Büyükelçiler 329 Milyon Euroya Tamamlanan Samsun - Kalin (Sivas) Demiryolu'nda Yolculuk Etti

SAMSUN – Samsun’a gelen farkli ülkelerin büyükelçileri Ulastirma Operasyonel Programi çerçevesinde Avrupa Birligi’nin mali destegiyle 329,6 milyon euroya tamamlanan Samsun – Kalin (Sivas) Demiryolu Hatti Modernizasyon Projesi’ni yerinde inceledi. Büyükelçiler tren ile Kavak’tan Samsun merkeze yolculuk yapti.

Büyükelçiler 329 Milyon Euroya Tamamlanan Samsun - Kalin (Sivas) Demiryolu'nda Yolculuk Etti
Avrupa Birligi’nin, yapildigi dönemde, kendi sinirlari disinda finanse ettigi en yüksek meblagli yapim projesi olma özelligini de tasiyan Samsun-Kalin (SA-KA) projesi 2022 yilinin Haziran ayinda tamamlandi. Proje çerçevesinde hat üzerinde bulunan tüm tarihi köprüler, tüneller, alt yapi ve üst yapi yenilendi. Samsun’a bir dizi ziyaret ve açilis gerçeklestirmek için gelen AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Hollanda, Avusturya, Fransa, Belçika, Lüksemburg, Letonya, Romanya, Litvanya, Hirvatistan, Çekya, Irlanda ve Portekiz büyükelçileri ise Samsun – Kalin (Sivas) Demiryolu Hatti Modernizasyon Projesi’ni yerinde inceleyerek Kavak ilçesinden Samsun merkeze yolculuk yapti. AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut yapimi tamamlanan hatlar üzerinde kostu. Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut bu hareketi ile bu yatirimin dinamik ve önemli oldugunun mesajini verdi.

Büyükelçi Landrut: "Bu hattin modernizasyonu ile birlikte büyük bir kapasite artisi da gerçeklesti"

Yolculuk sonrasi açiklamalarda bulunan AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, "Avrupa Birligi olarak aslinda bu projenin bir parçasi olmaktan çok büyük gurur duyuyoruz. Kalin-Samsun arasindaki tren hattinin modernizasyon projesinin bir parçasi olmaktan mutluyuz. Ama tabii ki baska projelerde de yer aliyoruz. Trenler yesil dönüsüm açisindan oldukça önemlidir. Emisyonu azaltiyorlar. Çünkü ulasim sektörü aslinda karbon emisyonlarinin en fazla arttigi sektördür. Ayni zamanda bu hattin modernizasyonu ile birlikte büyük bir kapasite artisi da gerçeklesti. Günde 21 trenden 54 trene çikmis durumdadir. Konfor, güvenlik ve bunun yani sira yeni sinyalizasyon sistemleri de olumlu katkilari arasinda yer aliyor. Dolayisiyla bizim ulastirma alanindaki is birligimiz açisindan, çevre açisindan, karbondioksit emisyonlarinin düsürülmesi açisindan gerçekten önemli bir unsurdur. Bu projelerden bir tanesini burada bitirdik ama baska bir büyük projenin uygulanmasi hala devam ediyor. Istanbul-Bulgaristan siniri hatti bu projelerden bir tanesidir. Ayni zamanda trenlerin insasi rehabilitasyonu gibi projeler de var. Toplam bütçesi de oldukça fazla birkaç yüz milyon eurodur. Dolayisiyla ulasim bizim Avrupa Birligi Türkiye arasindaki is birliginin çok önemli bir faktörü diyebiliriz. Ben bir de trenin yaninda kosuyordum bunu özellikle bu degisimin ne kadar dinamik oldugunu ve gerçekten bu alana yatirimin ne kadar önemli oldugunu, buraya yatirim yapmamiz gerektigini vurgulamak için yaptim" dedi.



Yapilan islemler

378 kilometre uzunlugundaki tek hat, Ulastirma Operasyonel Programi kapsaminda Avrupa Birligi’nin mali destegiyle yapim tarihinden 83 yil sonra yenilenmeye baslandi. Samsun Kalin Demiryolu projesinin 152,7 milyon avroluk kismi Avrupa Birligi (AB) hibesi ile, 176,9 milyon avroluk kismi ise Türkiye Cumhuriyeti kaynaklariyla finanse edildi. Avrupa Birligi’nin, yapildigi dönemde, kendi sinirlari disinda finanse ettigi en yüksek meblagli yapim projesi olma özelligini de tasiyan Samsun-Kalin projesi, Türkiye’nin gurur veren ve AB ile birlikte imza atilan projeler arasinda yerini aldi. Hattin AB standartlarinda ERTMS L1 sinyal sistemi ile donatilarak güvenlik ve kapasite artisi saglandi. Ulastirma Operasyonel Programi, Türkiye’deki tren alt yapisinin güçlendirilmesi vizyonuyla basladigi projeyi 4,5 yilda bitirerek TCDD’ye devretti. 4 Mayis 2020 tarihinde yük tasimaciligina, Haziran 2022 yilinda ise yolcu tasimaciligina basladi.

Samsun - Sivas arasinda istasyon yollari ile birlikte toplam 431 kilometrelik demiryolu hattinin tüm alt yapisi ve üst yapisi yenilendi. Toplam 207,55 kilometrelik zemin iyilestirme, 34,24 kilometre istinat duvari ve 11,24 kilometre sev stabilizasyonu yapilarak heyelan, zemin oturmalari gibi alt yapi sorunlari önlendi. Toplam 43 adet tarihi köprüden 17’sinde güçlendirme çalismasi yapti. Tarihi köprülerin tamami restore edildi. Ayrica tarihi olmayan 38 adet köprü yikilarak yeniden insa edildi. Mevcut 12 adet tünelde rehabilitasyon çalismasi yapildi. Demiryolu hatti üzerinde, 1 adet karayolu üstgeçidi, 6 adet yaya üstgeçidi ve 1 adet yaya altgeçidi insa edildi. 29 adet yolcu platformu engelli insanlarin erisimini saglayacak sekilde yenilendi. Kaplamalari yenilenen 121 adet hemzemin geçit, otomatik bariyerle sinyalizasyon sistemine entegre edildi. Istasyonlarda yolcu bilgilendirme ve anons sistemi kuruldu. Sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesisleri kurulmustur. Sivas’ta Kumanda Merkezinden yolcu ve yük trafigi yönetimi saglandi.

Daha fazla yolcu tasiyacak

Yapimi tamamlanan proje ile Sivas, Tokat, Amasya ve Samsun illerinde 3 milyona yakin insan daha konforlu, ekonomik ve hizli yolculuk yapabilecek. Hattin günlük tren kapasitesi 21’den 54’e, yillik yolcu kapasitesi 95 milyondan 168 milyona, yük trafigi ise 657 milyon tondan 867 milyon tona çikacak. Sinyalizasyon sistemi ve otomatik bariyerli geçitler sayesinde, demiryolu emniyeti oldukça yükselmis ve tasima kapasitesi iki katina çikti.

Büyükelçilerin yolculuk programi toplu fotograf çekimi ile son buldu.
Kaynak: İHA