Tansiyon Yüksekligi Meme Kanseri Riskini Artiriyor

Meme kanserinin kadinlarda en sik görülen kanserlerin basinda geldigini bildiren Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun, “Her 8 kadindan 1 tanesi hayati boyunca meme kanserine yakalaniyor. Genetik faktörler, erken adet görme, hiç dogum yapmama, obezite gibi birçok risk faktörünün yaninda tansiyon yüksekliginin de risk olusturabilecegine yönelik ilginç bir çalisma geçtigimiz günlerde yayinlandi” dedi.

Tansiyon Yüksekligi Meme Kanseri Riskini Artiriyor
Prof. Coskun, Scientific Reports dergisinde yayinlanan bu çalismada 73 bin 31 kadinin tansiyonlarinin 2004-2013 yillarindan baslayarak 2018 yilina kadar takip edildigini belirterek, arastirma hakkinda su bilgileri verdi:

"Katherine De la Torre ve arkadaslari tarafindan yapilan bu çalismada 9 yillik takipte 858 meme kanseri vakasi saptanmis. Yapilan analizde küçük tansiyonu (diastolik) normal olanlara (85 alti) kiyasla 85-89 arasinda olup normal yüksek olarak siniflandirilan grupta meme kanseri riski menopoz sonrasi dönemde yüzde 73 daha fazla olarak bulunmus. Özellikle menopozda olan kadinlarda diastolik tansiyonun kontrol altinda tutulmasi meme kanseri riskini azaltma açisindan önemli olabilir. Yine meme kanserli hastalarda da tansiyon yüksekliginin hastalik tekrari ile iliskisinin de arastirilmasi ilginç sonuçlar ortaya çikarabilir."
Kaynak: İHA