Türkiye Laçin Koridoru'nun Kontrol Altina Alinmasini Istiyor

Azerbaycanli analist Elhan Sahinoglu, Ankara’nin Laçin Koridoru’nu kontrol altina alinmasini istedigini söyledi.

Türkiye Laçin Koridoru'nun Kontrol Altina Alinmasini Istiyor
Milli Savunma Bakani Hulusi Akar’in "Zengezur ve Laçin koridorlariyla ilgili tartismalarin çözülecegine inaniyoruz" açiklamasini degerlendiren Sahinoglu, bunun Ankara’nin koridor konusuna kayitsiz kalmadigini gösterdigini belirtti.

Ermenistan ve Rusya’nin "koridor" yerine "iletisim hatlarini açma" ifadesi kullanmasi nedeniyle Zengezur Koridoru ile ilgili durumun karmasik oldugunu belirten Sahinoglu, "Bakü, Zengezur’dan engelsiz bir geçisin mümkün olmayacagini kabul etmeye basladi.

Bu durumda Laçin Koridoru odak noktasi olmali ve sinirin bu kismi kontrol edilmelidir. Ankara da bunu istiyor. Hulusi Akar, 31 Aralik 2020’de Bakü’ye yaptigi ziyarette Laçin Koridoru’na özel ilgi göstermisti. Hulusi Akar, ’Türk askeri ülkemizde ve dünyada, özellikle Azerbaycan’da görevini yerine getirecektir’ söylemistir. Türkiye Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu da Laçin Koridoru’na dikkat ediyor. Geçen yilin baslarinda, kendisi Ankara’nin Rusya’nin Karabag politikasindan memnun olmadigini açikça belirtmisti. Çavusoglu, öncelikle Karabag’daki baris güçlerinin statüsü konusunda bir anlasma imzalanmasi gerektigini ve bu konuda Moskova ile görüsmeler yapilmasi gerektigini söylemisti. Ancak bu konuda herhangi bir görüsme yapilmadi. Çavusoglu, Rus Baris Güçleri’nin Laçin Koridoru’ndan kimin gelip gittigi konusunda bölge sahibinin Azerbaycan ile anlasmasi gerektigini de söylemisti" dedi.



Ermenistan yetkililerinin yasa disi geçisleri

Çavusoglu’nun "Sen bir baris gücüsün ama kimin gelip kimin gidecegine karar verme sorumlulugun yok" dedigini hatirlatan Sahinoglu, "Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, geçen yil 18 Ocak’ta basin toplantisinda hem Bakü hem de Ankara’ya giyaben yanit vermisti. Kendisi basin toplantisinda, 10 Kasim açiklamasinin Yukari Karabag’in statüsüne iliskin bir madde içermedigini ve Minsk Grubu esbaskanlarinin gelecekte bununla ilgilenecegini söylemisti. Bu Bakü’ye bir mesajdi. Çünkü Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, ’Azerbaycan Karabag’in statüsünü kimseyle tartismayacak, bu konu kapanmistir’ görüsünü defalarca tekrarliyor. Lavrov, söz konusu basin toplantisinda Azerbaycan aleyhine baska görüsler de dile getirmisti. Açiklamada, Laçin Koridoru üzerinden Ermenistan ile Yukari Karabag arasindaki hareketin vurgulandigini ve bunun dogal oldugunu söylemisti. Lavrov, Azerbaycan anakarasinin Nahçivan ile baglari varsa, Ermenistan’in Yukari Karabag ile de baglarinin olmasi gerektigini ve bu yaklasimin 10 Kasim açiklamasina uygun oldugunu söylemistir. Lavrov’un mantigina göre, Ermeni yetkililerin ve yabanci uyruklularin Karabag’a yaptigi ziyaretlerde anormal bir durum yoktur ve dolayisiyla Azerbaycan’dan izin alinmamalidir. Lavrov’a göre Azerbaycan tarafi itiraz edecek gibi görünmüyor. Ancak Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev geçen yil 6 Ocak’ta yaptigi açiklamada, Ermenistan Disisleri Bakaninin yasadisi yollardan Azerbaycan topraklarina girdigini ve Rus ordusunun yetkilerini astigini söyledi.

Ancak Moskova bu tepkileri görmezden geliyor" diye konustu.



"Laçin Koridoru kontrol edilmezse sorunlar çözülmeyecek"

Ilham Aliyev’in 2022 yilini "Susa Yili" ilan ettigini aktaran Sahinoglu, sunlari kaydetti:

"Ancak Susa’nin restorasyonundan daha az önemli olmayan Laçin Koridoru üzerindeki kontrol sorunu bu yil çözülmelidir. Laçin Koridoru Azerbaycan sinir kuvvetleri tarafindan kontrol altina alinmazsa sorunlar çözülmeyecek. Ankara bu sorunun çözümünde Bakü’ye her türlü destek vermeye hazir oldugunun mesajini veriyor."
Kaynak: İHA