Antalya Pil Fabrikasi, 'Millet Bahçesi' Ile Taçlaniyor

Antalya Kepez Belediyesi, Cumhuriyet dönemi endüstri yapilarinin en iyi örneklerinden biri olan ve sanayi faaliyetine 1998 yilinda son verilen Antalya Pil Fabrikasi’ni(ANPIL), Dokumapark dokunusuyla ‘Millet Bahçesi’ne dönüstürüyor. Mevcut yapilarin, yesil alanlarin korunarak, yesil doku çalismalariyla Pil Fabrikasi, Antalya’nin Dokumapark’tan sonra yeni akcigeri olacak

Antalya Pil Fabrikasi, 'Millet Bahçesi' Ile Taçlaniyor


Antalya’nin ilk sanayi kurumlarindan olan Pil Fabrikasi, halkin kullanimina kazandiriliyor. Kepez Belediyesi, Antalya Pil Fabrikasi sanayi kurulusunu, ‘Millet Bahçesi’ne dönüstürecek. Cumhuriyet dönemi endüstri yapilarinin en iyi örneklerinden biri olan ve sanayi faaliyetine 1998 yilinda son verilen Antalya Pil Fabrikasi(ANPIL), Dokumapark’taki büyük degisim ve dönüsüm örnegiyle yeniden hayat bulacak. Pil Fabrikasi ile ilgili müjdeyi geçtigimiz hafta Ankara’dan veren Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, ayaginin tozu ile fabrika alanini gezdi. Pil Fabrikasi arazisinde bürokratlariyla incelemelerde bulunan Baskan Tütüncü, Antalya’nin ilk sanayi kurulusundan biri olan Pil Fabrikasi’nin ‘Millet Bahçesi’ ile taçlanacagini söyledi.



“Kentin yeni akcigeri pil fabrikasi”

Fabrika alanindaki degisim ve dönüsüm ile ilgili bir açiklama yapan Baskan Tütüncü, “Antalya’ya 3,5 milyon kare yeni yesil alan kazandirdik. Baktigimiz zaman görev yilari içerisinde Antalya’yi çok daha yesil kilmak için çok üstün bir performansi ortaya koydugumuzu, kamunun kaynaklarini en güzel sekilde degerlendirerek, sehrin içerisine yesil alanlar ürettigimizi görüyoruz. Ve bunlarin içerisinde temali olarak ürettigimiz yesil alanlar çok uzun yillar yasayacak olan alanlar. Iste bunlardan birisi ve en güçlüsü Dokumapark’ti… Simdi, Dokumapark ile birlikte kente yeni bir akciger daha geliyor, Pil Fabrikasi” dedi.



“Pil fabrikasi halkin hizmetine kazandirilacak”

Antalya Pil Fabrikasi’nin tipki Dokuma Fabrikasi’ndaki koruma mantigiyla gelecege yürüyecek muhtesem bir yesil alan olacagina deginen Baskan Tütüncü, “Bunun için çalismalarimiz baslamis durumda. Geçtigimiz hafta Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz Sayin Murat Kurum ile yaptigimiz görüsmenin neticesinde artik buranin mülkiyetiyle alakali, gelecegiyle alakali bütün konular netlesmis oldu. Buranin belediyemize tahsisi gerçeklesecek, buranin üzerine Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz isbirligiyle güzel bir Millet Bahçesi var olacak. Yani burasi halka kazandirilacak. Sunu özellikle ifade etmek isterim ki; bizim en çok üzerinde durdugumuz konu sehrin hatiralarina sahip çikmak ve sehrin hatiralarinin insanimizin geçmisinden izler tasiyan o güzelliklerin üzerine yansidigi her bir çakil tasina biz son derece hürmet gösteriyoruz” diye konustu.

Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, “Dokumayi nasil bütün binalariyla birlikte muhafaza edip koruduysak, oradaki yesil dokuyu nasil güçlendirdiysek, burada da ayni bakis açisiyla farkli bir korumacilik gerçeklestirecegiz” dedi.



Toplumun tüm kesimleri için özel alanlar

Antalya Pil Fabrikasi’nin 1970’lerde önemli bir sanayi merkezi oldugunu bildiren Baskan Tütüncü, “O günlerin hatirasini anlatan ama insanimizin da hatirasini anlatan, Türkiye’nin sanayi tarihini anlatan çok boyutlu bir park, çok boyutlu bir bahçe, çok boyutlu bir yesil alan olacak. Tabi ki, en önemli özelliklerden bir tanesi de toplumun bütün kesimlerine hos gelecek alanlar yer alacak. Çocuklara, gençlere, kadinlara, emeklilere, yaslilarimiza, sosyal anlamda çalismalar yapan sivil toplum kuruluslarimiza kadar herkesin dikkatini çekecek son derece güzel bir alan olacak. Pil Fabrikasi içinde bulundugu mahalle itibariyle Fabrikalar Mahallesidir. Bu mahallede tipki, Dokumada oldugu gibi bir endüstri mirasimizin daha burada hatiralarini yasatacagiz. Ve bu hatiralari gelecege tasima adina yaptigimiz çalismalara bir yenisi daha eklenecek. Sehri güzellestirme anlaminda yaptigimiz peyzaj çalismalarina çok nitelikli bir eser daha eklenmis olacak. Bütün bunlarla birlikte hatiralarimizi gelecege tasimak suretiyle burada çok farkli bir duyguyu on yillar boyunca yasatacagiz. Antalya’miza hayirli olsun” diye konustu.



Fabrika emektarlari unutulmayacak

Antalya Pil Fabrikasi Projesi hayata geçirilirken bu fabrikanin emektarlarinin da unutulmayacagini dile getiren Baskan Tütüncü, “Nasil ki! Dokumu Fabrikasi çalisanlariyla ilgili orada bir lokal meydana getirdiysek, burada da ayni sekilde Pil Fabrikasinin eski çalisanlarinin hatiriyla bulasabilecegi, akranlariyla, yasitlariyla bulusabilecekleri güzel bir ortami onlara hazirlayacagiz. Fabrikalar endüstriyel miras olmasi bakiminda önemli ama o fabrikalara hayat veren, o fabrikalara emek veren, o fabrikalarda, tesislerde bir ömür birakan büyüklerimizde bizim için çok daha önemli” dedi.



Antalya pil fabrikasi

Antalya Sanayisinin ilk kurumlarindandir. 1976 yilinda üretime baslayan fabrikanin, 1998 yilinda faaliyetine son verildi.

Makine Kimya Endüstrisi Kurumuna (MKEK) bagli fabrika, TSK ile piyasanin pil ihtiyacinin bir bölümünü karsilamaktaydi.
Kaynak: İHA