Bakan Soylu Açiklamasi 'Terörle Mücadelemiz, Terör Örgütünün Destekçilerini De Rahatsiz Etmektedir'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Terörle mücadelemiz terör örgütünün destekçilerini de rahatsiz etmektedir. Yunanistan’in göçte uyguladigi siddete söz söyleyemeyenler, kendi ordularina atilan iftiraya da sessiz kalacaklardir” dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Terörle Mücadelemiz, Terör Örgütünün Destekçilerini De Rahatsiz Etmektedir'


Mugla’nin Fethiye ilçesinde düzenlenen Içisleri Bakanligi Mülkiye Teftis Kurulu Baskanligi 2022 Yili Inceleme ve Degerlendirme Toplantisi’na Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Mülkiye Teftis Kurulu Baskani Ibrahim Akin, Mugla Valisi Orhan Tavli, Fethiye Kaymakami Alper Balci ve mülkiye müfettisleri katildi.

Toplantida tekel disi birakilan patlayici maddelerin üretimi, ithali, tasinmasi, saklanmasi, depolanmasi, satisi, kullanilmasi, yok edilmesi ve denetlenmesi konusunda yürütülen islemler degerlendirildi.

“Terörle mücadele terör örgütünün destekçilerini de rahatsiz etmektedir”

Içisleri Bakani Süleyman Soylu toplantida yaptigi konusmada, "Türk Silahli Kuvvetlerimizin Türk tarihiyle esit bir yasi ve köklü bir gelenegi var. Bazilari sürekli bu kurumlara iftira atar. Yillardir bunu yaparlar ama yaftalari bir türlü bu kurumlara tutmaz. Çünkü yalandirlar. Çünkü bahsettigim akil ve köklü gelenek onlarin iftira ettikleri suçlarin islenmesini önler. Iste en son Türk Tabipler Birligi’nin baskani daha dün aksam bir televizyon bir kanalinda Türk devletine, Türk Silahli Kuvvetlerine bir iftira atti. Bu alçakça iftirayi atip PKK’nin propagandasini yapmaya yeltendi. Bu iftira sahibinin yaptigi PKK’ya terör örgütüne bir koruma saglamaktir. Ve bunu ilk kez de yapiyor degil. Bunu defalarca ortaya koydular. Çünkü terörle mücadelemiz sadece terör örgütlerini degil, terör örgütlerinin destekçilerini de rahatsiz etmektedir. Avrupa ve Amerika gücü yetmeyince operasyon çocuklarini devreye sokmaktadir. Yunanistan’a göçte uyguladigi siddet konusunda tek söz söyleyemeyenler. Yunanistan’in ortaya koydugu siddet ve sonucu olarak ölümler konusunda, cinayetler konusunda bir tek söz söyleyemeyenler batinin üzülecegini hissedenler, onlarin üzülmesine kiyamayanlar, elbette kendi ordularina yapilan iftiraya da sessiz kalacaklardir. Hep beraber de sahit olacagiz. Bu da onlarin sinavidir” dedi.



“Mülkiye Teftis Kurulumuz agir bir sorumluluk yüklenmistir”

Bakan Soylu konusmasinin devaminda, “Kolluk birimlerimiz, ordumuz bu ülkenin bayragini, topragini, özgürlügünü korur ama sizlerin omuzlarinda da bu devletin gelenegini, bu tarihi aklini, karakteri koruma yükümlülügü vardir. Ve sizler, sizden öncekiler, bugüne kadar sebat ettiniz. Nöbet yerini terk etmediniz. FETÖ gibi ihanet çetelerine ragmen vesayet akillarina ragmen terk etmediniz. Ve bu devleti getirmek mevzu bir çadir devleti haline getirmek isteyenlere müsaade etmediniz. 15 Temmuz süreçlerinde bu devlet gelenegini FETÖ’nün saldirisina maruz kalmisken Mülkiye Teftis Kurulumuz agir bir sorumluluk yüklenmistir. FETÖ’yle mücadele kapsaminda Içisleri Bakanligi ve bagli kuruluslardaki 473 sorusturma sonucunda 27 bin 166 personel hakkinda düzenlenen 1993 raporda mülkiye müfettislerimizin imzasi vardir. Zor bir dönemdi. Fedakarlik gerektiren bir dönemdi. Ve bu kurum bu fedakarligi hakkiyla yerine getirmistir. Allah sizlerden razi olsun. Sizlerin her birine tek tek tesekkür etmek istiyorum. Hali hazirda 177 müfettisimiz var. Bu kurumun sayisinin arttirilmasi kolay degil. Bir mülkiyenin yetismesi meslekte pismesi, zaman ve emek isteyen bir meseledir” diye konustu.



“271 teftis gerçeklestirdik”

2022 yilinda gerçeklestirilen teftislerle ilgili Bakan Soylu, “Sadece bu yil yani 2022 yilinda valilikler kaymakamliklar, il, ilçe emniyet müdürlükleri, polis moral egitim merkezi müdürlükleri 51 il, ilçe jandarma komutanliklari, nüfus müdürlükleri, sivil toplumla iliskiler, göç idaresi, afet ve acil durum müdürlükleri ve diger birimler olmak üzere toplam 271 teftisi 56 mülkiye müfettisimiz tarafindan gerçeklestirildi.

Ve bu teftisler sonucunda toplam 273 adet rapor düzenlendi.

Bu hakikaten takdir edilecek, hakikaten ortaya konulacak bir süreçtir. Sunu da ifade etmem lazim. Performans her geçen gün artmaktadir. Devlet is yapar. Yapmak zorundadir. Devletin isi hakim kalmamalidir. Vatandasimiz hizmetkarliginda devlet bu islerini devam ettirmelidir” dedi.



“Kendimizi yenilemek zorundayiz”

“2019 yilinda basladigimiz kolluk gözetim komisyonu var” diyerek sözlerine devam eden Bakan Soylu, “Mülkiye Teftis Kurulu’nun sekreterligini yürüttügü kolluk gözetim komisyonunun faaliyete geçmesiyle birlikte kolluk personeli hakkindaki sikayetler kayit altina alinmaya ve izlenmeye baslanmistir. Bu kapsamda merkezi kayit sistemine yaklasik 196 bin kolluk personeli hakkinda 146 bin basvuru kaydi yapilmis. Bakanlik birimlerimizin özellikle stratejik planlarimiza mevzuata uygun çalismalarini temin etmek için personel intiharindan uyusturucuyla mücadeleye, kadina yönelik siddetten otoyollarda hiz kontrolüne kadar pek çok konuda inceleme ve arastirma çalismalari yürütülmüstür. Kamuya açik alanlarda kamera sistemlerinin kurulmasi, isletilmesi ve izlenmesi ile ilgili uygulamalar ve sorunlar mahalli idare birimlerinin kurduklari sirketlerin denetiminin burada görev yapan personelin hukuki sorumluluklari tespit süreçlerinde karsilasilan sorunlar, tekel disi birakilan patlayici maddelerin üretimi, ithal satisi gibi pek çok farkli konularda arkadaslarimiz bir istisare ve degerlendirme ortaya koymaktadir. Dünyada neredeyse her saniye yeni bir gelisme var. Öyleyse bizlerin de yönetim noktasindaki insanlar olarak sürekli kendimizi yenilemek zorundayiz. Çünkü günümüzün teftis mantigi sadece mevcut bir kanunu uyulup uyulmadigini denetlemekle sinirli degil. Sizlerden beklentimiz, örneklerini anlattigim gibi yol göstericidir. Yani yeni bir gelisme karsisinda kurumlarin mevzuat çikana kadar ne yapacagini bilmez halde birakmamaktir. Dünyayi takip etmeniz gelismeleri takip etmeliyiz. Takip etmelisiniz. Bize nasil yansiyacagini degerlendirip önlem alinmasi gereken yerde uyari yapilmali. Rota çizilmesi gereken yerde rota çizmeliyiz. Her zaman söyledigimiz bir sey var. Bizim denetim ve teftis mantigimiz cezalandirma odakli degildir. Trafikte de bunu yaptik. Sadece ceza degil, zaman zaman sürücüleri durdurup özellikle uzun yolda dikkat daginikliginin önünü almaya çalistik. Sizler de bunu yapacaksiniz, yapmaya devam edecegiz” diyerek sözlerini tamamladi.

Mülkiye Teftis Kurulu Baskani Ibrahim Akin, kurumun görevlerinden bahsettigi konusmasinda, “Kurulumuzun görev alani, diger bakanlik teftis kurumlarina göre oldukça genistir. Yakin geçmiste Göç Idaresi, AFAD baskani ve büyük teskilatlarin bakanligimiz bünyesine katilmasi ve kolluk gözetim komisyonunun faaliyete geçmesinin yaninda bakanligimizin görev ve hizmetlerindeki genislemeyle birlikte is yogunlugu da artmistir. Desteklerinizle son dönemde yapilan adimlarla müfettis sayimiz oldukça arttirilmis ve müfettislerimize saglikli çalisma mekanlari hazirlanmistir. Ülke müfettisleri usta çirak iliskisi içerisinde yetistirilmektedirler. Ülke müfettisi yazim teknigini is ve sorusturmalarda nasil isler içerisinde bulunulmasi gerektigini, üslup ve davranis aliskanliklarini yaninda yetistigi müfettisten alir. Usta çirak iliskisi, müfettisin meslek hayati boyunca devam eder. Her yil düzenledigimiz mesleki toplantilarin bize sagladigi en büyük fayda geleneksel degerlerimiz için de kaynasmayi saglamanin yaninda, yeni gelismelerin ortaya çikan yeni durum ve olaylarin incelenmesi ve istisare edilmesidir. Bu mesleki toplantimizda da kamuya açik alanlarda kamera sistemlerinin kurulmasi, mahalli idare birimlerinin kurmus oldugu sirketler tekel disi birakilan patlayici maddeler konusunda yürütülen is ve islemler Mülkiye Teftis Kurulu Yönetmeligi’nin uygulanmasi ve yönerge hazirliklari çalisma konulari olarak belirlenmistir. Seminer programimiz dâhilinde bu konular hep birlikte istisare edilmekte ve degerlendirilmektedir. Mülkiyet kurulu bundan sonra da görev alaniyla ilgili güncel gelismeleri ve degisiklikleri yakindan takip edecek ve buna göre kendisini yenilemeye ve gelistirmeye devam edecektir” dedi.



Mugla Valisi Orhan Tavli ise “Mugla’mizda egitimden sagliga, tarimdan güvenlige, kültürden turizme kadar her alanda yaptigimiz çalismalara Mugla Valiligi Yatirim Izleme Koordinasyon Baskanligina, valiligimize büyük destekler verdiniz. Özellikle suna vurgu yapmak istiyorum. Cumhurbaskanimizin himayelerinde Tarim Bakanligimizla is birligi içerisinde Mugla Valiligi Yatirim Koordinasyon Baskanligi tarafindan Antalya, Burdur, Mugla, Denizli kesisme noktasinda yaklasik bin 400 dönümlük alanda Seydikemer Süt Organize Sanayi bölgesinin hep birlikte hayata geçiyoruz. Burada öncülügü Mugla Valiligi Yatirim Izleme Koordinasyon Baskanligi yapmaktadir. Mugla’mizda tarihi ve kültürel zenginlikleriyle çok büyük degerlere sahip bir sehir. Burada da yaklasik 200’e yakin kültürel alan, tarihi alan var. Bizde bu alanlari geri kazaniyoruz. Bu yapilan çalismalarda belediyelerimizin projelerine de destek oluyoruz. 2014, 2015 ve sonrasinda yasanan tarihi süreçte, kurulumuzun mensuplari FETÖ terör örgütü ve diger terör örgütlerine karsi demokrasinin, milli iradenin, sivil iradenin yaninda durarak tarihi bir durus sergilemislerdir” diye konustu.

Kaynak: İHA