Bulgaristan-Yunanistan Dogalgaz Baglanti Hatti Hizmete Girdi

Bulgaristan ile Yunanistan arasinda insa edilen, yilda 3 milyar metreküp Azerbaycan dogal gazinin aktarimini saglayacak 182 kilometre uzunlugundaki dogal gaz baglanti hatti Sofya’da düzenlenen törenle hizmete girdi. Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev konusmasinda, “Azerbaycan, 2027’den itibaren Avrupa’ya dogalgaz arzini ikiye katlamayi planliyor” dedi.

Bulgaristan-Yunanistan Dogalgaz Baglanti Hatti Hizmete Girdi
Bulgaristan ile Yunanistan arasinda insa edilen ve Azerbaycan dogal gazini Bulgaristan’a aktaracak "Bulgaristan-Yunanistan Dogalgaz Baglanti Hatti (IGB)" Sofya’da düzenlenen resmi törenle hizmete girdi. Törene Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev, Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Avrupa Birligi (AB) Enerji Komiseri Kadri Simson, Kuzey Makedonya Cumhurbaskani Stevo Pendarovski, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Yunanistan Basbakani Kyriakos Miçotakis ve Romanya Basbakani Nicolae Ionel Ciuca katildi.



"Bu proje özgürlük demektir"

Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen törende yaptigi konusmada hatti Rusya’nin gaz ve petrol rezervlerini Avrupa Birligi’ne" santaj yapmak için kullanma firsatinin sinirlandirilmasinda" önemli bir katki oldugunu belirtti.

Leyen, "Bu boru hatti, Avrupa’nin enerji güvenligi durumunu degistiriyor ve Rus gazina olan bagimliligi ortadan kaldiriyor. Bu proje özgürlük demektir" ifadesini kullanarak Avrupa Komisyonu’nun projeyi finanse etmek için yaklasik 250 milyon Euro taahhüt ettigini söyledi.

Leyen, "Yunanistan-Bulgaristan Dogalgaz Baglanti Hatti gibi projeler Avrupa’ya kisin yeterli gaz saglayacak" dedi.



“Azerbaycan, Güney Gaz Koridoru’nun baslaticisi olmaktan gurur duyuyor”

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev törende yaptigi konusmada, "IGB projesi, Avrupa’nin enerji güvenligini güçlendirmede ve gaz arzini çesitlendirmede önemli bir rol oynayacak. Enerji güvenligi her ülkenin ulusal güvenliginin ayrilmaz bir parçasidir ve dünyadaki mevcut jeopolitik durum bunu bir kez daha kanitlamaktadir. Artik 2 yildir ki, Azerbaycan gazi Avrupa pazarlarina tasiniyor. Güney Gaz Koridoru, kitanin en büyük altyapi projelerinden biridir ve bu da Avrupa’nin enerji haritasini degisti. Azerbaycan, Güney Gaz Koridoru’nun baslaticisi olmaktan gurur duymaktadir” dedi.



"Azerbaycan simdi de güvenilir bir gaz tedarikçisi haline geldi"

Azerbaycan’in uzun yillardir uluslararasi piyasalara ve Avrupa piyasalarina güvenilir bir petrol tedarikçisi oldugunu ifade eden Aliyev, “Azerbaycan, simdi de güvenilir bir gaz tedarikçisi haline geldi. Ayni zamanda bu yil Temmuz ayinda ’Avrupa Birligi ile Azerbaycan arasinda enerji alaninda Stratejik Ortaklik Mutabakat Zapti’ imzalandi. Azerbaycan’in rüzgar enerjisiyle ilgili potansiyeli var ve biz bunu Avrupa pazarlarina çikarmak için görüsmeler yapiyoruz” diye konustu.



“Azerbaycan, 2027’den itibaren kadar Avrupa’ya dogalgaz arzini ikiye katlamayi planliyor”

Geçtigimiz yil Azerbaycan’in yaklasik 19 milyar metreküp dogal gaz ihraç ettigini belirten Aliyev, “Bunun 8,2 milyar metreküpü Avrupa’ya tasindi ve önceki yila göre yüzde 40 daha fazla. Bu yil ihracatimiz 22 milyar metreküpü asacak ve bunun 11.5 milyar metreküpü Avrupali tüketiciler tarafindan paylasilacak. Dedigim gibi Ursula von der Leyen’in bu yilin Temmuz ayinda Azerbaycan’a yaptigi ziyarette Avrupa Komisyonu ile bir Mutabakat Zapti imzalandi. Bu çok kapsamli bir belge. Buna dayanarak 2027 yilindan itibaren Avrupa’ya dogalgaz arzimizi ikiye katlamayi planliyoruz” ifadelerini kullandi.

Gaz ihracatini artirmak için Azerbaycan’in tüm potansiyellere sahip oldugunu söyleyen Aliyev, “TANAP boru hattiyla tasinan gaz ihracatinin 16 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe, TAP boru hattiyla da 10 milyar metreküpten 20 milyar metreküpe çikarilmasi konusunda ortaklarimizla istisarelere simdiden basladik. Çünkü bu olmadan ek gaz ihraç etmek zor olacak” dedi.



Miçotakis: "Yalnizca Güneydogu Avrupa için degil, tüm Avrupa için özel bir olay"

Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev ise, "IGB Avrupa’nin enerji haritasini degistirdi. Azerbaycan’dan gaz tedariki birçok ülke için önemli" diye konustu.

Yunanistan Basbakani Kyriakos Miçotakis de baglanti hattinin hizmete girmesinin sadece projede yer alan taraflar için degil, ayni zamanda tüm Avrupa için önemli olduguna dikkat çekerek, "IGB’nin devreye alinmasi, hem Balkan Yarimadasi’na hem de kitanin diger ülkelerine enerji güvenligini ve dogal gaz tasimaciliginin güvenilirligini önemli ölçüde artirdigi için yalnizca Güneydogu Avrupa için degil, tüm Avrupa için özel bir olaydir" dedi.

Sirbistan Cumhurbaskani, Aleksandar Vucic de, "Bu baglanti hattinin basariyla tamamlanmasindan dolayi Bulgar ve Yunan dostlarimizi tebrik etmek istiyorum. Proje Sirbistan için de önemli" seklinde konustu.

Vucic, Sirbistan ile Bulgaristan arasindaki hatta da çalismalarin basladigina dikkat çekerek, "Umarim 1 yil sonra her iki taraftaki insaat çalismalari tamamlanir" ifadesini kullandi. Önümüzdeki yil benzer bir törenin ülkesinde yapilmasini diledigini vurgulayan Vucic, IGB’nin hizmete girmesinin sert kis arifesinde ihraç edilen dogal gazin hacmi açisindan önemli oldugunu kaydetti.



Yunanistan-Bulgaristan Dogalgaz Baglanti Hatti

Toplam uzunlugu 182 kilometre olan Yunanistan-Bulgaristan Dogalgaz Baglanti Hatti (IGB) Güneydogu Avrupa için stratejik öneme sahip. Hazar Denizi’nin Azerbaycan kesiminde yer alan "Sahdeniz-2" sahasindan üretecegi dogal gaz, bu baglanti hatti üzerinden Bulgaristan’a ulastirilacak. Yillik iletim kapasitesi 3 milyar metreküp olan boru hatti sayesinde Azerbaycan, Bulgaristan’in dogalgaz ihtiyacinin yüzde 30’una yakinini karsilayacak.
Kaynak: İHA