Arhavi'de Kadinlar Imece Usulü Köme Pestil Yapimina Basladi

Artvin’in Arhavi ilçesinde kadinlar imece usulü köme pestil yapimina basladi. Ceviz ve findiklar ince isçilikle iplere geçilirken, geleneksel yöntemlerle birçok asamadan geçtikten sonra sofralarda yerini aliyor.

Arhavi'de Kadinlar Imece Usulü Köme Pestil Yapimina Basladi
Artvin’de yöresel lezzetler arasinda yer alan ve kisin tatli olarak tüketilen bölge halkinin pestil ve köme adini verdigi cevizli sucuklarin yapimina baslandi. Arhavi ilçesinin Ulukent köyünde kadinlar tarafindan imece usulüyle hiçbir katki maddesi kullanilmadan geleneksel yöntemlerle yapilan pestiller oldukça zor yöntemlerden geçiyor. Bölgede yetisen yöreye özgü ceviz, hurma ve üzüm kullanilarak hiçbir katki maddesi kullanilmadan elde edilen kömeler kislik yiyecek olarak sofralarda yerini aliyor.

"Yapimi zor ama keyifli"

Bölgede yüzyillardir yapilan gelenegi anlatan Saziye Özkara, küçük yasta büyüklerinden ögrendigi köme ve pestil yapimini simdi çocuklariyla birlikte yaptigini ifade etti.

Özkara, “Üzümleri tek tek topluyoruz.Üzüm suyundan yapiliyor. Daha sonra yikayip sirasini çikartiyoruz. Birkaç kere kaynatip tekrar süzüyorsun. Ceviz ve findiklari tek tek ipe dizip kurumlarini bekliyoruz. Daha sonra kazanlarda kaynatilan karisimin içine bandiriyoruz. Yapimizi zora ama keyifle yapip yiyebilecegimiz büyüklerimizden gördügümüz bir gelenek” ifadeleri kullandi.
Kaynak: İHA