NATO'dan Rusya'ya Tahil Anlasmasinin Yenilenmesi Çagrisi

NATO, Ukrayna ile olan tahil anlasmasini askiya alan Rusya’ya söz konusu anlasmayi acilen yenileme çagrisinda bulundu.



Rusya’nin dün Ukrayna tahilinin Karadeniz üzerinden dünyaya sevki ile ilgili Istanbul’da imzalanan tahil anlasmasindan çekildiklerini açiklamasinin ardindan NATO, Rusya’ya söz konusu anlasmayi acilen yenileme çagrisinda bulundu. NATO Sözcüsü Oana Lungescu yaptigi açiklamada, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in gidayi silah olarak kullanmayi birakmasini ve Ukrayna’ya karsi yürüttügü yasadisi savasa son vermesini isteyerek, “Rusya’yi kararini yeniden gözden geçirmeye ve gidanin en çok ihtiyaci olanlara ulasmasini saglamak için anlasmayi acilen yenilemeye çagiriyoruz" dedi.

Lungescu ayrica, "Bu ihracatlar dünya genelinde gida fiyatlarinin düsmesine yardimci oldu" ifadelerini kullandi.

Rusya dün saldirilar nedeniyle anlasmayi askiya almisti

Rusya Savunma Bakanligi tarafindan dün yapilan açiklamada, "Kiev rejiminin 29 Ekim’de, Karadeniz Filosu gemilerine ve tahil koridorunun güvenligini saglamakla görevli sivil gemilere karsi gerçeklestirilen terör saldirisi göz önüne alindiginda, Rusya tarafi, Ukrayna limanlarindan tarim ürünlerinin ihracatina iliskin anlasmalara katilimini askiya almistir" denilmisti.

Öte yandan söz konusu anlasmada Istanbul’da 22 Temmuz’da Türkiye ve Birlesmis Milletler (BM) arabuluculugunda imzalanmis, tüm dünya Türkiye ve BM’yi anlasmadaki rolü nedeniyle tebrik etmisti.
Kaynak: İHA