Sudan'da Darbenin Yil Dönümünde Binlerce Kisi Sokaga Indi

Sudan’da geçtigimiz sene yapilan askeri darbenin yil dönümünde binlerce kisi sokaga inerek, yönetimin tamamen sivillere devredilmesini talep etti. Gösteriler sirasinda 1 protestocunun daha hayatini kaybetmesi ile protestolardaki can kaybi 119’a yükseldi.

Sudan’da halkin geçtigimiz yil 25 Ekim’deki askeri müdahalenin ardindan patlak veren protestolari devam ediyor. Darbenin yil dönümünde binlerde kisi yeniden sokaklara inerek, yönetimin tamamen sivillere devredilmesine yönelik taleplerini yinelediler. Baskent Hartum’da baskanlik sarayina yürüyen göstericilere, polis göz yasartici gaz ve ses bombasi ile müdahale etti. Lastik yakan göstericiler, sik sik "Iktidar halkindir, ordu kisladadir" slogani atti.

Protestoya katilan 21 yasindaki üniversite ögrencisi Salah Abdallah yaptigi açiklamada, "Interneti engelleseler de köprüleri kapatsalar da, asker çekilinceye kadar baski yapmaya devam edecegiz" dedi.



Protestolardaki can kaybi 119’a yükseldi

Gösteriler sirasinda 1 protestocunun güvenlik güçlerine ait kamyonun altinda kalarak can verdigi aktarilarak, protestolarda bugüne kadar hayatini kaybedenlerin sayisinin 119’a yükseldigi ifade edildi.

Ne olmustu?

Sudan’in eski Devlet Baskani Ömer el-Besir’in 30 yillik iktidarinin 11 Nisan 2019’da halk ayaklanmasiyla sona ermesinin ardindan baslayan geçis döneminde ordu ve sivil yönetim arasinda iktidar paylasilamamisti. Geçtigimiz sene 25 Ekim’de ise Basbakan Abdullah Hamduk ile aralarinda en az 4 bakanin da bulundugu diger sivil hükümet yetkilileri gözaltina alinmisti. Egemenlik Konseyi Baskani ve ordu komutani Abdülfettah el-Burhan, daha sonra olaganüstü hal ilan ederek, sivil yönetimi feshettigini duyurmustu.

Darbenin ardindan halk ayaklanmis ve gösteriler patlak vermisti. 21 Kasim’da ise el-Burhan ile Hamduk anlasmaya varmis ve Hamduk’un yeniden basbakan olarak göreve gelmesine karar verilmis, Hamduk göreve gelmesinden yaklasik 2 ay sonra 3 Ocak’ta istifa ettigini duyurmustu. Ülkede 7 aydir devam eden OHAL ise, 29 Mayis’ta kaldirilmisti.
Kaynak: İHA