Ingiltere'de Basbakan Adaylarinin En Az 100 Milletvekilinin Destegini Almasi Gerekecek

Muhafazakar Parti’nin 1922 Komitesi Baskani Graham Brady, Ingiltere Basbakani Liz Truss’un istifasinin ardindan yeni basbakan adaylarinin en az 100 milletvekilinin destegini almasi gerektigini ifade ederek, finale kalan adaylar için çevrimiçi oylama yapilabilecegini aktardi.

Ingiltere’de Lizz Truss’in Basbakanlik görevinden istifa etmesinin ardindan iktidardaki Muhafazakar Parti’nin 1922 Komitesi seçimlere iliskin açiklama yapti. Komite tarafindan yapilan açiklamada, yeni parti lideri ve ülkenin yani basbakanini belirlemek için sürecin mümkün oldugunca hizli bir sekilde ilerleyecegi aktarildi.

Açiklamada, Muhafazakar Parti milletvekillerinin su andan itibaren adayliklarini koyabilecegi ve basvurularin 24 Ekim’de Pazartesi günü yerel saatle 14.00’de kapanacagi belirtildi. 28 Ekim’e kadar sonuçlanmasi beklenen seçim yarisinda adaylarin en az 100 milletvekilinin destegini almasi gerektigi belirtildi.

1922 Komitesi Baskani Baskani Graham Brady yaptigi açiklamada, "Bu ülkenin istikrara kavusmasi için hizli bir sekilde hareket etmeye devam edecegiz. Oy baraji yüksek bir sayiyla sabitlendi, bu nedenle adayligini gösteren milletvekilleri, baraji geçme konusunda gerçekçi bir beklentiye sahip olmalidir. Bu baraj, potansiyel olarak 3 adayin öne çikmasina olanak veriyor. Ancak bu adaylarin su anda kim olacagi konusunda net bir bilgimiz yok" dedi.

Brady ayrica, finale kalan adaylar için çevrimiçi oylama yapilabilecegini ve çevrimiçi oylama sisteminin güvenli olacagini ifade etti.



Truss, Ingiltere’de en kisa süre görevde kalan basbakan

Truss, Ingiltere hükümetinde en kisa süre görevde kalan Basbakan olarak kayitlara geçti. Truss, eski Basbakan Boris Johnson’in Partygate skandali sonrasi 7 Temmuz’da istifa etmesinin ardindan yapilan seçimlerle 6 Eylül’de Basbakan olarak atanmisti. Göreve geldiginden bu yana 45 gün Basbakanlik görevini sürdüren Truss daha önce Disisleri Bakani olarak görev yapmisti.
Kaynak: İHA