Ikiz Bebek Bekleyen Anne Adaylarina Uyari Açiklamasi 'Sagligina Iki Kat Fazla Dikkat Etmesi Gerekiyor'

Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölümü’nden Op. Dr. Timur Ugurlu, ikiz bebek bekleyen çiftlere önemli önerilerde bulundu. Anne adayinin sagligina iki kat fazla dikkat etmesi gerektigini belirten Ugurlu, “Anne adayi ikiz gebeligin saptanmasindan itibaren, muhtemel riskler açisindan titizlikle yakindan takip edilmelidir. Annenin yeterli beslenmesi ve istirahati saglanmalidir. Erken dogum riski nedeniyle yenidogan yogun bakim ünitesi olan tam donanimli bir hastanede takipler gerçeklestirmeli ve dogum yapilmalidir” dedi.

Ikiz Bebek Bekleyen Anne Adaylarina Uyari Açiklamasi 'Sagligina Iki Kat Fazla Dikkat Etmesi Gerekiyor'
Ikiz çocuk sahibi olma fikri anne baba adaylarini heyecanlandirsa da, hem annenin sagligi hem de iki bebegin ayni anda idaresi konusunda çesitli endiseler yasanabiliyor. Ikiz gebeliklerde saglikli bir yasam tarzi benimsenmesi, düzenli kontrollerin aksatilmamasi ve iyi bir dogum öncesi bakim, konforlu bir hamilelik süreci yasanmasini ve bebeklerin saglikla dünyaya gelmesini mümkün kiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölümü’nden Op. Dr. Timur Ugurlu, ikiz gebelik hakkinda bilinmesi gerekenleri anlatti.

“Ikiz gebelik orani binde dört”

Çogul gebeligin genellikle birden fazla yumurtanin döllenmesiyle oldugunu belirten Op. Dr. Timur Ugurlu, “Ayni zamanda, bir yumurta döllendiginde ve ardindan iki veya daha fazla bebege dönüsen iki veya daha fazla embriyoya bölündügünde de olabilir. En sik görülen çogul gebelik türü ikiz gebeliktir. Gebeliklerin yaklasik binde dördünde görülür. Tek yumurtanin tek spermle döllenmesi ile olusan embriyonun erken dönemde ikiye bölünmesi sayesinde tek yumurta ikizleri olusur. Iki ayri yumurtanin ayri iki sperm tarafindan döllenmesi ile çift yumurta ikizleri olusur” dedi.



“Tek bir bebek gibi gelisiyorlar”

Ugurlu, birçok yönden ikiz hamileligin tek bebek hamileligi gibi olduguna isaret ederek, “Saglikli ikizler, büyümelerinin yavasladigi son üç aylik döneme kadar tek bir bebek gibi gelisir. Ikizler genellikle normal 40 haftalik dönemden daha erken dogmaktadir. Anne için ikizleri tasimak, tek bir bebegi tasimaktan daha zor olabilir ve hamilelik sorunlari konusunda riskler daha fazladir. Bu nedenle dogum öncesi kontrolleri ve testleri takip etmek özellikle önemlidir” ifadelerini kullandi.

“Normal gebelige göre daha fazla sikayet görülebilir”

Gebelik haftasina göre gebenin karninin daha büyük ve bulanti ile kusmanin siddetli olmasinin ikiz gebeliklerde siklikla görülen durumlar olduguna isaret eden Ugurlu, “Fakat çogul gebeligin kesin tanisi ultrasonla bebeklerin görülmesiyle konulur. Ikiz gebelikler çogunlukla diger gebeliklere benzer ancak dolasimdaki hormon düzeyleri daha fazla olur ve ekstra kilo alimi bazi komplikasyon risklerini de beraberinde getirebilir. Ikiz gebelik riskli bir durum olabilmektedir. Tek gebelige göre dogum daha erken haftalarda gerçeklesir. Ikiz gebeliklerde tek hamilelikte ortalama 10 kg alinmasi gerekirken bu rakam 20 kilolara kadar çikar. Ayrica çatlaklar, siskinlik, varisli damarlar ve hemoroidler de yaygin görülür. Anne adaylarinin vücutlarindaki bu degisiklikler psikolojik olarak da olumsuz etkilenmeye yol açabilir. Ikiz gebeliklerde tek gebelige göre düsük riski daha fazladir. Dogumsal bozukluklar ve gelisme geriligi daha sik karsilasilan durumlardir. Gebelige bagli hipertansiyon riski artabilir. Ikiz gebeligi olan kadinlarin; gestasyonel diyabet ( gebelik diyabeti), preeklampsi ( gebelik zehirlenmesi), erken dogum ve kanama gibi durumlarla karsilasma ihtimali daha yüksektir” diye konustu.



“Anne adayinin sagligina iki kat fazla dikkat etmesi gerekiyor”

Anne adayinin sagligi konusunda dikkatli olmasi gerektigini de belirten Ugurlu, konusmasini söyle tamamladi: “Bir plasentayi paylasan ikizlerin ekstra komplikasyonlari olabilir. Bazen kan kaynaklari esit olmayan sekilde paylasilir, bu da her iki bebek için çesitli saglik sorunlarina neden olabilir. Veya plasentanin kendisi esit olmayan bir sekilde paylasiliyorsa, bu bir bebegin yeterli besin almadigi ve büyümedigi anlamina gelebilir. Dogum öncesi randevulari aksatilmadan komplikasyon riski azaltilabilir veya tablonun daha kötüye gitmesi önlenebilir. Anne adayi ikiz gebeligin saptanmasindan itibaren, muhtemel riskler açisindan titizlikle yakindan takip edilmelidir. Annenin yeterli beslenmesi ve istirahati saglanmalidir. Erken dogum riski nedeniyle yenidogan yogun bakim ünitesi olan tam donanimli bir hastanede takipler gerçeklestirmeli ve dogum yapilmalidir.”
Kaynak: İHA