Istanbul'da Yapimi Devam Eden Metro Hatlarinin Son Durumu

Mega kent Istanbul’da insaati devam eden metrolardaki son durum havadan görüntülendi. Bazi metro istasyonlarinda çalisma yapilmadigi görülürken, kazilan bazi alanlarin yagmur nedeniyle gölete döndügü görüntülere yansidi.

Istanbul'da Yapimi Devam Eden Metro Hatlarinin Son Durumu
Istanbul Büyüksehir Belediyesi Rayli Sistem Daire Baskanligindan alinan verilere göre yapimi süren 10 rayli sistem hattinin insaat süreçlerinin son durumu ve ne zaman açilacaklari ögrenildi. Insaati devam eden metrolardaki son durum havadan görüntülendi. Havadan çekilen görüntülerde bazi istasyonlarda hiçbir çalismanin olmadigi, bazilarinda ise çalismalarin devam ettigi görüldü.

Halkali metro istasyonunda çalisma yapilmazken, kazilan bazi alanlarin gölete döndügü görüntülere yansidi. Birçok noktada yillardir bitmeyen çalismalar nedeniyle trafik yogunlugu da olusuyor. Istanbul’da en az ilerleme kaydedilen metro hatti yüzde 7,50 ile Mahmutbey-Bahçesehir-Esenyurt metro hatti oldu. 6,8 kilometre uzunlugundaki hattin 2025 yilinda açilmasi planlaniyor. Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattinda (Kaynarca- Tavsantepe-Pendik arasi) yüzde 31 oraninda tamamlandi. 6 kilometre uzunlugundaki hattin 2025 yilinda tamamlanmasi planlaniyor.

Yapimi devam eden metro hatlari

Yapimi devam eden Kabatas-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hatti ise yüzde 94 oraninda tamamlandi. Hat uzunlugu 2 kilometre olan Fulya-Yildiz istasyonlarinin ise 2022’de açilmasi planlaniyor. Hat uzunlugu 4,5 kilometre olan Yildiz-Kabatas istasyonlarinin 2024 yilinda devreye sokulmasi hedefleniyor. Kanuni Sultan Süleyman Egitim ve Arastirma Hastanesi ve Mahmutbey istasyonlarinin ise 2025 yilinda kullanima açilmasi planlaniyor. Yüzde 92’si tamamlanan Eminönü Alibeyköy Tramvay hattinin da Cibali Eminönü arasindaki 1,1 kilometrelik kisminin 2023 yilinda açilmasi bekleniyor. Rumeli Hisarüstü-Asiyan Füniküler hatti yüzde 99,60 tamamlandi. 800 metre uzunlugundaki hattin 2022 yilinda açilmasi hedefleniyor.

Yüzde 74’ü tamamlanan Ataköy Ikitelli metrosunun 11,3 kilometre uzunlugundaki Bahariye Ataköy istasyonlari arasinin 2024 yilinda kullanima açilmasi planlaniyor. Yüzde 95 oraninda tamamlanan Dudullu Bostanci metro hattin 14,3 kilometre uzunlugundaki kisminin 2022 yilinda vatandaslarin hizmetine sunulmasi bekleniyor. Yüzde 18,50 tamamlanan ve 4,2 kilometre uzunluga sahip Kirazli Halkali Metro hattinin da (Kirazli-Fatih arasi) 2025 yilinda açilmasi planlaniyor. Ümraniye-Atasehir-Göztepe metro hatti yüzde 55 oraninda tamamlandi. 13 kilometre uzunlugundaki hattin 2024 yilinda tamamlanmasi bekleniyor. Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hatti yüzde 63 oraninda tamamlandi. 2023 yilinda 3,6 kilometre uzunlugundaki Çekmeköy Sehir Hastanesi arasindaki hattin hizmete alinmasi hedefleniyor. 2024 yilinda ise sehir hastanesi Sultanbeyli arasindaki 7,3 kilometre uzunlugundaki kismin açilmasi planlaniyor.

Beylikdüzü’nden Sabiha Gökçen’e ulasim 50 dakika

Istanbul Büyüksehir Belediyesi Rayli Sistemlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Doç.Dr. Pelin Alpkökin, "Istanbul’da metrolarin su anda mevcut durumdan 2 kat fazla olmasi gerekiyor. Istanbul ölçeginde büyük bir sehirde rayli sistem aginin 2 kati olmasi gerekmektedir. 2025 yili içerisinde Ulastirma ve Altyapi Bakanligimizin yaptigi hatlar ile birlikte biz bu rayli sistem aginin 2 katina yaklasacagini ve toplu tasima konforunun artacagini düsünüyoruz. Dudullu-Bostanci metrosu aralik 2022 yilinda açmayi hedefliyoruz. Rumeli Hisarüstü-Asiyan füniküler hatti 800 metrelik bir proje ama oldukça önemli. M6 Rumeli Hisarüstü Levent metrosunu, Asiyan’a indiren bir füniküler sistem. Bizim için kentin batisi olan Sefaköy, Beylikdüzü, Küçükçekmece hattimizin tüm tasarimlarini tamamladik. Ulastirma bakanligi onayimizi aldik. 2023 yilinda bu hattimiza baslamak istiyoruz. Beylikdüzü’nden Sabiha Gökçen’e kadar olan 75 kilometre bir hat, bu Beylikdüzü’nden Sabiha Gökçen’e yaklasik 50 dakika sürecek. Tamami yer altinda tüm metrolarla entegre yeni nesil bir metro olacak. Bu hattin tasarimlari yil sonuna kadar tamamlanmis olacak" dedi.

Kaynak: İHA