Bakan Özer, Hollandali Mevkidasi Dijkgraaf Ile Bir Araya Geldi

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Hollanda’daki programi kapsaminda Hollanda Egitim, Kültür ve Bilim Bakani Robbert Dijkgraaf ile görüstü.

Bakan Özer, Hollandali Mevkidasi Dijkgraaf Ile Bir Araya Geldi
Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Hollanda’daki temaslarini sürdürüyor. Nitelikli insan kaynagi yetistirmek amaciyla tarim egitimi alanindaki uygulamalari yerinde görmek ve iki ülke arasindaki is birliklerini gelistirmek üzere Hollanda’da bulunan Bakan Özer, mevkidasi Robbert Dijkgraaf ile bir araya geldi. Görüsmede Hollanda ile Türkiye arasinda üst düzey ziyaretlerin son yillarda artmasini memnuniyetle karsiladigini belirten Özer, sayisi 420 bini asan Türk nüfusunun Hollanda’da yasadigini, yaklasik 100 bin Türk asilli ögrencinin ise burada egitim aldigini belirterek bunun iki ülke arasinda organik bir bag olusturdugunu ifade etti.

Hollanda’nin Türk ögrencilerin yüksekögretimde sik tercih ettigi ülkeler arasinda yer aldigini dile getiren Özer, "Türkiye’den Hollanda’ya yüksekögretim düzeyinde egitim almak üzere gelen yaklasik bin 850 ögrenci bulunmaktadir. Bu ögrencilerden yaklasik 100’ü Bakanligimizca uygulanan burs programi kapsaminda egitim almaktadir. Türkiye olarak is birligi çerçevesinde bu burs kapsaminda desteklenen ögrenci sayisini artirmayi planliyoruz ama iki Bakanlik arasinda bir koordinasyon birimi kurarak ögrencilerimizin buradaki süreçlerini de koordineli bir sekilde yürütmek istiyoruz. Yaklasik 5 bin ögrencimiz dünyanin farkli ülkelerinde bu kapsamda egitim aliyor ama Hollanda, önümüzdeki yillarda tercih etmek istedigimiz ülkelerin basinda geliyor" dedi.



"Hollanda, tarim egitimi alanindaki basarisiyla örnek teskil ediyor"

Tarimin ülkeler açisindan stratejik bir konumda ve yasanan sorunlarin küresel ölçekte hissedildigi önemli bir alan olduguna isaret eden ve son yillarda bu alanda yasanan sorunlarin getirdigi sonuçlarin tarim egitiminin önemini bir kez daha gösterdigini belirten Özer, "Hollanda, özellikle tarim egitimi alanindaki basarisiyla örnek teskil eden ülkelerin basinda gelmektedir. Bizler de çalisma arkadaslarimla birlikte tarim egitimi uygulamalariniz hakkinda detayli bilgi almak ve mevcut is birliklerimizi daha ileri tasimak için bu ziyareti gerçeklestiriyoruz" ifadelerini kullandi.

"Türkçe ana dil derslerinin yeniden müfredata dahil edilmesi büyük yarar saglayacaktir"

Türkiye’nin yaklasik 19 milyon ögrenci ve 1.2 milyon ögretmenin oldugu genis bir egitim sistemine sahip oldugunu vurgulayan Özer, "3 milyon ögrenci, ortaögretim seviyesinde mesleki egitim almakta. Özellikle son zamanlarda mesleki egitimi yeniden yapilandirarak is gücü piyasasiyla çok daha iyi biçimde entegrasyonunu saglamis bulunuyoruz. Bu kapsamda en fazla agirlik verdigimiz alanlardan birini tarim konusu olusturuyor. Tarim alanindaki tüm mesleki egitim kurumlarimizi bir AR-GE merkezine dönüstürmek istiyoruz" diye konustu.

Bu hususta Hollanda ile mevcut iliskileri gelistirmekten memnun olacaklarini ifade eden Özer, "Bu kapsamda, 2016 yilinda taslagi ülkeniz birimlerine iletilen ancak henüz sonuçlandirilamayan ’Yüksekögretim ve Mesleki Egitim Alaninda Mutabakat Zapti’nin tekrar gündeme alinmasi, is birligimize katki saglayacaktir. Hollanda’da 2004 yili itibariyla ilkögretim resmi müfredatindan kaldirilan Türkçe ana dil derslerinin yeniden müfredata dahil edilmesi, Türk nüfusunun desteklenmesi açisindan büyük yarar saglayacaktir" degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye egitim alaninda iyi noktada

Hollandali Bakan Dikgraaf ise Bakan Özer ve beraberindeki heyeti agirlamaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek Türkiye’nin egitim alaninda çok iyi konumda oldugunu söyledi.

Türkiye’de çok iyi üniversiteler oldugunu belirten Dikgraaf, "Egitim ve üniversite faaliyetleri için Türkiye’ye gidip gelen çok sayida arkadasim var" dedi.

Bakan Dikgraaf, "Türkiye, egitim alaninda çok gelisti, biz sadece tecrübelerimizi aktarmaktan degil, ayni zamanda Türkiye’yle is birligimizi artirmaktan mutlu oluruz" diye konustu.

Öte yandan, görüsmeye katilan Hollanda Egitim, Kültür ve Bilim Bakani yetkilisi, Türkçe’nin seçmeli ders olarak okul müfredatina eklenmesine ve hangi sosyal alanlarin desteklenecegine iliskin farkli bakanliklar düzeyinde çalismalarin sürdügünü ifade etti.

Görüsmede Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Saban Disli, MEB Bakan Yardimcisi Sadri Sensoy, Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürü Hasan Ünsal, Lahey Egitim Müsaviri Miyase Kaya da hazir bulundu.
Kaynak: İHA