Ergenlerde Yüksek Öfke Duygusu, Borderline Kisilik Özelliklerinden Kaynaklaniyor Olabilir

Kisilik bozukluklarinin kökenlerinin, çocukluk ve ergenlik döneminde olustugunu vurgulayan Klinik Psikolog Dr. Ögr. Üyesi Haydeh Faraji, borderline kisilik olusumu ve bozuklugunda en önde gelen özelliklerin basinda terk edilme duyarliligi ve öfke duygusu oldugunu belirtti.

Ergenlerde Yüksek Öfke Duygusu, Borderline Kisilik Özelliklerinden Kaynaklaniyor Olabilir
Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ) Iktisadi, Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (IISBF), Psikoloji Bölümü’nden Klinik Psikolog Dr. Ögr. Üyesi Haydeh Faraji, borderline kisilik özelliklerinin yüksek olmasinin gelecekte gelisebilecek borderline kisilik bozukluguna isaret ettigini ve genç bireylerde tespit edilip, müdahale edilmesi durumunda, ilgili sorunlarin yerlesik bir bozukluga dönüsmeden çözülebilecegini belirtti.

Yikici sonuçlari önlemek için erken teshis önemli

Kisinin kimlik duygusunda, iliskilerinde ve davranislarinda süregen dengesizligin oldugu bir bozukluk olan borderline kisilik bozuklugu, meslek hayatinda, sosyal iliskilerde islev bozuklugu da dâhil olmak üzere birçok psikososyal ve finansal soruna yol açiyor. Özellikle ergenlerde siddetli borderline kisilik özelligine sahip olmanin, yetiskinlige geçerken becerileri olumsuz etkileyebilecegini belirten Klinik Psikolog Dr. Ögr. Üyesi Haydeh Faraji, “Borderline kisilik bozuklugunda (BKB) duygular olumsuz, yogun ve degiskendir. Özellikle öfke, duygusal degiskenlikte kilit rol olarak karsimiza çikar. Ayni zamanda borderline ergenler bir an çok mutlu görünürken, bir an sonra öfkeli, aglamakli ya da heyecanli hale gelebilir, hizli bir sekilde de sakinlesmis hale bürünebilir. Hastalik kemiklesmeden erken yasta öncül görünümlerinin belirlenebilmesi hastaligin bireysel ve toplumsal maliyetini düsürmede oldukça önemlidir” dedi.



Bozukluga en çok anksiyete bozukluklari eslik ediyor

2018 yilinda yapilan arastirmalara göre acil servise basvuran intihara meyilli ergenlerin yüzde 78’inde sinirda kisilik özelligi düzeylerinin önemli ölçüde yüksek oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Faraji, “Borderline kisilik bozukluklarina; anksiyete bozukluklari, duygudurum bozukluklari, yeme bozuklugu, alkol/madde kötüye kullanimi ve bagimliligi gibi çesitli bozukluklar da eslik ediyor. Bozukluga ise en çok anksiyete bozuklugu eslik etmekte. Ayni zamanda borderline bozukluk olan kisiler diger psikiyatrik bozukluklari olanlara göre daha fazla tedavi gördügünden daha az egitim niteligi elde ediyor. Dolayisiyla da daha fazla issizlik sorunu ile karsilasiliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA