Tarim Ve Orman Bakanligi'ndan Kütahya'ya 19 Yilda 6,7 Milyarlik Yatirim Ve Destek

Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli, son 19 yilda Kütahya’nin bakanliktan 6,7 milyar TL yatirim ve destek aldigini söyledi.

Tarim Ve Orman Bakanligi'ndan Kütahya'ya 19 Yilda 6,7 Milyarlik Yatirim Ve Destek
Kütahya’nin tarim ve hayvancilik sehri oldugunu belirten Bakan Bekir Pakdemirli, seracilikta da büyük potansiyele sahip oldugunun altini çizdi. Kütahya’nin konumuna da dikkat çeken Bakan Pakdemirli, “Büyüksehirlerimize çok yakin. Sera için de jeotermal olunca gerçekten dogru seyler birlesmis vaziyette. Kütahya’nin potansiyelinin çok büyük olduguna, OSB’nin hemen dolacagina, sayilarinin hizla artacagina inaniyorum. Kütahya’miza hayirli olsun” dedi.

2022 yili Kütahya tarimsal yatirim müjdelerini paylasan Pakdemirli, "Hazineye ait tarim arazilerini kiralayan çiftçimizin yillik kira artis bedelini yüzde 22’den yüzde 9’a indirdik. Yeni arazi kiralamasinda da bu uygulama geçerli olacak.Toprak analiz laboratuvarini il müdürlügümüz bünyesinde yakinda hizmete açiyoruz. Kütahya Ari Yetistirici Birligimiz bünyesinde bal paketleme ve süzme tesisi yakinda açiyoruz. 20 bin ceviz fidani dagitimi yapacagiz. Merkez, Çavdarhisar, Emet ve Hisarcik ilçelerinde 400 damizlik koç dagitacagiz. Dumlupinar ilçesinde süt toplama merkezi, Hisarcik ilçemize kadin kooperatifi için roll ekmek üretim tesisi, Aslanapa ve Altintas ilçelerinde misir kurutma tesisi kuracagiz. Çavdarhisar Tarim Meslek Lisesi serasini modernize edecegiz. Çiftçilerimize muhtelif türlerde fidan dagitimi yapacagiz. Kiraz bahçelerinde hastalik ve zararli mücadelesi projelerini baslatiyoruz" diye konustu.



"26 köyde 2B çalismalarini bitirecegiz"

"Kütahya’ya 2022’de 3,3 milyon TL kaynakla 6 yeni proje baslatacagiz" diyen Bakan Pakdemirli, "Atil ve nadas alanlarinda ilave, 28 bin da sertifikali bugday ve arpa ekimi yaptiracagiz. Ilave 9 bin da yaglik ayçiçegi, mercimek ve çerezlik kabak üretimi yaptiracagiz.3 bin da mera alani islah ve amenajman projesini yapacagiz. 2022’de kirsal kalkinma yatirimlarina 1,3 milyon TL bütçe ayirdik. 2022 basvurularini almaya basladik. Altyapi yatirimi basvurulari 21 Ocak, ekonomik yatirim 31 Ocak’ta son. Uzman Eller Projesi kapsaminda 100 bin TL hibe veriyoruz. IPARD kapsaminda 57 proje 14 milyon TL, 36 projeye 41,2 milyon TL hibe destegi saglayacagiz. IPARD 9 ve 10, toplam 93 projede 55,2 milyon TL hibe, 70,5 milyon TL yatirimdan bahsediyoruz. 2022 yilinda 20 milyon TL’lik yatirim yapacagiz. 3 milyon fidan dikecegiz. 1,2 milyon fidan üretecegiz. Oysu ve Sofça’da 2 bal ormani tesisi kuracagiz. 6 mesire yeri tesis edecegiz. 20 milyon TL ORKÖY destegi verecegiz. Emet Günlüce köyünde; 1.200 gelir getirici tür fidani ve 6.000 lavanta fidani dikecegiz. Sosyal agaçlandirma kapsaminda 5 bin fidan dikecegiz. 26 köyde 2B çalismalarini bitirecegiz. Türkmen Dagi Ekoturizm Projesi, yaya yürüyüs ve bisiklet parkurunu bitirecegiz. Kestane ormanlarinda gal arisi zararlisina karsi torymus sinensis ile biyolojik mücadele çalismasini sürdürüyor olacagiz. Çamlica Tabiat Parkina Yaban Hayati Müzesini yapiyoruz. Ormanlarin bakim ve üretim isletmesini yapan orman köylümüzün milli gelirden aldigi payi artirdik. 2022 üretim isleri birim fiyatlari; 1 Ocak 2022’den itibaren yüzde 23, 1 Temmuz 2022’den itibaren yüzde 23 olmak üzere yillik toplamda yüzde 51 oraninda arttirdik. Kütahya’ya hayirli ugurlu olsun" ifadelerini kullandi.

"22 bin 980 da araziyi sulayacak 3 göleti tamamladik"

Kütahya’da 3 sulama tesisinin geçtigimiz ay tamamlandigini ifade eden Bakan Pakdemirli, "Su alaninda; Kütahya’ya 1 milyar 120 milyon TL’lik 20 müjde hazirladik. 22 bin 980 da araziyi sulayacak 3 göleti tamamladik. Bu yil ihalesini yapacagimiz Tavsanli Tunçbilek Göleti ve Gediz Kayacik Göleti ile 2.780 da arazi sulanacak. 52.420 da araziyi sulayacak olan 3 sulama tesisini 2021 Aralik’ta tamamladik. Sözlesmesini imzalanan Domaniç Çamlica Baraji Sulamasi, Beskaris Sulamasi 3. Kisim, Emet Ilçesi Emet Baraji Sulamasi, Gediz Yunuslar Baraji Sulamasi, Tavsanli Kislademirli Baraji Sulamasi olmak üzere 5 sulama tesisi ile 60.200 da araziyi daha suya kavusturacagiz. 317 bin da arazinin toplulastirilmasi için Tavsanli, Çavdarhisar, Emet projelerimizin ihalesini yaptik. 4 proje kapsaminda 400.000 m3 makineli çalismayi tamamladik" seklinde konustu.

Kaynak: İHA