Kirsehir'de Esnaf Kaya Tuzu Ile Geçimini Sagliyor

Deniz suyu veya tuzlu göl suyunun buharlasmasindan olusan tortul kayaçlarda meydana gelen kaya tuzu ile Kirsehir’de 4 esnaf el isçiligi emekleriyle geçimini sagliyor.

Kirsehir'de Esnaf Kaya Tuzu Ile Geçimini Sagliyor
Özellikle pandemi döneminde ragbetin arttigi kaya tuzu, bir çok sektörde kullanilmasi ve faydalari ile biliniyor. Merkeze bagli Tepesidelik köyü alani içerisinde yer alan ve Türkiye’nin yilda 50 bin ton tuz ihtiyacini karsilayan tuz magarasinda da kentteki 4 esnaf geçimini sagliyor. Esnaf Bektas Uçar; kaya tuzu lambalari satisinin çok oldugunu özellikle astim hastalarinin kaya tuzundan yapilan lambalari tercih ettigini söyledi.

Saffet Çakir da yemeklerde de kaya tuzunun kullanildigini ve insanlarin süs esyasi olarak da kaya tuzunu tercih ettigini belirtti.

Yaklasik 15 yildir kaya tuzu islemesi yaptigini aktaran Duran Çiçek ise; “Kaya tuzundan salça ve tursu yapiliyor. Ben aksama kadarki çalismamda tuz içerisindeki siyahliklari ayiriyorum. Tuz içerisinde 85 farkli minareli var” dedi.

Türkiye’nin yilda 50 bin ton tuz ihtiyacini karsilayan tuz magarasinin tarihi 7 bin yil öncesine dayaniyor. Kis mevsiminde karayollarinin tuzlanmasi, biblo yapimlarin, lamba abajur, vazo yapimlarinda kullanilan tuzlarin erisimi Kirsehir’de yer aliyor. Türkiye’de, tornada dönen tek kaya tuzunun varligi olmasi da önemli bir özellik olarak biliniyor.
Kaynak: İHA