Ikinci El Otomobil Alicilari Dikkat Açiklamasi Araçin Ekspertiz Disinda Otomobil Tamircilerine De Götürülmesi Önerildi

Son aylarda yükselen dolar kurundan ötürü artan sifir otomobil fiyatlari, araba alicilarini ikinci ele yönlendirdi. Ikinci el otomobil alacak olan vatandaslar, ekspertiz raporunda çikan hatalarin ileride sorun teskil etmemesi için araci muhakkak otomobil tamircisine de göstermelidir.

Ikinci El Otomobil Alicilari Dikkat Açiklamasi Araçin Ekspertiz Disinda Otomobil Tamircilerine De Götürülmesi Önerildi
Ticaret Bakanligi tarafindan ikinci el otomobillerde fahis fiyatlarin önüne geçilmesi için yasal düzenleme ile 15 Eylül’de 6 ay ve 6 bin kilometre siniri getirilmisti. Bu düzenlemeyle ikinci el otomobil fiyatlarinda düsüs gerçeklesti. Uzmanlar ise ikinci el otomobil alacak olan vatandaslari motor aksami ve kilometre konusunda uyardi.

Ikinci el otomobil alacak vatandasin ekspertize ve sanayiye gidip otomobili göstermesi gerektigine dikkat çeken araç tamir ustasi Hüseyin Sagir, alinacak olan aracin tepeden tirnaga kontrol edilmesini söyledi.



20 yildir sanayi sitesinde ustalik yapan Sagir, “Ikinci el otomobil alan vatandaslar, aracin motor aksamina ve motorun performansina dikkat ederek seçmeli. Alici bunun yaninda aracin kaporta kisminda degisen parçalara bakmalidir. Vatandas araci almadan önce muhakkak oto ekspertize götürmelidir. Bunun sonucunda çikan kusurlarda tüketici bize danisiyor. Araç ileride bu sorunlardan dolayi bana güçlük çektirir mi diye otomobil tamir ustalarina soruyorlar” dedi.

Araba motorunun tamirinde fiyatlarin ortalama 15 bin lira oldugunu söyleyen Sagir, “Bizim bransimiz motor oldugu için daha dikkat ettigimiz kisim o bölge. Aracin yüzeyine ve aksamlarina bakiyoruz. Herhangi bir sorun oldugunda müsteriye söylüyoruz. Örnegin aracin motoru yag yakiyorsa, bunu egzozdan çikan siyah dumandan anlayabiliriz” ifadelerinde bulundu.

“100 bin kilometrede olan araç, yavas yavas masraf çikarir”

Otomobil alicilarinin muhakkak kontrol etmesi gerekenlerden birisinin de kilometre olduguna dikkat çeken Sagir, “Insanimiz en çok bu hususa dikkat ediyor. Kilometre sayisi kasitli olarak düsürülmüs mü düsürülmemis mi diye dikkat edilmesi gerek. Bunun da farkli tespitleri var. Kimisi servise gidip tespitini yapiyor, kimisi de fenni (araç) muayeneden tespitini yapiyor. 100 bin kilometre alti olan araçlar genelde tercih ediliyor. 100 bin kilometre üstü araç yavas yavas masraf çikarir anlamini tasiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA