Rus Kizin Yüzü Türkiye'de Güldü

Avrupa’da birçok ülkede tedavi gören ancak sagligina kavusamayan Modelina Alexandra’nin, yüzü Türkiye’de güldü. Biçak altina yatmaktan korkan Rus Aleksandra, Robotik Skolyoz Cerrahisi ile sagligina kavustu.

Rus Kizin Yüzü Türkiye'de Güldü
Rusya’da yasayan 22 yasindaki Modelina Aleksandra, 12 yil önce omurgasinda egrilik oldugunu fark etti. Ailesi ve yakinlari tarafindan birçok ülkeye tedavi için götürülen Aleksandra en sonunda Türkiye’nin yolunu tuttu. Her geçen gün omurgasindaki egriligin arttigini fark eden Aleksandra, yaptigi arastirmalar sonucu Bursa’ya geldi. Skolyoz egriliginin 60 derece oldugu tespit edilen Aleksandra, Robotik Skolyoz Cerrahisi ile sonunda sagligina kavustu.

Kisa sürede ayaga kalkan Aleksandra kontrolleri için geldigi doktoruna nasil tesekkür edecegini bilemedi. Yapilan tedaviden sonra yüzü gülen Aleksandra, “12 yasindayken omurgamda egriligimin oldugunu fark ettik. Avrupa’da gitmedigim ülke kalmadi. Kullanmadigim krem ve korse kalmadi. 5 yilin üzerinde korse kullandim. Rusya’da doktorlar bana skolyozumu bir korse ile düzeltemeyeceklerini söyledikten sonra arastirmaya basladim. Çünkü yaklasik üç yil öncesine kadar, skolyoz egriligi rahatsiz etmiyordu. Hiç aci çekmedim. Sadece kozmetik bir düzensizlikti. Ama üç yil önce her sey degisti. Siddetli agrilarim basladi.

Yarim saatlik yürüyüs benim için artik bir sorun oluyordu. Bir an önce omurgami düzeltmek istiyordum. Hayat kalitemi yükseltmek istiyordum. En son olarak yaptigim arastirmalar sonunda Türkiye’ye gelmeye karar verdim. Çünkü modern teknolojide son nokta olan Robotik Omurga Cerrahisinin sadece Türkiye’de Bursa’da oldugunu ögrendim” dedi.

Aleksandra’nin kendilerine skolyoz sikâyetiyle geldigini belirten Opr. Dr. Yunus Uysal, “Rusya’dan bize filmlerini gönderdiginde omurgasinda yaklasik 60 derecelik bir egriligi vardi. Ameliyat olmasi gerektigini ilettik. Bizim önerimiz dogrultusundan Rusya’dan Türkiye’ye geldi. Burayi tercih etmesinin sebebi, Türkiye’deki tip uygulamalarinin üst seviyede olmasi olmus. Kurumumuzda mevcut olan robotik omurga cerrahisini tekniginden faydalanarak skolyoz ameliyatini gerçeklestirdik. Ameliyattan önce 60 derece olan egriligi, neredeyse ’0’ derecesine kadar düzelttik ve yüz güldürücü bir sonuç aldik” diye konustu.

Robotik omurga cerrahisinin suan Türkiye’de sadece Bursa’da uygulanmakta oldugunu ifade eden Uysal, “Dünya çapinda da uygulanmasi henüz çok yeni bir teknolojidir. Giderek daha fazla ilgi çeken bir alan oluyor. Avantajlari, hastaya ameliyattan önce bilgisayar ortaminda çektigimiz tomografi üzerinden bir planlama yapiyoruz. Her bir vidanin kaç milimetrelik olacagina ve kaç derecelik açi ile islem yapilacagina karar veriyoruz. Daha sonra ameliyat sirasinda bu sonuçlari robota yüklüyoruz. Robotun bir kolu var. Ameliyat esnasinda her bir vida için robotun kolu pozisyon aliyor. Bu pozisyondayken biz vidanin nerede oldugunu canli olarak es zamanli görüyoruz. Bu ameliyatlarda vidanin yanlis yerlesmesini önleyerek, sinir hasarlarinin önüne geçilmis oluyor. Çünkü ameliyat esnasinda böyle bir robot kullanilmiyorsa, hekim kendi hissiyatiyla o vidalari yerlestirmis oluyor” dedi.

“Robotik skolyoz cerrahisi ile ameliyat riski azaliyor”

Omurga egriligi ameliyati risklerini en aza indirmek için ameliyatin yüksek hassasiyetle yapilmasini saglayan modern teknolojiler ile skolyoz ameliyatlarinin artik çok daha güvenilir hale geldigini belirten Uysal, “Bu zamana kadar omurgada gerçeklesen ameliyatlarin beraberinde birtakim riskleri de getirmesinin birçok kisiyi düsündürmekteydi. Robotik skolyoz ameliyati felç de dâhil olmak üzere birçok riski azaltiyor. Robotik omurga cerrahisi sayesinde omurgaya yerlestirilecek vidalarda yüzde 99,5 ve üzeri dogruluk oraninin saglanmasi, günümüzde skolyoz ameliyatlarindan alinabilecek en iyi basari oranini bizlere sunuyor” diye konustu.

Ayni zamanda omurga egriligi olarak bilinen skolyozda ameliyat kararini belirleyen faktörlerden birinin ileri derecede egrilik oldugunu dile getiren Opr. Dr. Uysal, “Omurga egriliginin 40 derece ve üzeri oldugu hastalara, ameliyat disi tedavilerin yeterli olmamasi durumunu ve siddetli agrilarin olup olmadigini da degerlendirerek cerrahi tedavi önermekteyiz. Robotik omurga cerrahisinde kullandigimiz yeni nesil MAZOR robotu ile ameliyat öncesi veya ameliyat sirasinda, her hastanin omurga yapisina özel olarak planlama yapabilmekteyiz. Buradaki hedefimiz omurlara vida ve rod adini verdigimiz metal çubuklardan olusan implantlar yerlestirerek egriligin düzeltilmesi ile düzeltilen bölgedeki omurlarin birbiriyle kaynasmasini saglamaktir. Robotik omurga cerrahisinin buradaki inanilmaz etkisi, implantlarin yerlestirilecegi noktalari son derece hassas ve detayli hesaplamalarla gerçeklestirerek en iyi açinin saglanmasi ve minimum hata ile ameliyatin tamamlanmasidir. Ameliyat sirasinda yapilan islemleri es zamanli ve en önemlisi 3 boyutlu olarak takip edebiliyor olmamiz ise robotik omurga cerrahisinin bizlere sagladigi bir diger avantajdir” seklinde ifade etti.

Son olarak robotik skolyoz cerrahisinin ameliyat sonrasi süreçteki avantajina deginen Opr. Dr. Yunus Uysal “Hastalarin meydana gelebilecek risklerden korkmasi dogaldir. Fakat robotik skolyoz cerrahisi sonrasinda hastalar, geleneksel skolyoz ameliyatlarina göre daha az agri hissetmekte ve daha hizli bir iyilesme sürecinden geçmektedir” dedi.

Kaynak: İHA