AB Ülkeleri Gaz Tavan Fiyatinda Anlasamadi

Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin enerjiden sorumlu bakanlari gaza tavan fiyat getirilmesi konusunda anlasmaya varamadi.



Çekya’nin baskenti Prag’da düzenlenen ve Avrupa Birligi (AB) üyesi ülkelerin enerjiden sorumlu bakanlarinin katildigi gayri resmi toplantida yaz sezonundan önce ortak gaz alimlarinin baslatilmasi ve bu konuda dayanisma ile enerji tasarruflarinin güçlendirilmesi konusunda genel bir anlasma sagladi. Bakanlar ayrica, gaz fiyatlarinin, elektrik fiyatlari üzerindeki etkisinin önlenmesi gerektigi konusunda da hemfikir olurken, gaza tavan fiyat getirilmesi konusunda ise anlasmaya varamadi.

"Enerji krizinin etkilerini hafifletmek gerek"

Çekya Sanayi ve Ticaret Bakani Jozef Sikela toplanti sonrasinda yaptigi açiklamada her ülkenin farkli fikirleri oldugunu belirtirken, "En önemli konumuz yüksek gaz fiyatlari. Bu konuya odaklanmis durumdayiz. Her devletin önlemler hakkinda farkli fikirleri ve kosullari var. Mevcut enerji krizinin etkilerini hafifletmek gerek. Toplantida, enerji ve gaz piyasasina yönelik düzenlemeler ve fiyatlar gibi önemli konulari görüstük” dedi.

Skela ayrica, Avrupa Komisyonu’nun, bu görüsmelerin sonuçlarini dikkate almasi gerektigini söyledi.

Bu görüsmenin, Çekya dönem baskanligindaki AB ülkelerinin enerjiden sorumlu bakanlarinin dördüncü toplantisi oldugunu belirten Sikela, gayriresmi toplantinin ardindan bakanlarin resmi bir toplantida da bulusacagini ifade etti.



"Rusya’dan gelen dogalgaz arzi yüzde 10’un altina düstü"

Avrupa Birligi Enerji Komiseri Kadri Simson ise, toplantida gaza tavan fiyat getirilmesi konusunda anlasma saglanamadigini söyledi.

Fiyatlarin sürdürülemez oldugu ifade eden Simson, "Rusya’dan gelen dogalgaz arzi yüzde 10’un altina düstü. Bu nedenle, Avrupa Komisyonu enerji krizini hafifletmek için baska bir önlem paketi üzerinde çalisiyor. Gaz tüketiminin daha da azaltilmasi gerek. Aralarinda dayanisma anlasmasi olmayan devletler için de karsilikli isbirliginin saglanmasi amaciyla çözüm hazirlanmaktadir. Avrupa Komisyonu, devletlerden bazi durumlarda en az yüzde 15 oraninda zorunlu tasarruf yapmasini isteyebilir. Devletlerin birbirleriyle ve piyasadaki tekliflerde rekabet etmemeleri için ortak gaz alimlari gereklidir" dedi.

Kaynak: İHA