Deniz Kuvvetlerinin Mayinlara Karsi Basarili Mesaisi Sürüyor

Karadeniz’de sürüklenen mayinlarin tespiti ve imhasi maksadiyla deniz karakol uçaklari, Tuzla sinifi karakol gemileri ve mayin avlama gemileri bugüne kadar toplam 3 bin 917 saat seyir ve bin 131 saat uçus gerçeklestirdi.

Milli Savunma Bakanligi yetkililerinden alinan bilgiye göre, Karadeniz’de sürüklenen mayinlarin tespiti ve imhasi çerçevesinde alinan yogun tedbirler basariyla uygulanmaya devam ediliyor. Ukrayna-Rusya savasiyla birlikte söz konusu tehdidin ortaya çikmasinin hemen ardindan 18 Mart’ta yayimlanan NOTMAR ile denizciler uyarilmis, bununla birlikte Bati Karadeniz’de deniz karakol uçagi, helikopter, insansiz hava araci ile havadan mayin avlama gemisi ve karakol gemileri ile denizden olmak üzere Sahil Güvenlik Komutanligi ve diger kurumlarla koordineli olarak mayin gözetleme faaliyetlerine baslanmisti. Istanbul Bogazi elektro optik gözetleme sistemleri ile gözetlenirken, mayin tespiti halinde imha etmek üzere Sualti Savunma (SAS) Timleri yüksek hazirlik durumuna geçirilmisti. Karadeniz’de sürüklenen mayinlarin tespiti ve imhasi maksadiyla deniz karakol uçaklari, Tuzla sinifi karakol gemileri, mayin avlama gemileri ile mayin gözetleme faaliyetleri sürüyor. Bugüne kadar mayin gözetleme faaliyetleri çerçevesinde toplam 3 bin 917 saat seyir ve bin 131 saat uçus gerçeklestirildi.

Gözetleme faaliyetleri Romanya ve Bulgaristan Deniz Harekat Merkezleri ile koordine edilirken, gerekli bilgi paylasiminin da yapildigi belirtildi.

SAS Timleri dört mayin imha etti

26 Mart’ta Istanbul Bogazi girisinde, 28 Mart’ta Igneada ve 6 Nisan’da Kefken açiklarinda tespit edilen toplam 3 adet mayin SAS Timleri tarafindan etkisiz hale getirilmisti. Son olarak 19 Ekim’de Kirklareli Kiyiköy açiklarinda tespit edilen bir mayin daha SAS Timleri tarafindan imha edildi.
Kaynak: İHA