Türkiye'de Dalmasi Yasak Olan Ödüllü Profesyonel Dalgiç Açiklamasi 'Su An Tek Problemim Engellenmisligim'

Küçük yaslarda geçirdigi bir hastalik nedeni ile yüzde 60 oraninda engelli olan Dilek Mercan Cuci, dalgiçlik alaninda kendisini gelistirerek Misir’da katildigi bir organizasyonda 2’nci sinif dalgiç olarak sertifika ve ödül aldi. Sporcu Türkiye’ye döndügünde ise kendisini soke eden bir haberle karsilasti. Engelli olmasi nedeniyle güvenlik gerekçesi sebep gösterilerek dalis yapmasina izin verilmeyen Cuci, kendisini kiyiya birakilmis kuru bir balik olarak tanimlayarak, “Su an tek problemim engellenmisligim” dedi.



39 yasinda ve tek çocuk annesi olan Dilek Mercan Cuci, küçük yaslarda geçirdigi bir havale nedeni ile yasamina yüzde 60 engelli olarak devam etmek zorunda kaldi. Gençlik dönemlerinde kendisini spor dolu bir yasama adayarak engellerini asmaya çalisan Cuci, deniz sporlarindan dalgiçlik alaninda profesyonelleserek 2014 yilinda Misir’da bir organizasyona katildi.

Burada 2’nci sinif profesyonel dalgiç unvani, sertifikasi ve ödülü alan Cuci, Türkiye’ye döndügünde ise sok eden bir haberle karsilasti. Türkiye’de dalisinin güvenligi gerekçe gösterilerek yasak oldugunu ögrenen basarili sporcu, kendisini kiyiya birakilmis kuru bir balik olarak tanimlayarak yasaginin kaldirilmasini istiyor.

“Engelimdeki birçok seviyeyi dalis yaparak astim”

Profesyonel sporcu Dilek Mercan Cuci, “Benim hikayem bir basarisizlik hikayesi aslinda. Benim hayattaki en büyük sansim güzel insanlarla yollarimin bir sekilde kesismesi oldu. Ben dalis sporunu 19 yasimdan beri yapiyorum. Bu spor sayesinde hem özgüven hem de refleksler konusunda kendimi güçlendirdim. Engelimdeki birçok seviyeyi dalis yaparak astim ve iyilesmem konusunda bana çok faydali oldu. Bu süreçte her geçen gün denizin derinliklerini kesfettikçe daha fazla mutlu oluyor ve kendi yetkinligimin arttiginin farkinda oluyordum. Ben televizyonda belgesel izlerken gözlerimi kapatip kendimi suyun altinda hayal ediyordum. Biz engelliler olarak 3 tarafi denizlerle çevrili olan bir ülkede sadece etkinlikten etkinlige yüzebiliyor sonrasinda tekrar kendi yasantimizda birakiliyoruz. Ben bir proje çerçevesinde 2014’te Misir’a ‘Ilk Uluslararasi Engelli Dalgiç’ unvanini almak için dalis yapmaya gittim. Hayatimin en büyük zirvesi ve hayaliydi gerçekten. Misir’dan sertifikami alip geri döndüm ve bu basarim nedeni ile bazi televizyon ve gazetelere röportajlar verdim, sürekli tebrikler aliyordum” ifadelerini kullandi.

“Kurumus bir balik gibi can çekisiyorum ve ait oldugum yere gitmek istiyorum”

Engeliyle degil ama engellenmisligiyle ilgili sikintisi oldugunu vurgulayan Cuci, “Biz birkaç röportaj verdikten sonra bizi çagirdilar ve takdir edilmeyi beklerken bizi firçaladilar. Suyun altinda ben oldukça basariliyken, kendimi her geçen gün gelistiriyorken, kimsenin yardimini mümkün oldugunca almadan bir seyler yapmaya çalisirken bize güvenligim gerekçe gösterilerek Türkiye’de böyle bir yönetmelik bulunmadigini söyleyerek dalmamin yasak oldugunu söylediler. Belgemin uluslararasi geçerliligi oldugunu ama Türkiye’de dalarsam hem para hem de hapis cezasi alacagimi söylediler. Kiyidaki tüm engellenmisliginiz dalinca adeta yok oluyor. Ben bu hissi aliyordum. Benim engelimle alakali hiçbir problemim olmadi, su an tek problemim engellenmisligim” dedi.

Kaynak: İHA