Kremlin Sözcüsü Peskov Açiklamasi 'ABD'nin Endiselerimizi Dinleme Talebi, Putin Ve Biden'in Görüsmesini Saglayabilir'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nin ABD ile masaya oturma ihtimaline iliskin yaptigi açiklamada, "ABD’nin endiselerimizi dinleme talebi, Putin ve Biden’in görüsmesini saglayabilir" dedi.

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari öncesinde NATO’nun genislemesinin durdurulmasi, ABD ile karsilikli olarak silah kontrolünün saglanmasi gibi maddeler ile ABD’ye "güvenlik garantileri" adi altinda öneriler sunan Rusya, istedigi karsiligi alamamisti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, geçtigimiz yil tartisma konusu olan önerilerle ilgili ABD’ye yeni bir mesaj gönderdi. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve ABD Baskani Joe Biden’in görüsme ihtimalinin ancak ABD’nin kendi kaygilarina kulak vermesiyle gerçeklesebilecegini ifade eden Peskov, "ABD’nin endiselerimizi dinleme talebi, yani aslinda ABD’nin aralik-ocak aylari arasinda bulundugu duruma dönüp, ’Ruslarin sunduklari hepimize uymayabilir ama belki de müzakere masasina oturmaya deger’ sorusunu sormasina bagli. Hem Brüksel’e hem de Washington’a sunulan belge taslaklarini kastediyorum" dedi.

Putin ve Biden’in görüsme ihtimalinin çok konusuldugu bu dönemde Putin’in böyle bir seye gerek duymadigini sözlerine ekleyen Peskov, "Ekim ayi basinda Putin böyle bir seye gerek duymadigini söyledi.

Su ana kadar müzakere için bir platform olusmadi" ifadelerini kullandi.

"Müzakereye haziriz"

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov da, Rusya’nin Ukrayna ile müzakere masasina oturmasiyla ilgili açiklamalarda bulundu. Müzakerelere dönmeye istekli olduklarini belirten Lavrov, "Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin de dahil olmak üzere Rusya’nin (Ukrayna konusunda) müzakerelere hazir olma istegi degismedi. Batili ortaklarimizin gerilimi azaltmak için tüm gerçekçi tekliflerini dinlemeye haziriz" diye konustu.

Kaynak: İHA