Üniversiteden Mezun Olup Döndügü Köyünde Süt Çiftligi Kurdu

Amasya’da Taha Karan adli genç, isletme fakültesinden mezun olduktan sonra köyüne dönüp ailesinin destegiyle 4 süt inegi satin aldi. Dedesinden kalma yaklasik 60 yillik ahiri modernize edip geliriyle çiftligindeki hayvan sayisini 2 yil içinde 50’ye kadar yükselten Karan simdi de basvurdugu genç çiftçi projesinden destek almasi halinde hedeflerini büyütmeyi planliyor.

Üniversiteden Mezun Olup Döndügü Köyünde Süt Çiftligi Kurdu
Izmir Dokuz Eylül Üniversitesi Isletme Fakültesinden 3 yil önce mezun olan 26 yasindaki Karan, o siralarda hayvanciliga merak salmasi üzerine memleketi Amasya’nin Suluova ilçesine bagli Harmanagili köyünde dedesinden kalma agili modernize etti. Daha önce süt sagmayi bile bilmezken satin aldigi jersey irki 4 süt ineginin bakimini ve elde ettigi sütlerin satisini kendisi yapan genç çiftçi, islerinin artirmasi üzerine geçen yil 2 personele istihdam sagladi. Yeni dogan hayvanlarina ise adeta gözü gibi bakip biberonla besleyerek gelisimlerini takip ediyor.

Annelerden tesekkür aliyor

20 ineginden günde 2 kez yapilan sagim sonrasi biriktirilen ortalama 250 litre sütü sabah erkenden paketleyip kent merkezindeki müsterilerine kapi kapi dagittiran Karan, “Kaliteli bir is yaptigimizi özellikle çocuklara sütü sevdirdigimizden anliyorum. Çünkü birçok anneden ‘Çocugum sizden sonra süte basladi.

Baska süt içemiyor’ seklinde dönüsler aliyorum” dedi.



“Marka olmayi hedefliyorum”

Hayvanlarinin yeminin büyük bölümünü kendilerine ait arazide ürettiklerine deginen Taha Karan, “Dogrudan tüketiciye ulastirdigimiz için de avantajimiz oluyor. Su anda kendi yagimizla kavruluyoruz. Özellikle Türkiye’de marka olmayi hedefliyorum. Güven vermeyi ve daima daha iyisini yapmayi hedefliyorum” diye konustu.



“Devletin sermaye yardimi yapmasi gerekiyor”

Gençlerin çiftçilige yönelmeleri için hayata geçirilen genç çiftçi projesini çok önemli buldugunu vurgulayip 500 bin liralik kredi basvurusunun kabul edilmesi halinde sürüsüne yeni hayvanlar katmak istedigini belirten Karan, “Türkiye’de özellikle gençleri çiftçilige özendirmek istiyorsak, okuryazar olduklari için hayvancilikta daha verimli isler yapmalari istiyorsak her seyden önce devletin sermaye yardimi yapmasi gerekiyor. Ciddi sermayelere ihtiyaç duyuyorsunuz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA