MYP Lideri Ahmet Reyiz Yilmaz Açiklamasi 'Faiz Indiriminin Alti Doldurulmalidir'

Muhafazakar Yükselis Partisi (MYP) Lideri Ahmet Reyiz Yilmaz, “Eger alan veren yoksa faiz indiriminin hiçbir anlami yoktur. Sayin Erdogan bu faiz indiriminin sadece bankalarin isine yaradigini görmelidir. Indirilen faizlerle bankalar alisverisi hazine ile aralarinda tutarak kendi karlarini kat be kat katliyor ve maksimize ediyorlar. Bu yöntemin vatandasa, is yapanlara ve yatirimcilara hiçbir katkisi yok. Çünkü bankalar piyasalara ve firmalara kredi vermiyor. Sadece Hazine ile alisveris yapiyor” dedi.

MYP Lideri Ahmet Reyiz Yilmaz Açiklamasi 'Faiz Indiriminin Alti Doldurulmalidir'
Vadelerin son derece kisa oldugunu kaydeden MYP Lideri Ahmet Reyiz Yilmaz, “Firmalar fatura getir ya da çek getir kisa vadeli ödemelerini yap seklinde sinirlandirilmamalidir. Vadeler son derece kisadir. Çünkü çogu firma kredi ile döndügü için biten ama ödemesi gereken önceki kredi taksitleri ve diger yöntemlerden dogan borç ödemeleri devam ediyor. Satislarin düstügü bu ortamda bu firmalarin dönebilmesi ve yeni yatirim karari alabilmesi ancak kaynak ihtiyacinin karsilanmasina baglidir. Bankalar bu kaynaklari kullandirmiyor ya da komik limit ve vadeye bagliyor” açiklamasinda bulundu.

Araç kredilerinde de ayni durumun yasandigini ifade eden Yilmaz, “Hükümetin ’faizleri düsürüyoruz’ açiklamasinin piyasada reel bir karsiligi olmadigi artik görülmelidir. Bunun nedeni de kredi musluklarini vatandasa ve piyasaya vermek yerine açiklanan faizden daha fazlasina geriye tekrar Hazineye satan bankalardir. Hükümet kredi musluk yönünü piyasa yönlü degistirmedigi sürece faiz sifir olsa da piyasalar açisindan hiçbir kiymeti yoktur. Hükümete de piyasalarin rahatlatilmasi açisindan gereken halk destegi açisindan herhangi bir katkisi olmayacaktir. Bu söylediklerimi Sayin Erdogan dikkatle okumali ve buna göre gerekli tedbir ve adimlari mutlaka atmalidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA