülmesi, gelistirilmesi ve ekonominin canlanmasi açisindan çok önemli. Gida için ise lojistik, üretilen ürünün en kisa zamanda en dogru pazara ulastirilmasi açisindan vazgeçilmez bir konu. Bu girisim ile açilan yollar her sektör ve ülke için çok büyük nüfusa sahip bir pazara açilmanin olanagini sunuyor.”

“CIIE sayesinde iki ülke gida ticareti olmasi gereken düzeye gelecek”

Sarman, Kasim ayinda düzenlenecek Çin Uluslararasi Ithalat Fuari CIIE hakkinda da tespitlerde bulundu. Sektörün bu yil CIIE’ye firmalar bazinda katilacagini ifade eden Sarman, gelecek yil ise federasyon olarak tüm Türk gida ve içecek sektörünün tanitimini yapabilmeyi ve sektörü Çin’deki potansiyel is ortaklari ile bulusturabilmeyi hedeflediklerini ifade etti.



Pandeminin ve çatismalarin etkilerinin nispeten azaldigi süreçte Çin ekonomisinin daha da güçlenecegini ve pazarin genisleyecegini tahmin ettiklerini vurgulayan TGDF Baskani Demir Sarman, CIIE çerçevesinde ülkemiz gida sektörünün Çin’de atacagi ilk adimlar sayesinde iki ülkenin hizla yakinlasacagini ve zaman içerisinde bu alandaki ticari birlikteligin olmasi gereken düzeye yaklasacagini degerlendirdi.
Kaynak: İHA