Rusya Devlet Baskani Putin, UAEA Baskani Grossi Ile Bir Araya Geldi

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rusya’nin baskenti Moskova’da Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Grossi ile bir araya geldi. Putin, “Her zaman barisçil nükleerin faydalarina tüm devletlerin esit erisimi oldugunu savunduk” dedi.

Rusya Devlet Baskani Putin, UAEA Baskani Grossi Ile Bir Araya Geldi
Rusya’nin Zaporijya Nükleer Santrali’nin tüm mülkiyet haklarina el koymasinin ardindan Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Grossi, Ukrayna’nin baskenti Kiev’de Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile görüsmesinin ardindan Rusya’nin baskenti Moskova’da Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüsmede, Zaporijya Nükleer Santral’indeki durum ele alindi.

“Her zaman barisçil nükleerin faydalarina tüm devletlerin esit erisimi oldugunu savunduk”

Putin görüsmede yaptigi konusmada, "Ajansin kurulusundan bu yana, Rusya her zaman ajansi desteklemekle kalmadi, ayni zamanda ajansin temellerinde yer aldi. 1957’den beri ajansin çalismalarini her zaman destekledi. Bu güne kadar ajans içinde aktif olarak hareket ediyoruz. Ajansin kendini adadigi davaya büyük önem veriyoruz. Her zaman barisçil nükleerin faydalarina tüm devletlerin esit erisimi oldugunu savunduk. Bunu daha önce savundugumuz gibi simdi de savunuyoruz. Durusumuz askeri nükleer teknolojilerin yayilmasini sinirlamak için her seyin yapilmasi gerektigidir. Bildiginiz gibi Rusya’da gemi insasi, nükleer tahrik sistemleri ve ilk yüzen nükleer santraller gelistiriyoruz. Genel olarak Rusya, nükleer gelisme alaninda dünyada lider konumdadir" dedi.



"Nükleer faaliyetler politize ediliyor"

Rusya’nin yararli nükleer faaliyetlerinin politize edildigini söyleyen Putin, "Ancak bugün nükleer faaliyetle baglantili her seyin asiri ve tehlikeli bir sekilde politize edildigini görüyoruz. Ancak, sizin çabalariniz sayesinde, bu konudaki tüm söylemleri azaltabilecegimizi ve bu alanda dünya sahnesinde meydana gelen tüm türbülansa ve karmasik süreçlere ragmen bu faaliyet ve isbirligi alanini normale döndürecegimizi umuyoruz" dedi.

Zaporijya Nükleer Santrali’nde yasanan süreçle ilgili de kisa bir açiklama yapan Putin, "Zaporijya Nükleer Santrali etrafindaki durumu her seyiyle biz de tartisiyoruz. Her kosulda diyaloga açigiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA