Mühendislik Fakültesinin Basarili Egitimi Tescillendi

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine, Kimya ve Insaat Mühendisligi programlari, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logolarini diplomalarinda kullanmaya hak kazandi.

Mühendislik Fakültesinin Basarili Egitimi Tescillendi
Türk yüksekögretim tarihinde ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Kurulu tarafindan 39 üniversitesindeki 129 lisans programinin yeterlilikleri, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) veri tabanina yerlestirildi. Böylelikle 129 lisans programi, diplomalarinda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logolarini kullanma hakkini elde etti.

Bu programlardan mezun olan ögrencilerin diplomalarinin yurt disinda daha hizli taninacagini ve istihdam edilme imkânlarinin artacagini belirten Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Recep Sadeler, kazanilan bu haklarla birlikte yatay ve dikey ögrenci hareketliliginde de kolaylik saglanacagini ifade etti.

Belirlenen yüksekögretim programlarinin ögrenme kazanimlarinin kalite güvencesi altina alindigini ve bunun da YÖKAK tarafindan onaylanarak Yüksekögretim Kuruluna sunuldugunu dile getiren Sadeler, Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projesi kapsaminda sürdürdükleri çalismalarin olumlu olarak neticelenmesinden dolayi oldukça mutlu olduklarini ifade ederek kazanilan unvanlarin Mühendislik Fakültesinde uluslararasi standartlarda egitim verildiginin en önemli nisanesi oldugun söyledi.



Rektör Çomakli: “Üniversitemizin Uluslararasilasma Misyonuna Hiz Katacak”

Atatürk Üniversitesinin birçok bölümünün ve fakültesinin akredite edildigini, en nihayetinde YÖKAK tarafindan verilen egitimin tamaminin kalitesinin tescillendigini ve bunun ardindan Arastirma Üniversitesi seçilerek dünya ile rekabet eder konuma geldiklerini aktaran Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, ülke yüksekögretimine uzun yillar basarili bir sekilde hizmet eden Mühendislik Fakültesinin böylesine önemli bir etiketi kazanmis olmasindan dolayi duydugu memnuniyeti ifade ederek üniversitelerin uluslararasilasmasina hiz kazandiracak bu uygulamanin hayirli olmasini diledi ve üniversitelerin tüm programlarin bu yeterlilige sahip olmasinin oldukça önemli oldugunu kaydetti.

TYÇ ile AYÇ Logolu Diplomalar Ne Tür Imtiyazlar sagliyor?

Avrupa Birligi’nde (AB) mesleki yeterliliklerin taninmasina iliskin direktif geregi, profesyonellerin sinir ötesi hareketini mümkün kilarak yurt disinda mesleklerini icra etmelerini ya da istihdam olmalarini saglayacak. Ayrica Lizbon antlasmasi geregi akademik yeterliliklerin Avrupa’da ve Avrupa disinda taninmasina olanak saglayacak bu unvanlar ile Türkiye’deki 129 diploma programi mezunlari, yüksekögretim ve üst ortaögretim ile staj yeterliliklerinin ve yurt disinda geçirilen ögrenim dönemlerinin kazanimlarinin karsilikli olarak otomatik taninmasini saglayacak.

Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine Hangi Ülkeler Dâhil?

Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ise, her tür yeterlilik için farkli ulusal yeterlilik çerçeveleri arasinda bir tür çeviri araci islevi gören, sekiz seviyeli ve ögrenme kazanimlarina dayali bir çerçeve olarak tanimlaniyor. Bu çerçeve, kisilerin diploma ve sertifikalarinin seffafligini, karsilastirilabilirligini ve tasinabilirligini arttirmaya yardimci oluyor ve farkli ülke ve kurumlarin yeterliliklerinin karsilastirilabilmesini sagliyor.

AB üye devletlerinin yani sira, Izlanda, Lihtenstayn ve Norveç (Avrupa Ekonomik Alani ülkeleri), Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadag, Sirbistan ve Türkiye (aday ülkeler), Bosna Hersek, Kosova (potansiyel adaylar) ve Isviçre olmak üzere 11 ülke AYÇ’nin uygulanmasina yönelik olarak çalisiyor.
Kaynak: İHA