Manisa Tariminin 2021 Yili Degerlendirildi

Manisa Il Tarim ve Orman Müdürlügünce 2021 yilinin degerlendirildigi, 2022 yilinin ise planlamasinin yapildigi “Yillik Degerlendirme ve Planlama Toplantisi” gerçeklestirildi. Toplantida, 2021 yilinda yapilan çalismalar, Manisa’nin gida, tarim ve hayvancilik alanindaki genel durumu, tarimsal yenilikler, çiftçi sorunlari ve çözümleri konularinda degerlendirmelerde bulunuldu.

Manisa Tariminin 2021 Yili Degerlendirildi
Manisa Tarim ve orman Il Müdürü Metin Öztürk’ün baskanlik ettigi toplantiya; Il Müdür Yardimcilari Mustafa Gündogar, Meliksah Taskin, Serdar İçelli, sube müdürleri ile 17 ilçe müdürü katildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Il Müdürü Metin Öztürk, yogun ve tempolu geçen bir yili geride biraktiklarini, il ve 17 ilçe Müdürlügünde görevli teknik personellerle birlikte bitkisel üretim, hayvansal üretim ve gida konularinda üreticileri ve tüketicileri bilgilendirmeye, onlarla birlikte araliksiz sahada çalismaya devam ettiklerini kaydetti.

Manisa’da toplam 5 milyon 140 bin 691 dekar alanda tarimsal üretim gerçeklestirildigine vurgu yapan Il Müdürü Öztürk, “Ürettigimiz tarimsal ürünler ile sadece ülkemizin degil dünyanin beslenmesine de önemli katkilar sunulmaktadir. Küresel salgin nedeniyle kisitlamalarin yasandigi bir dönemde bile Manisa’da tarimsal üretim durmamistir. Ilimiz pek çok alanda liderligini koruyarak tarim, hayvancilik ve gida konularinda kendini yenilemeyi basarmistir. Tarim ve sanayiyi bulusturan Ilimiz tariminin en belirgin özelligi, ürün yelpazemizin genisligi ve ihracata yönelik kaliteli ürün üretme kabiliyetine sahip olusumuzdur. Manisa sofralik ve kurutmalik çekirdeksiz üzüm üretiminde, sofralik ve yaglik zeytin üretiminde, etlik tavuk varligi ve hindi varliginda ülkemizde birinci sirada yer almaktadir. Yumurta tavugu varliginda, tütün, kekik ve salçalik domates üretiminde ikinci sirada yer almakta, tursuluk hiyar, salçalik biber üretiminde ise üçüncü siradaki yerini muhafaza etmektedir. Manisa’miz ülke ihracatina yapmis oldugu katkilariyla da göz doldurmaktadir. Ülkemizin geleneksel ihracat ürünlerinden biri olan çekirdeksiz kuru üzüm ihracatinin tamamina yakini Manisa’dan gerçeklesmektedir. 2021 yili içerisinde Il Müdürlügümüz verilerine göre ilimizden toplam 629 bin 623 ton tarim ürünü ihracati gerçeklesmistir. Bu kapsamda verilen Bitki Saglik Sertifikasi sayisi 35 bin 723 adettir. Ilimizden yaklasik 400 milyon adet sofralik yumurta, 23 milyon 741 bin 878 kilogram kanatli eti ve ürünleri, 19 milyon 630 bin 755 kilogram süt ürünleri, 49 milyon 234 bin 514 kilogram kedi köpek mamasi ihracati yapilarak ülke ekonomisine ciddi katkilar saglamistir.” dedi.

Il Müdürlügünce son bir yilda, 221 milyon 500 bin hayvanin saglik taramasinin yapildigini söyleyen Metin Öztürk, 1 milyon 454 bin 21 doz asi kullanilarak hayvan hastaliklari ile etkin bir sekilde mücadele edildigini kaydetti.

Öztürk, gida denetimlerinin araliksiz sürdügünü, 2021 yilinda gida üretim isletmesi, yem isletmesi, gida satis-toplu tüketim yerleri olmak üzere 18 bin 279 isletmeye, 222 aktif kontrol görevlisi ile toplam 31 bin 650 denetim gerçeklestirildigini aktardi.

"Gidani Koru Kampanyasi kapsaminda Manisa’daki herkesi gidamizi korumak için söz vermeye davet ettik" ifadelerini kullanan Metin Öztürk, “Gidani Koru Kampanyasi ile ilgili farkindaligi artirmak için kadin kooperatiflerimize, özel sektör ve ögrencilerimize egitimler verildi.

Gidani Koru Mutfagi Etkinliklerimizde düzenledigimiz yemek yarismasi ile gida israfinin önemi vurgulandi. Gidanin kaybi ve israfina yönelik olarak ilkokul çagindaki çocuklarin egitilmesi ve kaliciligin olusturulmasi için ’Gidani Israf Etme Parani Biriktir’ düsüncesi ile Kumbara yapimi gerçeklestirildi ve çocuklarimiza 80 bin adet Gidani Koru Kumbarasi dagittik” dedi.

Verilen desteklemelere iliskin açiklamalarda da bulunan Il Müdürü Öztürk, “2021 yilinda üreticilerimize hayvancilik alaninda 114 milyon 802 bin 849 TL, bitkisel üretim alaninda 192 milyon 111 bin 227 TL, kirsal kalkinma alaninda 9 milyon 598 bin 911 TL olmak üzere toplamda 316 milyon 512 bin 987 TL destekleme ödemesi yapilmistir. Manisa, tarim ve hayvanciligin yaninda alternatif enerji kaynaklari ile de adindan söz ettiren bir il durumundadir. Iklime bagli kalmadan, kismen ya da tamamen kontrollü olarak üretime imkân saglayan örtü alti yetistiriciligi Manisa’da giderek yayginlasmaktadir. Manisa Jeotermal Seracilikta Türkiye ikincisidir. Hedefimiz Türkiye birinciligidir. Manisa için önemli gördügümüz bir diger husus da ilimizde jeotermal kaynakli teknolojik seraciligin gelistirilmesidir. Bu anlamda jeotermal kaynagin yogun oldugu Alasehir Ilçemizde Tarima Dayali Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi kurularak Teknolojik Sera varligimizin arttirilmasi, önemli projelerimizdendir. Salihli ve Turgutlu Ilçelerimizde bu kapsamda fizibilite çalismalarimiz tamamlanmistir. Gene Soma Ilçemizde termik santralden elde edilecek sicak suyun teknolojik seracilikta kullanilmasi için fizibilite çalismasi tamamlanmistir. Bu projenin bir diger önemi de seracilik faaliyetinin yapilmasi planlanan alanin eski kül depolama alani olmasi. Böyle bir alanin tarimsal üretime kazandirilacak olmasi ülkemizde bir ilk olacaktir” diye konustu.

Il Müdürlügünce bitkisel üretim, hayvansal üretim ve gida konularinda pek çok projenin yürütülmesinin yani sira Bilesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) ile de ortak projeler yürüttüklerini ifade eden Metin Öztürk, “Manisa Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak 2021 yilinda ’45+1 Tarimda Bir Adim Önde’ mottosu ile bitkisel üretim, mera, hayvancilik, gida ve ariciligi da kapsayan toplam 46 proje gerçeklestirdik. Bitkisel üretimde mera dâhil 36 proje, hayvancilikta 8 proje ve gida alaninda 2 proje ile Manisali üreticilerimizin yaninda büyük bir onur ve mutlulukla yer aldik. Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü, Manisa Valiligi Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi ve paydaslarimizla gerçeklestirdigimiz projeler ile dis kaynakli projelerimizin toplam bütçesi 19 milyon 402 bin 593 TL’dir. Tüm projelerimizdeki toplam yararlanici sayisi 80 bin ögrenci ve 9 bin 536 üreticiden olusmaktadir. 2022 yilinda da bilgi ve bilime dayali sürdürülebilir bir tarim kenti olusturma yolunda gelecege yönelik planlarimizi belirleyerek, bu planlarimizi gerçeklestirmek için somut adimlar atmaya devam edecegiz. Hedefimiz Manisa’yi modern tarim ve hayvancilik yönüyle ön plana çikartmak, kaliteli ürün üreterek ürünlerimizin dünya pazarlarindaki yerini artirmaktir. Türkiye tariminin gücüne güç katmaya gururla devam edecegiz” diyerek konusmasini sonlandirdi.

Toplanti Sube Müdürlerinin sunumlari, kurumun personel dagilimi, gida, tarim ve hayvanciligin Manisa’daki genel durumu, ekim alanlari, hazirlanan ve devam eden projeler, gida denetimleri, Bakanlikça gerçeklestirilen desteklemelerin rakamsal durumu gibi konular ile devam ettikten sonra soru, cevaplar ve çözüm önerilerinin karara baglanmasi ile sona erdi.
Kaynak: İHA