Nevsehir'in KOP Projeleri Hizmete Açildi

KOP Idaresi Baskanligi tarafindan Nevsehir’de hibe finansman destegi saglanan projeler törenle hizmete açildi. Nevsehir Valisi Inci Sezer Becel, KOP Idaresinin Nevsehir özelinde KOP Bölgesinin gelismesi için verdigi desteklerin çok kiymetli oldugunu söyledi.

Nevsehir'in KOP Projeleri Hizmete Açildi
Sanayi ve Teknoloji Bakanligina bagli Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginin, kisa adi KOP OKUYOR olan KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Gelistirilmesi Projesi ile KOP Tarimsal Egitim ve Yayim Programi (KOP TEYAP) çerçevesi hibe finansman destegi verdigi projeler Nevsehir’de düzenlenen törenlerle hizmete açildi. Merkez ilçe basta olmak üzere Gülsehir ve Avanos ilçelerinde düzenlenen açilis törenlerini; Nevsehir Valisi Inci Sezer Becel ile KOP Idaresi Baskan Vekili Murat Karakoyunlu birlikte gerçeklestirdi.

“KOP destekleri soyut egitimi somut ögrenime dönüstürüyor”

KOP Idaresinin katkilari ile Nevsehir’de birbirinden degerli tematik kütüphaneler ve tibbi aromatik bitki üretimine yönelik desteklerin hayata geçirilmesinin yöre insani için önemli bir kazanim olduguna dikkat çeken Vali Inci Sezer Becel, tarimdan hayvanciliga, sanayiden ulasima, egitimden kültür sanat ve turizme kadar pek çok alanda destek veren KOP Idaresinin soyuttan somuta, hizmet ve egitimi Nevsehir’de hayata geçirdigini söyledi.



“Kütüphanelerin, çocuklarimizin ve insanlarimizin egitiminde çok büyük bir önemi var” diyen Vali Inci Sezer Becel, “Kisisel ve akademik gelisim açisindan gençlerimizi destekleyen kitaplarin yani sira yapacaklari faaliyetler için çagin imkanlari ile donatilmis olan kütüphanelerimizin varligi çocuklarimizin gelecege hazirlanmasinda oldukça önemli. Ülkemizde milli egitim alaninda zihinsel bir dönüsüm yasaniyor. Çocuklarimizin daha çok yaparak ögrenmelerini ön plana çikaran yeni bir egitim modeli uygulanmakta. Soyut egitimin yanina somut ögretimi de ilave ederek çaba sarf ediliyor” dedi.



“Degisen dünyaya ayak uydurmaliyiz”

Açilisi yapilan tematik kütüphanelerde çocuklarin yeteneklerinin ortaya çikarildigini, gerek okuma ve yazarlik gerekse yetenek tespiti gibi faaliyetlerle egitim ve ögretimin kalitesini artirmaya dönük son derece anlamli ve güzel çalismalar yürütüldügünü vurgulayan Vali Becel, “Her sey gelecegimizin teminati çocuklarimiz için. Bu bir nöbet degisimi. Bugün biz yetiskinlerin oturdugu koltuklarda yarin çocuklarimiz oturacak. Dünya hizla degisirken, egitim modelleri hizla degisirken bu degisime bizlerin de hizla ayak uydurmasi gerekiyor. Degisen dünyada yasanan dijitallesme ile birlikte sinirlarin da kalktigini görebiliriz. Böyle bir ortamda çocuklarimizi uluslararasi bir arenada mücadele edebilecek donanimlarla yetistirmek hepimizin en büyük görevi. Bu nedenle egitim basta olmak üzere Nevsehir’in gelismesine verdikleri desteklerden dolayi KOP Idaresi Baskanligina tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.



“Bugünkü desteklerimiz yarinlari hedefliyor”

KOP Baskani Murat Karakoyunlu ise kirsal kalkinmayi esas alan bir yaklasimla kurulan KOP Idaresinin, yerelde beseri sermayeyi kuvvetlendirerek gelecek nesiller için altyapi olusturdugunu söyledi.

Karakoyunlu, sulama, kirsal kalkinma, beseri sermaye ve sanayi gibi çok sektörle yürütülen faaliyetlerin hepsinin aslinda yarinlari hedef aldigini belirterek, “Bugün ortaya koydugumuz hizmetlerin, yaptigimiz yatirimlarin tamami gelecegimize çocuklarimiza yönelik hizmetlerdir. Suyun verimli kullanilmasi için destekledigimiz bir sulama projesi önümüzdeki yillarda daha verimli üretim imkanlarina kavusmayi sagliyor. Sanayi, enerji, hayvancilik ve tesislesme gibi çok sektörlü alanlarda yürütmekte oldugumuz bütün faaliyetler aslinda bizler için degil gelecegin teminati çocuklarimiz içindir” seklinde konustu.



“Hayalimiz gelecege içerik üreten gençler”

KOP Baskani Karakoyunlu konusmasini söyle sürdürdü: “KOP Idaresi olarak kütüphane isminin yasatilmasi, unutulmamasi için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Zira kütüphane demek: kitap demek, mektep demek, ilim demek. ‘Hayal’, ‘Astronomi’, ‘Cebir’ ve ‘Fen’ gibi tematik isimler kullansak bile esasi ve temeli ilime dayali, sirtini geçmisine yaslayip gelecege umutla bakmak için sunulan imkan ve avantajlari ögrenmeye kavramaya, sahiplenmeye baslayacagiz. Tematik kütüphanelerimiz çok farkli alanlarda gençlerimize hizmet veriyor. Yeni nesiller artik sadece kitaplarla sinirli kalmiyor, bilgisayar, internet ve sosyal medya etkileriyle gelecege bakiyor. Dolayisiyla adi ne olursa olsun bu kütüphanelerimizde gelecege içerik üreten nesiller bekliyoruz. Bu manada yaptigimiz tüm yatirimlarin Nevsehir özelinde tüm KOP Bölgemiz için hayirlar getirmesini diliyorum.”

Gülsehir KOP Astronomi Kütüphanesi

Gülsehir Ilçe Milli Egitim Müdürlügü tarafindan yürütülen ‘Gülsehir KOP Astronomi Kütüphanesi’ projesinde; ögrencilerin astronomiye, uzaya olan ilgilerinin artirilarak bilgi ve becerilerini gelistirecek hayal dünyalarini genisletecek etkinlikler yapilacak. Gençlerin orijinal fikirlerini ortaya koymalarini saglamak amaciyla Halk Egitimi Merkezi Müdürlügü araciligiyla ögrencilere egitimler verilecek. Ayrica katilimcilarin atik malzemeleri yeni ürünlere dönüstürerek dogayi korumalarina yönelik etkinlikler düzenlenecek.

Avanos KOP Hayal Kütüphanesi

Avanos Ilçe Milli Egitim Müdürlügünün yürütücülügünü üstlendigi ‘Avanos KOP Hayal Kütüphanesi’ projesi ile çocuk ve gençlerde okuma kültürünü gelistirmek, tarihin ve tarih bilincini kazandirmak, teknik ve teorik bilgilerin en iyi sekilde ögretilerek kaliteli içeriklerin ortaya çikmasini saglamak, yazma becerilerini ve hayal gücünü gelistirmek, okuma kültürüne olan ilgilerini arttirmak için KOP Yazarlik, Edebiyat ve Tarih alani ile kendini ifade etme yeteneklerini ortaya çikarmak adina problem çözme, iletisim-sosyal ve liderlik becerilerini gelistirmek, sanatsal gelisimini desteklemek için KOP Sanat, Tiyatro, Resim ve Müzik alanlari olusturuldu. Diger yandan bilimin temel kavramlarini gözlem, inceleme sorgulama yöntemleriyle ve deneysel faaliyetlerle bilimsel süreci tanimalari, hayal gücünü gelistirerek doga ve çevre etkisi ile motor becerilerinin güçlendirilmesi ve robotik-kodlama alanlarinda kendilerini gelistirebilecekleri; teknolojik etkinlikleri yapabilecekleri KOP Bilim ve Teknoloji alani kurulumu saglandi.

Kapadokya’dan Hos Koku ve Saglik Yayiliyor

‘Kapadokya’dan Hos Koku ve Saglik Yayiliyor’ projesi ise Nevsehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan yürütülüyor. Tibbi aromatik bitkilerden Kekik, Lavanta ve Aronya bitkisinin üretimini özendirmek, gelistirmek ve balon turlarinin düzenlendigi Kapadokya bölgesinde görsel bir farkindalik olusturarak turizm ve tarim sektörünü birbirini kapsayacak sekilde yürütülmesi amaçlaniyor. Çok yillik bitkiler olan tibbi aromatik bitki üretimiyle bölge çiftçisinin sürdürülebilir ve uzun yillar sürecek gelir elde etmesine imkan saglanacak. Bu çerçevede merkeze bagli yüksek rakimdaki beldelerde turizm ve çiftçilikle ugrasan 10 çiftçiye 60 saat teorik egitim verilerek 162 bin 500 adet tohum-fide temini ile 100 dekarlik alanda kekik, aronya ve lavanta bahçesi kurulumu saglaniyor.
Kaynak: İHA