ABD'de George Floyd Davasinda Yargilanan Bir Polis Daha Hakkindaki Suçlamayi Kabul Etti

ABD’nin Minnesota eyaletinde orantisiz güç kullanarak siyahi George Floyd’un ölümüne neden olan eski polis memuru Derek Chauvin’in yaninda bulunan eski polis memuru J. Alexander Kueng hakkindaki suçlamayi kabul etti.

ABD'de George Floyd Davasinda Yargilanan Bir Polis Daha Hakkindaki Suçlamayi Kabul Etti
ABD’nin Minnesota eyaletinde siyahi George Floyd’un polis siddeti sebebiyle öldürülmesiyle ilgili davanin yargici Peter Cahill, Floyd’un ölümüyle ilgili suçlamalarla bugün yargilanmasi planlanan iki eski polis memurundan birinin suçunu kabul ettigini söyledi.

29 yasindaki eski polis memuru J. Alexander Kueng’in eyalet düzeyinde açilan davada bugün yargilama için jüri seçiminin yapilmasi beklenirken, savcilarla yapilan anlasmanin bir parçasi olarak suçunu kabul ettigi ve jüri karsisinda yargilanma hakkindan vazgeçtigi aktarildi. Floyd’un ölümüne neden olan eski polis memuru Derek Chauvin’in yaninda bulunan 3 eski polisten biri olan Kueng’in "ikinci derece kasitsiz cinayete yardim ve yataklik etmekle" ilgili suçlamalari kabul ettigi bildirildi.

Kueng’in hakkindaki suçlamayi kabul etmesi karsiliginda 3,5 yil hapis yatacagi konusunda savcilarla anlastigi kaydedildi.

Floyd davasinin yargici Cahill, mahkemede Kueng’e savunma anlasmasini anlayip anlamadigini sorarken, kendisine yargilanma hakki oldugunu bildirdi. Kueng, anlasmayi anladigini ve kimsenin anlasmayi kabul etmesi için zorlamadigini söyledi.

Kueng’in cezasi için henüz bir tarih belirlenmezken, mahkeme yargici ceza öncesi sorusturma emri verdi. Yargiç, üzerinde anlasmaya varilan kanitlarin incelenmesi için savciligin ve Kueng’in avukatlarinin uzlasma geregi kapanis savunmalarini 17 Kasim’a kadar mahkemeye sunmalari gerektigini söyledi.

Yargicin kanitlari incelemesi ve bir karar vermesinin yaklasik 90 gün sürecegi aktarildi.

Floyd’un ölümündeki suçunu kabul ederek sorumlulugu üstlenen ikinci polis memuru

Minessota Bassavcisi Keith Ellison, "J. Alexander Kueng su anda Floyd’un ölümündeki suçunu kabul ederek sorumlulugu üstlenen ikinci polis memurudur. Bu kabul umarim Floyd’un ailesini rahatlatabilir ve topluluklarimizi yeni bir hesap verebilirlik ve adalet çagina yaklastirabilir" dedi.

Kueng’in yaninda bulunan bir diger eski polis memuru Tou Thao’nun ise bugün yapilacak jüri seçiminden sonra yargilanmasina devam edilecek. Thoa da ikinci derece cinayete yardim ve yataklik suçundan yargilanacak.

Thomas Lane, 18 Mayis’ta ayni suçlamalari kabul etmisti

Floyd’un ölümüne neden olan eski polis memuru Chauvin’in yaninda bulunan 3 polis memurundan Thomas Lane ise 18 Mayis’ta ayni suçlamalarla savcilarla anlasarak 3 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Floyd’un ölümüyle ilgili subat ayinda federal düzeyde yapilan yargilamada, Floyd’un medeni haklarini ihlal etmekten ve meslektaslari Chauvin’i durdurmak için müdahale etmemekten suçlu bulunan eski polis memurlari Kueng 3 yil, Thao ise 3,5 yil hapis cezasina çarptirilmisti.

Floyd’un öldürülmesi

Minnesota eyaletinde yer alan Minneapolis kentinde polis memuru Chauvin, 25 Mayis 2020’de 46 yasindaki siyahi Floyd’u dolandiricilik süphesiyle gözaltina aldigi sirada Floyd’un boynuna dizi ile dakikalarca baski uygulamisti. Olay yerindeki görgü taniklari tarafindan kaydedilen görüntülerde Floyd’un "Nefes alamiyorum" diye polislere durmalari için yalvardigi kaydedilmisti. Hastaneye kaldirilan Floyd’un polis siddeti nedeniyle ölmesi hem ülke gündeminde hem de dünyada protestolara neden olmustu.

Floyd’un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin ise olaydan 4 gün sonra gözaltina alinmis ve hakkinda açilan 2. ve 3. dereceden cinayet suçlamalariyla eyalet mahkemesi tarafindan 22,5 yil, federal mahkeme tarafindan ise Floyd’un medeni haklarini ihlal etmekten ve cinayetten 21 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Chauvin, iki hapis cezasini da ayni anda yatacak.
Kaynak: İHA