Safran Hasadi Festivali'nin 6'Ncisi Kortej Yürüyüsü Ile Basladi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasinda bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bu yil 6’ncisi düzenlenen Safran Hasadi Festivali kortej yürüyüsü ile basladi.

Safran Hasadi Festivali'nin 6'Ncisi Kortej Yürüyüsü Ile Basladi


Safranbolu Kaymakamligi, Safranbolu Belediyesi ve sivil toplum kurulusu temsilcilerinin destegiyle gerçeklestirilen Safran Hasadi Festivali kortej yürüyüsüyle basladi.

Safranbolu Sehitler mevkisinden baslayan yürüyüs, Kazdagli Meydani’nda sona erdi. Burada saygi durusu ve Istiklal Marsi ile devam eden programda konusan Safranbolu Belediye Baskani Elif Köse, "Safran sehrimizin adini aldigi çok kiymetli bir bitki. Maalesef üretimi son zamanlarda çok azaldi. Ismail Yilmaz beyin bu üretime katki saglamasiyla yine eski degerine kavusmaya basladi.

Yine de yeterli degil. Türkiye’de üretilen safran miktari 35 kilo. Ihtiyacimiz olan bunun çok üzerinde. Bu tür festivallerle, yapilan çalistaylarla, safranin kiymetinin anlatilmasi ve her yönüyle degerlendirilmesi ve üretime katki saglayanlarin desteklenmesi gerekiyor" dedi.



Safranin üretilmesini destekleyeceklerini ifade eden Köse, safranin üretilmesi artsa bile bunun satilip pazarlanmasi için de üreten vatandaslarin yaninda olmak gerektigini aktararak, "Bununla ilgili en kisa zaman bir birlik veya kooperatifin kurulmasi gerektigini düsünüyorum" seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan 1640-1648 yillarinda ’Kazasker’ olan Safranbolulu Cinci Hoca’nin yaptirdigi hamamin çatisinda temsili ’Cinci Hoca’ vatandaslara safranli macun dagitimi gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA