Olgunlasan Gübre Üründe Kalite Ve Verimi Artiriyor
Dünyada toprak kirliliginin önüne geçilmesi ve tarim ürünlerinde verimin yükseltilmesi için hayvansal gübre kullaniminin arttirilmasi gerektigini savunan Prof. Dr. Turan Karadeniz, bekletilerek olgunlasmasi saglanan dogal gübrenin, üründe kalite ve verimi artirdigini belirtti.

Topraklardaki tarim ürünlerinde kalite ve verimin giderek azaldigi uyarisini yapan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Turan Karadeniz, çiftçilere kimyasal degil hayvansal gübre kullanma çagrisi yapti. Topraktaki dogal hayvan kökenli gübre maddesini arttirmani hem toprak kirliginin önüne geçtigini hem de ürünlerde verim alma sansini yükseltini söyleyen Prof. Dr. Turan Karadeniz, dogru gübre kullanmak ve gübre saklama yöntemleri hakkinda önemli açiklamalarda bulundu. Ahirdan çikan gübrelerin hemen toprakla karistirilmamasi gerektigine dikkat çeken Prof. Dr. Karadeniz, gübrenin 12 ile 16 ay gibi bir sürede belli islemler yaparak bekletilmesi gerektigini söyledi.
“Çiftlik gübreleri, ahirdan çikartildiktan hemen sonra topraga atilmamali”
Tarimda gübre kullanmanin çok önemli bir durum oldugunu dile getiren Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Tarimda gübre kullanmak çok önemli bir durumdur. Bunun için elbette ticari gübrelerde önemli ama bizim tavsiyemiz ilk etapta, temel gübreleme olarak çiftlik gübrelerini öneriyoruz. Çiftlik gübreleri, ahirdan çikartildiktan hemen sonra topraga atilmamali. 12 ile 16 ay boyunca olgunlastirma, yanma ve çürüme asamalarini mutlaka gerçeklestirmek gerekiyor. Bunun hem bünyesinde bulunan selilozlarin azota dönüstürmesi saglanirken hem de içinde bulunan yabanci otlarin çürümesi saglaniyor. Dolayisiyla topragimiza daha temiz, daha azot orani yüksek ve fazla minareli saglamis oluruz” dedi.
“Ahirda çikan gübreleri sert zeminli yerlerde yigin haline getirilir”
Gübrenin daha faydali olmasi için üstünün brandayla örtülerek günes isinlarindan korunmasi gerektigini vurgulayan Prof. Dr. Karadeniz, “Ahirda çikan gübreleri sert zeminli yerlerde yigin haline getirilir. Yigin içerisine kireç, nitratli gübreler atilarak nemlendirilir ve üzeri örtülür. Her 3 ayda bir tekrar nemlendirilerek devrilir. Gübreyi direk günes isinlarindan korunmak için brandayla örtmek gerekiyor. 12-16 ay boyunca gübreler olgunlastiktan sonra çok yaza kalmadan, Subat ayi ve Mart ayinin baslarinda bunlar toprakla karistirilarak ekime hazir hale getirilir” diye konustu.
