Cudi Dagi Teröristlerden Temizlendi, Bölge Ceylanlarla Senlendi

Sirnak’ta bir dönemler teröristlerin barinma alani olan Cudi Dagi, güvenlik güçlerinin bölgeyi temizlemesinin ardindan ceylanlarin yasam alani haline geldi. Cudi Dagi’na birakilan ceylanlarin yavrulamasiyla popülasyonu artmaya basladi.

Cudi Dagi Teröristlerden Temizlendi, Bölge Ceylanlarla Senlendi
Terör örgütü PKK’nin saldirilari nedeniyle hayvanlarin da zarar gördügü Cudi Dagi’nda terörün bitmesiyle ceylan varligi artiyor. Sanliurfa 75. Yil Ceylan Üretme Istasyonu’ndan 2020 yili eylül ayinda 50, 2021 yili ekim ayinda ise 40 “gazella subgutturosa” türü ceylan getirilerek Cudi Dagi’na birakilmisti. Ceylan sayisi yavrulama sonucu 2 yilda 113’e ulasti.

Sirnak Valisi Osman Bilgin, Cudi Dagi’nin bütün ihtisamiyla karsilarinda oldugunu ve dagin güney yamacinda 2020 ve 2021 yillarinda toplam 90 adet ceylan salimi oldugunu hatirlatti. Salim öncesinde dogal bir yasam alani oldugunun tespit edildigini ifade eden Bilgin, "Ama maalesef sözde ’insan haklari’, ’hayvan haklari’, ’ormanlarin savunucusu’ oldugunu iddia eden bölücü terör örgütü o bölgede hiçbir hayvanin yasamasina müsaade etmedi. O alana ceylanlari salarak bir yasam alani olusturduk. Aralik aylarinda ceylanlarin sayimlari yapiliyor. Yapilan sayimlarda 23 adet yavru ceylanin dünyaya geldigini ve yasamlarini idame ettiklerini gördük. Bu yil aralik ayinda da sayim yapilacagiz. Belki 23 yerine 40’li rakamlari konusuyor olacagiz” dedi.

Üçagaç köyü sakinlerinden Abdullah Mungan, 40 yil önce Cudi’de ceylanlarin oldugunu ifade etti.

Terör nedeniyle hayvanlarin yok oldugunu aktaran Mungan, "45 yil sonra bu ceylanlar valimizin sayesinde buraya salindi. Burada saldiklari için çok mutlu, memnun olduk. Biz, ceylanlara her zaman sahip çikiyor ve bakiyoruz. Ceylanlar köye kadar iniyor, çok mutlu oluyoruz. Araçla köye gidip gelirken ceylanlarin etrafta otladiklarini görmek çok büyük bir haz, mutluluk bizim için. Biz de köylüler olarak onlara sahip çikiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA