Bosna Hersek'te Oy Sayimi Devam Ederken Seçim Yasasi Degistirildi

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Bosna Hersek’te düzenlenen genel seçimlerde oy sayim islemi devam ederken, seçim yasasini degistirdigini açikladi.

Bosna Hersek'te Oy Sayimi Devam Ederken Seçim Yasasi Degistirildi


Bosna Hersek’te düzenlenen genel seçimlerde oy sayim islemi devam ederken seçim yasasi degistirildi. Uluslararasi toplumun Bosna Hersek’te Dayton Baris Anlasmasi’nin uygulanmasini gözetmekle görevlendirdigi Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Bonn yetkilerine dayanarak Bosnali siyasetçilerin üzerinde uzlasamadiklari seçim yasasi degisikliklerini yasalastirdi. Bosna Hersek vatandaslarina yönelik bir mektup yayinlayarak bugün gerçeklestirilen seçimler nedeniyle seçmenleri tebrik eden Schmidt, seçmenlerin iradesinin yönetime yansitilabilmesi ve ülkenin abluka politikalariyla felç edilmemesini saglamak amaciyla seçim yasasinda degisiklik yaptigini açikladi.



Schmidt, Bosna Hersek dahilindeki 2 entiten biri olan Bosna Hersek Federasyonu’nda (FBiH) uygulanacak degisiklikler sayesinde entite yönetiminin fonksiyonelliginde ilerleme saglanacagini ifade etti.

Degisikliklerin bugünkü seçimleri etkilemeyecegini söyleyen Schmidt, bu degisikligin uluslararasi ve yerel mahkemelerin seçim sistemine iliskin kararlarinin uygulanmasi olmadigini ve Dayton Anlasmasi’na iliskin hükümleri degistirme yetkisinin ancak Bosna Hersek Parlamentosunda oldugunu kaydetti.

Entite Anayasasi’nin degisiklikler, Bosna Hersek Federasyonu Anayasa Mahkemesi hakimlerinin atanmasi, entiteyi olusturan kantonlarin entite parlamentosundaki temsil oranlarinin düzenlenmesi ve entite baskan ve baskan yardimcisinin seçilmesi sürecine iliskin düzenlemeler içeriyor.

ABD Büyükelçiliginden açiklama

ABD’nin Saraybosna Büyükelçiligi, Yüksek Temsilci Schmidt’in dayatma yoluna gittigi yasal degisikliklerin ülkenin istikrarini ve islevselligini güçlendirecegi yorumunda bulundu. Schmidt’in adiminin aciliyet gerektiren ve mecburi bir adim oldugu vurgulanan açiklamada, Bosna Hersek Federasyonu entitesinde 2018 yilinda yapilan seçimlerden sonra hükümetin kurulamadigina ve entite yönetiminin felç olduguna dikkat çekildi.

SDA’dan ilk açiklama

Degisiklere siyasi partilerden ilk tepki, Demokratik Eylem Partisi’nden (SDA) geldi. SDA Baskanlik Konseyi Üyesi Halid Genjac, Schmidt’in öngördügü çözümün etnik ayrimciliga neden olmayacagi ve düzenlemelerin vatandaslarin ve Bosna Hersek’teki tüm halklarin menfaatine olduguna inanmak istediklerini söyledi.



Halk genel seçim için sandik basina gitti

Bosna Hersek’te halk, 1992-1995 yillari arasindaki Bosna Savasi’na son veren Dayton Baris Anlasmasi’ndan bu yana 9. genel seçimler için sandik basina gitti. Yaklasik 3 milyon 368 bin 666 kayitli seçmen, Devlet Baskanligi Konseyi üyeleri ile ulusal ve yerel parlamentolarin üyelerini belirlemek üzere oy kullandi. Yerel saatle 07.00’de baslayan oy verme islemi, sandiklarin kapanmasiyla 19.00’da sona ererek oy sayim islemi basladi.

Avrupa’daki en karmasik idari sistemlerden birine sahip olan ülkede, seçmenlerin her biri, 4 oy pusulasi ile oy kullanirken, seçimde 72 siyasi parti, 38 koalisyon ve 17 bagimsiz siyasetçi yarisiyor.
Kaynak: İHA