KOSGEB Siirt Müdürlügünden Isletmelere Faizsiz, Teminatsiz Destek

KOSGEB Siirt Müdürü Ömer Erkiliç Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligi (KOSGEB), Covid-19 salgini kapsaminda mikro ve küçük isletmelere (MKI), istihdam performansina dayali faizsiz ve teminatsiz geri ödemeli destek vereceklerini söyledi.

KOSGEB Siirt Müdürlügünden Isletmelere Faizsiz, Teminatsiz Destek
Imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgininin nispeten daha fazla etkiledigi bazi hizmet ve ticaret sektörlerindeki isletmelere faizsiz ve teminatsiz geri ödemeli destek vereceklerini dile getiren KOSGEB Siirt Müdürü Ömer Erkiliç, açiklamada bulundu. Erkiliç, 1981 ve sonrasi dogumlu, son 3 yilda 180 günden fazla çalismamis üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”, “Basvuru dönemi ilanindan önceki 12 aylik ortalama istihdamin korunmasi” sarti ile; yeni istihdam edilecek personel basina 100 bin TL geri ödemeli destek verilecegi, isletme sahibi kadin ise veya ise alinan personel kadin ise, destek personel basina 10 bin TL artirimli olarak uygulanacagini, “Basvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda isletmede çalismiyor olan personel “yeni” kabul edilecektir, mikro isletmelere en fazla 2 personel, küçük isletmeler en fazla 5 personel için destek vereceklerini ifade etti.

KOSGEB Siirt Müdürü Erkiliç, “Destekten yararlanabilecek isletmelerin sektör listesi www.kosgeb.gov.tr adresinde yayinlanmaktadir. KOSGEB destek programlarindan farkli olarak kurul veya komite degerlendirme prosedürü olmayacaktir. Bütçe imkanlari ölçüsünde basvuru sirasina göre geçici onay verilecek, yeni personeli istihdam eden MKI’lerin ödeme talebi basvuru sirasina göre bütçenin yeterli oldugu sayidaki isletmenin kesin onayi verilecektir. Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay seklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin basinda pesin olarak yapilacaktir. Ödeme öncesinde ve sonrasinda, resmi kayitlardan (GIB, SGK) isletmenin aktif oldugu, geçmis dönem ortalama istihdaminin muhafaza ediliyor oldugu ve yeni personelin istihdam edildigi kontrol edilecektir. 6 aylik ilk taksit dönemine iliskin yükümlülük yerine getirilmemisse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmissa ikinci 6 aylik dönem ödenecektir. Geçmis dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmis olmak kaydi ile; MKI’ler kullandiklari destegi 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylik 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir. Geri ödemeli destek için isletmelerden teminat alinmayacaktir” dedi.

Kaynak: İHA