Okulun Temel Kazisinda Ortaya Çikmisti, Tahrip Edildi

Tokat’ta bir okulun temel kazisi sirasinda ortaya çikan tarihi yapilar tahrip edildi.

Okulun Temel Kazisinda Ortaya Çikmisti, Tahrip Edildi
Tokat’ta depreme dayaniksiz oldugu tespit edilen Atatürk Lisesi bosaltilarak, is makineleri tarafindan yikildi. Yeni okul yapilmasi için baslatilan temel kazisi sirasinda tarihi kalintilara rastlandi. Bunun üzerine insaat çalismalari durdurularak, Tokat Müzesi tarafindan çalisma yapildi. Kazi çalismalarinda eski bir yapinin duvarinda haç isareti olan tas bulundu. Ayrica bir oda büyüklügünde bir yapi ile su tahliyeye sistemi gün yüzüne çikti. Yaklasik 4 ay önce kazi çalismalari durduruldu. Sultan II. Beyazit’in Hazinedar Basisi Firuz Aga tarafindan H. 890 (M.1485) tarihinde yaptirilan Tahtakale Hamami’na ait oldugu tahmin edilen kalintilarin oldugu alan ise korumasiz kaldi. Kazinin yapildigi alana giren kisi veya kisilerce su tahliye sisteminin bir bölümün kirilarak tahrip edildi. Haç isareti olan tasin ise müze müdürlügü yetkilileri tarafindan bulundugu yerden alinarak korumaya alindigi ögrenildi.

Vatandaslar önlem alinmasini istiyor

Çok sayida kemik parçasinin çevreye saçildigi bölgede vatandaslar önlem alinmasini istiyor. Mahalle sakinlerinden Hasan Demir, yikilan okulun bulundugu alanin viraneye döndügünü söyledi.

Kazi yapilan alanin etrafinin açik birakilarak herhangi bir önlem alinmadigini belirten Demir, "Buranin ne olacagi belli degil. Kazi yapilip birakildi, akibetini bilemiyoruz. Etrafina güvenlik seridi çekilmisti. Onlar da zamanla koptu, çocuklar buraya girip çikiyor. Burasi çöp yigini gibi oldu kaldi. Biran önce ne yapilmasi gerekiyorsa yapilmasini istiyoruz" dedi.

Öte yandan, açik hava müzesine dönüstürülmesi planlanan alanin Milli Egitim Müdürlügünden Müze Müdürlügüne tahsis edilmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA