Prof. Dr. Fatih Oghan Açiklamasi 'Yatmaya Yakin Beslenmek, Girtlak Reflüsüne Neden Olabilir'

Dikkatsiz beslenmenin tetikledigi girtlak reflüsü hakkinda uyarilarda bulunan Kulak Burun Bogaz Hekimi Prof. Dr. Fatih Oghan, “Hastada mide fitigi, yemek borusunda fitiklasma gibi durumlar varsa reflünün ameliyatla tedavisi gerekebilir. Önlem alinmazsa bu durumlar kansere dahi neden olabilir” dedi.

Prof. Dr. Fatih Oghan Açiklamasi 'Yatmaya Yakin Beslenmek, Girtlak Reflüsüne Neden Olabilir'
Hastalarin hayat kalitesini düsüren girtlak reflüsü, dikkatsiz beslenme yapan birçok kiside görülebiliyor. Sabahlari seste kisilma ve çatallanma, agiz kokusu, kronik geniz akintisi ve kronik öksürük seklinde belirtilerle ortaya çikan girtlak reflüsü, kisinin durumuna göre farkli yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Tedavi edilemedigi takdirde mide ya da yemek borusunda fitik varsa hastalarin ameliyat edilmesi gerekebiliyor. Beraberinde birçok hastaliga da sebep olabilen girtlak reflüsü hakkinda konusan Acibadem Eskisehir Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hekimi Prof. Dr. Fatih Oghan, “Girtlak reflüsü olmamasi gereken, patolojik bir durumdur” diyerek uyarida bulundu.

“Girtlak reflüsü bazi hastaliklari beraberinde getirebiliyor”

Girtlak reflüsünün önlem alinmadigi takdirde kansere dahi neden olabilecegini belirten Prof. Dr. Oghan, “Girtlak reflüsü olmamasi gereken, patolojik bir durumdur. Girtlak reflüsü olanlarda ekstradan birtakim hastaliklar meydana gelebiliyor. Bunlar içerisinde girtlak kanserinden tutun da kronik sinüzite kadar dis eti hastaliklarina kadar agiz kokusuna kadar pek çok hastalik bulunuyor. Ayrica girtlak reflüsünün mevsimsel görülme durumlari da vardir. Kisin mevsim geçislerinde ve bahar aylarinda reflü rahatsizliklari artiyor” dedi.



“Girtlak reflüsü yatmaya yakin beslenenlerde sik görülür”

Özellikle gece saatlerindeki yiyecek ve içecek tüketiminin girtlak reflüsünde önemli rol oynadigina dikkat çeken Prof. Dr. Oghan, “Girtlak reflüsünün yemek yemeyle iliskisi vardir. Asiri yemek yiyenler, özellikle obez insanlarda girtlak reflüsü fazla görülüyor. Yatmaya yakin beslenenlerde sik görülür. Özellikle yatmaya yakin yaklasik 3 saat midenin bos kalmasi gerekiyor. Eger buna dikkat edilmezse ve çay, kahve tüketimi fazla olursa görülebiliyor. Bunun disinda alkol, sigara tüketimi, girtlak reflüsünü tetikliyor” dedi.

Diyabet hastaliginin da reflü için zemin hazirladigina deginen Prof. Dr. Orhan, “Ayrica mide doluyken yapilan spor da reflüyü tetikler. Reflü, dis gelisiminde bozukluklara, dislerde erozyonlara hatta dis kayiplarina dahi yol açabiliyor. Çocuk yasta görülen reflü dislerde erken çürüklerin olusmasina yol açabilir. Girtlak reflüsüyle beraber geniz akintisi ve kronik öksürük de olusturuyor. Özellikle reflü olanlarda gece yataga yattigi zaman agiz suyunun yastiga akmasi beraberinde agiz kokusu olmasi ve gece öksürükleri olabiliyor. Bogaz reflüsü sabahlari seste kisilma ve çatallanma, agiz kokusu, kronik geniz akintisi ve kronik öksürük seklinde belirti gösterir” diye konustu.



“Kilo vermek ve ilaç kullanimi reflüyü ortadan kaldirabilir”

Girtlak reflüsünde kisiden kisiye degisen tedavi yöntemlerinin olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Oghan, ayrica “Reflüsü olan hastalarda bazen mide fitigi, yemek borusunda fitiklasma gibi durumlar da beraberinde olabiliyor. Eger böyle durumlar varsa reflüsü olan hastalarda bunlarin ameliyatla tedavisi sarttir. Onun disinda kisinin kilo vermesi ve gerekli ilaçlarin kullanilmasi reflüyü ortadan kaldirabilir. Ayrica girtlak reflüsü kronik sinüzite de yol açabiliyor” dedi.

Prof. Dr. Oghan, beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri söyle siraladi: “Kronik geniz akintisi olusan hastalarin özellikle aksam yemeklerinde çig sebze, meyvelerden uzak durmalari, asitli içecekleri içmemeleri, alkol tüketiminden uzak durmalari, ilik su tercih etmeleri gerekiyor. Buzlu içilen meyve sulari, asiri dondurma tüketilmesi, aksam yemeklerinde tursu, baharatli seylerin yenmesi, yagli kizartma türü seylerin ve acinin yenmesi reflüyü artirabilir.”
Kaynak: İHA