Ögün Atlanmasi Metabolizmayi Olumsuz Etkiliyor

Endokrinoloji ve Metabolik Hastaliklar Uzmani Doç. Dr. Pinar Sisman, ögün atlanmasi metabolizmanin üzerinde olumsuz etkilerinin oldugunu söyledi.

Ögün Atlanmasi Metabolizmayi Olumsuz Etkiliyor
Metabolizma hizi, vücudumuzun besinlerle aldigi kaloriyi enerjiye dönüstürme, bir baska deyisle yakma kapasitesini gösterir. Metabolizma hizimiz üzerinde pek çok faktör etkilidir. Medicana Bursa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastaliklar Uzmani Doç. Dr. Pinar Sisman, "Metabolizma hizini belirleyen faktörlerin basinda genetik yapimiz rol oynar. Genetigimiz hem besinlerle aldigimiz kalorinin ne kadarinin yakilacagini, hem de yag olarak depolanan fazla kalorinin vücudumuzun hangi bölgesinde daha yogun yerlesim gösterecegini belirlemede belirleyicidir. Yas metabolizma hizini belirleyen faktörlerden bir digeridir. 2040 yaslarina kadar metabolizma hizi en yüksek iken ilerleyen yas metabolizma hizini olumsuz etkiler. 50 yasindan sonra her 10 yilda bir metabolizma hizinin yaklasik yüzde 2 yavasladigi bilinmektedir. Bunun sebebi ilerleyen yasla birlikte fiziksel aktivitenin azalmasi, kas dokusunun azalmasi ve yag dokusunun artisidir. Gebelik dönemi ise metabolizma hizinin arttigi dönemdir" dedi.

Vücutta yag dokusu arttikça bazal metabolizma hizinin düstügünü, kas dokusu arttiginda ise bazal metabolizma hizinin yükseldigini ifade eden Sisman, "Genellikle kadinlarda yag dokusu erkeklere göre daha fazla, kas dokusu daha az oldugu için kadinlarin bazal metabolizma hizi erkeklere göre daha düsüktür. Basta tiroid hormonlari olmak üzere adrenalin, noradrenalin ve büyüme hormonu gibi bazi hormonlarin metabolizmamiz üzerinde önemli etkileri vardir. Tiroid bezinin az çalismasi (hipotiroidi) durumunda metabolizmamiz yavaslar, fazla çalismasi (hipertiroidi) durumunda ise metabolizma hizlanir. Uzun süre açlik ve yari açlik durumlarinda da bazal metabolizma hizinda düsme gözlenir. Buna sebep olan faktör, vücudumuzun enerji azligina adapte olma amaciyla dolasimdaki basta tiroid hormonlarinda olmak üzere hormon düzeylerinde degisikliklere yol açmasidir. Uzun süre az besin alanlarda bazal metabolizma hizinin yaklasik yüzde 20 civarinda azaldigi gözlenmistir. Düzenli egzersiz yapilmasi yag yakimini arttirip kilo kontrolünü saglar. Bununla birlikte kas kütlesinin arttirilmasinda da faydalidir. Egzersiz disinda günlük fiziksel aktivitenin arttirilmasi da ek katki saglamaktadir. Ögün atlanmasinin metabolizmamiz üzerine olan olumsuz etkileri sebebiyle ögün atlanmamasi ve ara ögün alinmasi önemlidir. Bununla birlikte çok düsük kalorili sok diyetlerden kaçinilmali, saglikli ve dengeli beslenilmelidir" diye konustu.

Kaynak: İHA