Egitim-Bir-Sen Açiklamasi 'Ögretmenlik Meslek Kanunu Beklentileri Karsilayacak Sekilde Yeniden Düzenlenmelidir'

Egitimciler Birligi Sendikasi’ndan (Egitim-Bir-Sen) tarafindan yapilan açiklamada, “Ögretmenlik Meslek Kanunu, ögretmenlerin beklentilerini karsilayacak bir içerikle yeniden düzenlenmelidir” denildi.

Egitim-Bir-Sen Açiklamasi 'Ögretmenlik Meslek Kanunu Beklentileri Karsilayacak Sekilde Yeniden Düzenlenmelidir'
Memur Sendikalari Konfederasyonu’na (Memur-Sen) bagli Egitim-Bir-Sen tarafindan yapilan yazili açiklamada, Ögretmenlik Meslek Kanunu’nun ögretmenlerin beklentilerini karsilayacak sekilde yeniden düzenlenmesi gerektigi belirtildi. Daha önce sendika tarafindan kanunun ilave düzenlemelere ihtiyaci oldugunun hatirlatildigi ifade edilen açiklamada, Egitim-Bir-Sen tarafindan hazirlanan, Mili Egitim Bakanligi’na, TBMM Baskanligi’na ve Meclis’te grubu bulunan partilerin yöneticilerine sunulacak kanun taslagindaki önerilere yer verildi.

Ögretmenligin ‘özel bir ihtisas meslegi’ olarak ele alinmasi, resmi egitim kurumlari ile diger kamu kurumlarinda ögretmenlik, ögretmen kadro unvanindaki kadrolu memurlarin eliyle yürütülmesi gerektigi belirtilen kanun taslaginda, ögretmen kadrosuna yapilacak atamalarda, sadece KPSS puan üstünlügünün esas alinmasi gerektigi, kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasi almis olmanin adayliga son verme sartlari arasindan çikarilmasinin lazim oldugu kaydedildi.

Kariyer basamaklarinda ilerlemenin sadece ögretmenlikteki hizmet süresi ile egitim programi ve mesleki çalismaya dayali olarak tasarlanmasinin gerekliligine vurgu yapilan kanun taslaginda, ögretmenlikte 8 yilini tamamlamis olanlarin uzman ögretmenlik, 12 yilini tamamlamis olanlarinsa basögretmenlik unvaninin almasi gerektigi dile getirildi.



“Ögretmenlikte en az 8 yil hizmeti bulunanlardan doktora egitimini tamamlayanlar basögretmen unvani alabilmelidir”

Açiklamada, hazirlanan kanun taslagina iliskin su ifadelere yer verildi:

“Yüksek lisans egitimini tamamlayanlar uzman ögretmen unvani için öngörülen egitim programindan, doktora egitimini tamamlayanlar ise uzman ögretmen ve basögretmen unvani için öngörülen egitim programindan muaf tutulmalidir. Ögretmenlikte en az 8 yil hizmeti bulunanlardan doktora egitimini tamamlayanlar basögretmen unvani alabilmelidir. Ögretmen unvanli kadrolarda bulunmakta iken, fiilen ögretmenlik yapmayanlar veya sonrasinda ögretmen kadrosu disindaki kadrolara atananlara da uzman/basögretmenlik için basvuru hakki taninmalidir. Egitim kurumu müdürlügü, egitim kurumu müdür basyardimciligi ve müdür yardimciligi ögretmenligin yaninda ikinci görev çerçevesinde yürütülmeli; ancak dört yil veya daha fazla süreli görevlendirmeler, özlük haklari, atama ve terfi yönünden sube müdürü kadrosunda geçirilmis sürelerden sayilmalidir.”

Egitim kurumu yöneticiligine görevlendirilmek için Milli Egitim Bakanliginca yapilacak yazili sinavda basarili olma sarti aranmasinin yeterli görülmesi, yazili sinavda 100 üzerinden 60 ve üzerinde puan alanlarin egitim kurumu müdürü, müdür basyardimcisi ve müdür yardimcisi olarak görevlendirilmek üzere basvuruda bulunabilmesi gerektigi not düsülen kanun taslaginda, “Egitim kurumu yöneticisi olarak görevlendirilenler, istege, mazeret durumuna veya hizmetin geregine dayali olarak unvanlari üzerinde kalmak üzere il içinde veya iller arasinda yer degistirme suretiyle bir baska egitim kurumuna görevlendirilebilmelidir” önerisine yer verildi.



“Haftalik 40 saati asan çalistirma veya görevlendirme yapilmamalidir”

Egitim-Bir-Sen tarafindan, hazirlanan kanun taslagina iliskin yapilan açiklamaya söyle devam edildi:

“Egitim kurumu yöneticileri ile ögretmenlerin haftalik çalisma süresi 40 saat olmali; egitim kurumlarinin ve egitim-ögretim hizmetlerinin özellikleri dikkate alinmak suretiyle haftalik 40 saati asmamak üzere farkli çalisma süreleri tespit olunabilmesinin yani sira ücret ödenmeksizin haftalik 40 saati asan çalistirma veya görevlendirme yapilmamalidir. Egitim kurumu yöneticileri ile ögretmenlere, 1500 puan karsiliginda yan ödeme yapilmalidir. Egitim kurumu müdürlerine yüzde 200, egitim kurumu müdür basyardimcilarina yüzde 185, egitim kurumu müdür yardimcilarina yüzde 175, ögretmenlerden; 1 ve 2. derecelerden aylik alanlara yüzde 150, 3 ve 4. derecelerden aylik alanlara yüzde 125, diger derecelerden aylik alanlara yüzde 100 oraninda egitim-ögretim tazminati ödenmelidir.”

Uzman ve basögretmenlik unvani kazananlara tazminat önerisi

Kalkinmada öncelikli yörelerde çalisan yönetici ve ögretmenlere; görev yapilan yere göre yüzde 10 ila yüzde 90 arasinda degisen oranlarda ilave tazminat ödemesinin yapilmasi tavsiye edilen kanun taslaginda, “Milli Egitim Bakanligi kadrolarinda görev yapanlardan fiilen egitim kurumu yöneticiligi veya ögretmenlik yapiyor olmak ya da yapmis olmak kaydiyla, uzman ögretmen unvanini kazanmis olanlara yüzde 60, basögretmen unvanini kazanmis olanlara yüzde 120 oraninda egitim-ögretim tazminati ödenmelidir. Egitim kurumu yöneticileri ile ögretmenlere, ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru ayligina; egitim kurumu müdürlerine yüzde 200, egitim kurumu müdür basyardimcilarina yüzde 185, egitim kurumu müdür yardimcilarina yüzde 175, ögretmenlere yüzde 150 oranlarinin uygulanmasi suretiyle hesaplanan tutarda ek ödeme yapilmalidir. Egitim kurumu yöneticiligine vekaleten veya geçici görevlendirilen yönetici ve ögretmenlere, asaleten görevlendirmede Milli Egitim Bakanligi tarafindan yapilacak yazili sinava girebilme hakkini elde etmis olmasi dahil tüm sartlari tasimalari kaydiyla, egitim-ögretim tazminati ve ek ödeme farki, vekaleten veya geçici görevlendirme suretiyle göreve baslanildigi tarihten itibaren ve bu görev fiilen yapildigi sürece ödenmelidir” önerilerine yer verildi.

“Ek ders ücreti karsiliginda yapilacak ders, ders niteliginde veya ders disi görevlendirmelerde, ders saati basina 200 gösterge rakaminin devlet memurlari için belirlenen aylik katsayisi ile çarpimindan olusan miktar üzerinden ödenmelidir” denilen Egitim-Bir-Sen’in kanun taslaginda, ögretim yilina hazirlik ödeneginin ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru ayliginin yüzde 165’i oraninda ödenmesi gerektigi kaydedildi.

“Egitim ve ögretim hizmeti sunumu esansinda verilen hizmetten kaynaklanan nedenle egitim çalisanlarina siddete hapis cezasi verilmeli”

Kanun taslaginin anlatildigi açiklamaya söyle devam edildi:

“Ögretmenlerin görev, hak, yetki ve sorumluluklari mesleki özerklik ve akademik özgürlük ekseninde kurgulanarak ayrintili bir sekilde düzenlenmelidir. Egitim ve ögretim hizmeti sunumu esnasinda veya verilen egitim ve ögretim hizmetinden kaynaklanan nedenlerle egitim çalisanlarina karsi cebir, siddet veya tehdit kullanan kisilere yönelik hapis cezasi verilmesi; egitim kurumlarinda görev yapan personele karsi görevleri sirasinda veya görevleri dolayisiyla islenen kasten yaralama suçu tutuklama nedeni varsayilan suçlardan sayilmasi; egitim ve ögretim hizmetinin sunumu sirasinda veya bu görevlerden dolayi egitim kurumlarinda çalisan personele karsi islenen suçlar sebebiyle ceza hukuku çerçevesinde yürütülmekte olan islemler ve davalarda personelin talebi üzerine bakanlikça hukuki yardim yapilmasi noktasinda düzenlemeler yapilmalidir. Özel ögretim kurumlarinda çalisan egitim kurumu yöneticileri ile ögretmenlere ödenecek net aylik ücret ile ek ders ücreti, bu kisilerin dengi olan resmi okullarda görevli yönetici ve ögretmenler için tespit edilen miktardan az olmamalidir. Milli Egitim Bakanligi disindaki resmi kurumlarda görev yapan ögretmenlere de aranan sartlari saglamak kaydiyla uzman ögretmen ve basögretmen sertifikasi düzenlenebilmelidir. Sözlesmeli ögretmenler sartsiz ve dogrudan ögretmen kadrolarina geçirilmeli ve sözlesmelilikte geçen süreleri hizmet sürelerinden sayilmalidir. Ücretli ögretmenlere ödenecek aylik net ücret tutari, aylik net asgari ücretten az olmamali; bu kisilerin sigorta prim ödeme gün sayilari aylik 30 gün üzerinden hesaplanmalidir. Egitim kurumu yöneticilerine ve ögretmenlere ilave bir derece verilmelidir.”
Kaynak: İHA