'Inülin Içeren Ürünler Karaciger Kanseri Riskini Artirabilir'

Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun, “Yaklasik 1 hafta önce Gastroenterology dergisinde Bneg San Yeoh ve arkadaslari tarafindan yayinlanan deneysel çalismada inülinden zengin liflerle beslenen farelerde karaciger kanseri sikliginin belirgin olarak arttigi gösterildi. Bu artisin tamami safra asit düzeyi kanda fazla olanlarda ortaya çikti” dedi.

'Inülin Içeren Ürünler Karaciger Kanseri Riskini Artirabilir'
Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun inülin kullaniminin sagliga etkileri ile ilgili yapilan deneysel bir çalismanin detaylarini paylasti.

Tüm dünyada birçok kisinin kilo vermek ya da diyabet ve benzeri kronik hastaliklardan korunmak amaciyla yüksek lifli hazir ürünler kullandiklarina dikkat çeken Coskun, "Inülinin bagirsaklardaki faydali bakterilerin gelismesini uyardiklari düsünülmektedir. Refine edilmis inülin içeren hazir lif ürünleri ülkemiz dahil tüm dünyada marketlerde pazarlanmaktadir. Ayrica inülin yine bazi islenmis ürünlerin içerisinde hammadde bulunmaktadir. Yaklasik 1 hafta önce Gastroenterology dergisinde Bneg San Yeoh ve arkadaslari tarafindan yayinlanan deneysel çalismada inülinden zengin liflerle beslenen farelerde karaciger kanseri sikliginin belirgin olarak arttigi gösterildi. Bu artisin tamami safra asit düzeyi kanda fazla olanlarda ortaya çikti” dedi.

Insanlar arasinda hazir ürünler kullanarak sagligin daha iyi olacagi ya da kanser gibi korkulan hastaliklarin önüne geçilebilecegi seklinde de inanislar olduguna dikkat çeken Coskun, inülin içeren hazir lifli ürünlerin bunlardan birisi oldugunu kaydetti.

Bu ürünlerin, özellikle de bagirsaktaki faydali probiyotikleri artirmasi amaci ile pazarlandigini söyleyen Coskun, "Yukarida bahsi geçen çalisma deneysel bir çalismadir, inülin için zararlidir ya da insanlarda karaciger kanseri riskini artirir anlami çikmamaktadir Fakat sagligimizi koruyalim diye etkinligi veya güvenilirligi tam olarak ispatlanmamis hazir ürünlerin bilinçsiz kullaniminda adeta bir uyari vermektedir diyebiliriz. Hekimlerimiz tarafindan önerilmedigi sürece kendi kararimizla bu tür hazir ürünlerin uzun süreli kullanilmasi sakincali olabilir" degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA