Edirne Valiliginden, Yunanistan Ve Göçmen Açiklamasi

Edirne Valiligi, göçmenler üzerinden kaos olusturmayi hedefleyen gerçekdisi paylasimlar nedeniyle Ipsala Sinir Kapisi etrafinda toplanan gruba kolluk kuvvetleri tarafindan kontrollü müdahale edilerek göçmen grubunun Geri Gönderme Merkezine alindigini duyurdu. Valilik açiklamasinda, "Yunanistan medyasinin bahse konu olayi da göçmenlerin siniri geçmeye zorlanmasi seklinde lanse etmesi, göçmenlere karsi takindigi insanlik ve hukuk disi tutumu defalarca tespit edilmis olan Yunanistan’in alisilageldik suçluluk psikolojisi olarak görülmektedir." denildi.



Edirne Valiliginden yapilan açiklamada, "Ipsala Sinir Kapisi çevresinde toplanan göçmenlerin bölgeden uzaklastirilmasina dair görüntülere yer verilerek, içerikleri farkli olmakla birlikte Yunanistan medyasinda ve ülkemizdeki bazi haber sitelerinde kamuoyunu yaniltici paylasimlar üzerine asagidaki açiklamanin yapilmasi zorunlulugu dogmustur. Anlik mesajlasma platformlarinda olusturulan gruplar üzerinden bir süredir devam eden ve göçmenler üzerinden kaos olusturmayi hedefleyen gerçekdisi paylasimlarda; Yunanistan’in sinir kapisini açacagi, bunun üzerine sinir kapisindan geçeceklerine dair yaniltici bilgiler verilerek Edirne ilimiz sinirlarinda bulunan sinir kapilari önünde binlerce kisinin katilimiyla toplanilmasina dair çagrilar yapildigi tarafimizca takip edilmektedir." ifadelerine yer verildi.



Bahse konu paylasimlardan etkilenen bir grup göçmenin 18 Ekim 2022 tarihinde Ipsala Sinir Kapisi etrafinda toplanmaya basladigi belirtilen açiklamada, "Göç Idaresi Müdürlügü ekipleri ve kolluk güçlerimizce hizli bir sekilde intikal saglanmistir. Toplanan gruba sinir kapilarindan geçise dair kurallar hatirlatilarak anlik mesajlasma platformlarindaki paylasimlarin yaniltici oldugu konusunda bilgiler verilmistir. Buna ragmen aralarindaki bazi göçmenlerin anlik video paylasimlariyla bu noktada toplanma çagrilari ve kiskirtici yaklasimlari sonucu; sözde peslerinden gelecek binlerce kisilik grupla Ipsala Sinir Kapisi’ndan geçeceklerine dair söylemlerinde israr etmeleri ve bölgeden ayrilmamakta direnmeleri üzerine kolluk kuvvetlerimizce orantili olarak müdahale edilerek göçmen grubu Geri Gönderme Merkezine alinmistir. Uluslararasi kamuoyunu yaniltabilmek için her gün yeni bir yalan haber ya da paylasima basvuran Yunanistan medyasinin bahse konu olayi da göçmenlerin siniri geçmeye zorlanmasi seklinde lanse etmesi, göçmenlere karsi takindigi insanlik ve hukuk disi tutumu defalarca tespit edilmis olan Yunanistan’in alisilageldik suçluluk psikolojisi olarak görülmektedir. Bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da sinirlarimizda gerekli güvenlik tedbirleri uluslararasi hukuk normlarina uygun olarak titizlikle alinmaya devam edilecektir." denildi.
Kaynak: İHA