Ilber Ortayli, Balikesir'de Sehir Ve Insan Iliskisini Anlatti

Balikesir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde gerçeklestirilen HABITAT Günü dahilinde Prof. Dr. Ilber Ortayli’nin konusmaci olarak yer aldigi “Daha Adil Bir Dünya Için Sehir ve Medeniyet Bulusmasi” paneli gerçeklestirildi. Balikesir’in enerjisinin kendilerine ilham oldugunu söyleyen UN-HABITAT Icra Direktörü Sayin Maimunah Mohd Sharif “Balikesir’de gerçeklestirilecek olan 3 Ekim Dünya Habitat Günü, simdiye kadar gerçeklestirdigimiz en coskulu HABITAT Günü olacak” dedi.

Ilber Ortayli, Balikesir'de Sehir Ve Insan Iliskisini Anlatti
Sehir yerlesimleri, konut ve yasam alanlarina çözümler üretmek amaciyla çalismalar gerçeklestiren Birlesmis Milletler-HABITAT’in üyesi Balikesir Büyüksehir Belediyesi, bu yil ev sahipligini yaptigi HABITAT Gününde paneller düzenlemeye devam ediyor. Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Ilber Ortayli’nin konusmaci oldugu “Daha Adil Bir Dünya Için Sehir ve Medeniyet Bulusmasi” paneli, protokol konusmalariyla basladi.

Ögrenciyken gönüllü oldugu HABITAT’a simdi ev sahipligi yapiyor

Prof. Dr. Ilber Ortayli’ya katilimlari için tesekkür eden Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz “1996 yilinda Eskisehir’de üniversite ögrencisiyken Habitat Konferansi, Istanbul’da gerçeklestiriliyordu. O zaman Istanbul Büyüksehir Belediyesi, yabanci dil bilen ögrencileri HABITAT için sehre davet etmisti. Gönüllü olarak gittik, çalistik. Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani, Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’di. O gün gönüllü olarak görev yaptigim etkinlikten etkilenmistim. Allah nasip etti, simdi Sayin Cumhurbaskanimla yol arkadasligi yapiyoruz. Allah nasip etti özendigim HABITAT etkinligini Balikesir’imize getirdik” açiklamasinda bulundu.

“HABITAT, sehrimiz için yeni bir marka degerdir”

Balikesir’in önemli ve özel bir güne ev sahipligi yaptigini söyleyen Balikesir Valisi Hasan Sildak “Istanbul’dan sonra ülkemizde ikinci bir sehirde HABITAT Günü kutlaniyor. Ekim ayinin ilk Pazartesi günü; dünyanin farkli bir bakis açisiyla yorumlanmasi, tekrar ele alinmasi, sehirlerde yasayan insanlarin karsi karsiya oldugu çagimizin problemlerinin masaya yatirilmasi ve farkindalik olusturulmasi amaciyla HABITAT Günü kutlaniyor. Çok özel ve nitelikli bir gün. Böylesine önemli bir günün Balikesir’de kutlanacak olmasi sehrimiz için yeni bir marka degerdir, yeni bir gelismedir. Bu önemli hamleyi gerçeklestiren Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Yücel Yilmaz’i tebrik ediyorum. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz Sayin Murat Kurum’a ve Saygideger Emine Erdogan Hanimefendiye sükranlarimi sunuyorum” dedi.

“Simdiye kadar ki en coskulu HABITAT olacak”

Hinca hinç salonu dolduran Balikesirlilerin, kendisine ilham verdigini söyleyen UN-HABITAT Icra Direktörü Sayin Maimunah Mohd Sharif “Iste, Balikesir’in enerjisi bu. Ben, bu denli cosku ve kalabalik görmedim. Genç-yasli, her yastan insanin burada olmasi bizlere ilham veriyor. Siz, burada ‘boslugu dolduruyor’ toplantiyi amacina ulastiriyorsunuz. Sayin Belediye Baskanimiz Yücel Yilmaz, sizlerin ona verdiginiz enerji sayesinde her zaman güler yüzlü. Su andan eminim; Balikesir’de gerçeklestirilecek olan 3 Ekim Dünya Habitat Günü, simdiye kadar gerçeklestirdigimiz en coskulu HABITAT Günü olacak. Hepinize tesekkür ediyorum” dedi.

Sehirlerde artan esitsizlik ve zorluklara mercek tutacak

“Hiç kimseyi ve hiçbir yeri ardinda birakma” temasinin içinde bulundugumuz dönemde sehirlerde ve insan yerlesimlerinde, artan esitsizlik ve zorluklara mercek tutulmasi adina firsat sunduguna inandigini dile getiren Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakan Yardimcisi Fatma Varank, devaminda söyle konustu:

“1996 yilinda Istanbul’da, Sayin Cumhurbaskanimizin Belediye Baskanligi döneminde HABITAT 2 Konferansi gerçeklestirilmisti. Ülkemiz bu büyük etkinlige ev sahipligi yaptiktan sonra gerek karar organlarinda yer alarak kentlesmenin asil uygulayicisi olan yerel yönetimlerimizin ortak projeleriyle gerekse de geri kalmis ülkelerdeki sehirlesme destekleri vasitasiyla Birlesmis Milletler HABITAT Programi ile karsilikli is birligini devamli sürdürmüstür. Özellikle Emine Erdogan Hanimefendinin sifir atik konusunda dünyaya öncülük eden girisimleri vesilesiyle is birligi güçlenerek devam etmistir. Hiç kimseyi ve hiçbir yeri ardindan birakmamak, sehirlesmeye farkli bir pencereden bakmak adina Ilber Ortayli hocamizin deneyimlerini dinleyecegiz. Etkinlikte emegi geçen herkese tebriklerimi sunuyorum.”

Açilis konusmalarinin ardindan Cansu Canan Özgen’in moderatörlügünde gerçeklestirilen panelde Tarihçi, Akademisyen, Yazar ve Türk Tarih Kurumu Seref Üyesi Prof. Dr. Ilber Ortayli; tarihten günümüze Türklerde sehircilik, sehir ve insan iliskisi, sehircilik kültürümüzde sosyal imkânlar ve erisilebilirlik ile mekânsal adalet ve esitlik gibi kavramlari ele aldi. Protokol üyeleri ve vatandaslarin yogun ilgi gösterdigi panelde salon doldu, tasti.
Kaynak: İHA