Samsun'daki Ukraynalilar Füze Saldirisini Protesto Etti

Samsun Cumhuriyet Meydani’nda toplanan Karadeniz Ukraynalilar Dernegi üyeleri son zamanlarda Rusya’nin Ukrayna’ya karsi gerçeklestirdigi füze saldirilarini protesto etti.

Samsun'daki Ukraynalilar Füze Saldirisini Protesto Etti
Ellerinde Ukrayna bayragi ile Cumhuriyet Meydani’nda toplanan Ukrayna uyruklu vatandaslar ilk olarak ülkelerinin milli marslarini okudu. Akabinde ülkelerine Rusya Federasyonu (RF) tarafindan yapilan füze saldirilari tepki gösteren Ukraynalilar bir basin açiklamasin bulundu. Dernek tarafinda yapilan açiklamada, "10 Ekim sabahi RF Ukrayna’nin sehirlerine (Kyiv, Zaporijjya, Dnipro, Zhytomyr, Khmelnytskyi, Ternopil, Lviv, Kropyvnytkyi, Sumy, Kharkiv ve digerleri) kapsamli füze saldirisi düzenleyerek terör devleti statüsünü bir kez daha teyit etti. Ukrayna’nin barisçil sehirlerine toplam 84 düsman füzesi firlatildi. Bunlardan 43’ü, Ukrayna’ya ait hava savunma sistemleri havada imha edildi. Rus füzesinin Kyiv’in Shevchenkivskyi mahallesine isabet etmesi soncunda en az 19 kisi hayatini kaybetti, 105 sivil yaralandi. Kyiv’in merkezinin bombalanmasi sonucunda Filarmoni binasi, Hanenko ve Shevchenko müzeleri ve Shevchenko Parki hasar gördü. Ukrayna’nin bazi bölgelerinde elektrik kesintisi yasanirken bazi yerlerde su temini problemleri basladi.

Böylece Rusya, Ukrayna’nin sivil altyapisinin yok edilmesine yönelik siradaki terör eylemini gerçeklestirdi. Ukrayna sehirlerine Iran yapimi kamikaze dronlarla saldiran RF, Ukrayna’nin enerji sitemini yok etmeye ve kaos ile panik yaymaya çalisiyor. Bununla birlikte Kremlin sivilleri hedef aliyor. Bu tür eylemlerle terör devleti, Ukrayna ordusu yerine sivillerle savastigini gösteriyor. Kyiv ve Ukrayna’nin diger sehirlerine yönelik bilinçli füze saldirilari Kremlin’in terör faaliyetlerinin siradaki delilidir. Muharebe sahasinda ciddi kayiplar veren Rusya barisçil insanlara ve sivil altyapi tesislerine yönelik sinsi terör eylemlerine basvuruyor. Ukrayna’nin uluslararasi ortaklarini, Ukrayna’nin sivillerini öldüren saldirgan Rusya’yi terör devleti olarak tanimaya çagiriyoruz” denildi.

Açiklamanin ardindan Ukraynalilar Rusya aleyhine sloganlar atti. Güvenlik önlemlerinin alindigi basin açiklamasi toplu fotograf çekimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA